skip to Main Content

Oι Τοp 5 οικονομικοί προορισμοί της Ελλάδας για ξεχωριστές αποδράσεις τα Χριστούγεννα – Xιόνια & ρομαντικά στέκια

Μετράμε αντίστροφα μέχρι τα Χριστούγεννα και στο μυαλό αρκετών τριγυρνούν ήδη χειμερινές αποδράσεις για λίγες μέρες μακριά από το κλεινόν άστυ.

Επειδή όμως οι αποδράσεις στο εξωτερικό κοστίζουν κάτι παραπάνω, μιας και οι τιμές στα εισιτήρια και την διαμονή είναι αρκετά ψηλά και ειδικά αν δεν έχεις ήδη κλείσει, μια καλή λύση είναι μία απόδραση εντός της χώρας, σε κάποιο από τα υπέροχα μικρά χωριουδάκια της Ελλάδας, που τώρα το χειμώνα φορούν τα χειμερινά τους και είναι έτοιμα να μας υποδεχτούν.

Αν το ψάξετε λίγο περισσότερο θα δείτε ότι υπάρχουν αρκετές οικονομικές λύσεις. Μπορεί τα χωριουδάκια αυτά να μην έχουν την απήχηση που έχουν άλλα πιο γνωστά, αλλά εδώ κερδιζεις σε τιμές που είναι πιο λογικές και σε φυσική ομορφιά που είναι εγγύηση.

Επειδή όμως οι μέρες πλησιάζουν εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε μία λίστα με τα πιο γραφικά χωριουδάκια στα οποία μπορεις να αποδράσεις χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία.

Μπορεί βέβαια μερικά να μην είναι τόσο γνωστά, αλλά το γεγονός ότι βρίσκονται μέσα στην φύση και είναι καταστολισμένα τα Χριστούγεννα, σίγουρα είναι δύο καλές επιλογές για να τα προτιμήσετε.

Μαγευτικά τοπία μέσα στην φύση, γραφικοί ξενώνες σε καλή τιμή και πολλές επιλογές σε φαγητό και ποτό, σίγουρα θα σε βάλουν σε σκέψεις, αν έχεις ήδη αποφασίσει πως δεν θα πας πουθενά αυτά τα Χριστούγεννα.

Μεγάλο Χωριό νομού Ευρυτανίας

Το Μεγάλο Χωριό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νομού Ευρυτανίας.Βρίσκεται στην αγκαλιά ενός πυκνού ελατοδάσους, σε υψόμετρο 720 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.

Απέχει μόλις 17 χλμ από το Καρπενήσι και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Θα σας μαγέψουν τα γραφικά πέτρινα σπίτια, όπως και τα μονοπάτια που περνούν δίπλα από το ρυάκι με τους μικρούς καταρράκτες και τα ξύλινα γεφύρια.

Στην πλατεία του χωριού με το πλατάνι που συγκεντρώνονται κι όλοι οι κάτοικοι θα μπορέσει να απολαύσει κανείς τοπικές λιχουδιές, όπως και την απεριόριστη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Καρπενησιώτη και τις κορυφές του όρους Χελιδώνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει πλούσια εκθέματα λαϊκής τέχνης, εκκλησιαστικά κειμήλια και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Παλαιός Παντελεήμονας

Είναι το στολίδι της Μακεδονίας, σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ένα χωριουδάκη γεμάτο παράδοση και αρχοντιά είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας.

Απέχει μόλις 4 χλμ από τη θάλασσα, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Είναι πόλος έλξης ταξιδιωτών από όλη τη χώρα και προσφέρει στους επισκέπτες του αμέτρητες επιλογές για μια αξέχαστη απόδραση. Τέτοιες είναι δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία και αναρρίχηση.

Το καταπράσινο τοπίο, που περιβάλλει το χωριό, είναι μαγικό και σε συνδυασμό με τη απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα και το ενετικό κάστρο της Πιερίας δημιουργεί πραγματικά ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Αξίζει να ανφέρουμε ότι η ονομασία του οικισμού προέρχεται από την εκκλησία που δεσπόζει στη γεμάτη με πλατάνια κεντρική πλατεία του χωριού.

Μαίναλο

Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια. Όλα αυτά τα γραφικά και πανέμορφα χωριά μπορείς να τα βρεις στο Μαίναλο. Κάθε ένα έχει να σου προσφέρει κάτι διαφορετικό και σίγουρα αξίζει να τα επισκεπτείς. Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας κατά βάση δεν εξαντλούνται ποτέ.

Εικόνες που μόνο η ελληνική φύση μπορεί να σου προσφέρει. Πλούσια δάση από έλατα να αγκαλλιάζουν τα χωριά και η φύση να σε ταξιδεύει με τους ήχους και τις μυρωδιές της.

Η εμπειρία σου θα ολοκληρωθεί με τα πιο δραστήρια σπορ όπως  ράφτινγκ, ορειβασία, σκι και ιππασία. Επίσης εκεί θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς πολλές τοπικές νοστιμιές και να επισκεφθείς κάποιο από τα πολλά τουριστικά και αυθεντικά ελληνικά μαγαζάκια.

Καταρράκτης

Όνομα και πράγμα ο Καταρράκτης Άρτας είναι ένα ονειρικό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. στην αγκαλιά των Τζουμέρκων κάτω απο αλπικές κορυφές.

Το χωριό πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό. Είναι ένα θέαμα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο, που προκαλεί δέος σε όποιον βρεθεί κοντά τους. Η απίστευτη ορμή τους και ο ήχος που αφήνουν πίσω τους τα νερά είναι απλά μαγικά και σε κάνουν να συνειδητοποιείς ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα θαύμα της φύσης.

Στο χωριό εκτός απο τους καταρράκτες μπορεί κανείς να επισκεφτεί και το βυζαντινού ρυθμού μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, που ιδρύθηκε το 1730 και ανακαινίστηκε 1827. Στο Ναο θα μπορέσει να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και να θαυμάσει το ξυλόγλυπτο ιερό τέμπλο, έργο Καλαρρυτινών μαστόρων.

Στα δύο άκρα του χωριού βορειοανατολικά και βορειοδυτικά βρίσκονται δύο παραδοσιακοί νερόμυλοι ιστορικά διατηρητέα κτίσματα, όπου οι κάτοικοι του χωριού την προβιομηχανική εποχή εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού προς όφελός τους.

Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι ένας από τους βασικούς προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείς τον χειμώνα! Στις ιδανικές συνθήκες θα τα συναντήσετε χιονισμένα.

Εκτός από πολύ όμορφα, τα Ιωάννινα διαθέτουν και έντονη ζωή αφού πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές πόλης της Ελλάδας.

Ο περίπατος στη λίμνη των Ιωαννίνων είναι μοναδικός. Το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας της πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα των Ιωαννίνων. Το νησάκι, που έχει συνδεθεί με την ιστορία του Αλή Πασά, κατοικείται από λιγοστές οικογένειες.

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μουσείο που διατηρείται στο νησί, να ψωνίσετε από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και να γευτείτε τοπικούς μεζέδες στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια της περιοχής.

Στη λίστα με τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε προσθέστε και την Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά, το σπήλαιο του Περάματος και το κάστρο της πόλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top