skip to Main Content

Έλληνας αρχαιολόγος ανακάλυψε δύο κλεμμένα ελληνικά αγγεία του 4ου π.Χ. αι. που θα πωλούνταν στο Λονδίνο (ΦΩΤΟ)

Dr Christos Tsirogiannis
Dr Christos Tsirogiannis

Τον Ιανουάριο του 2015, η ομάδα εξερεύνησης εγκλημάτων  τέχνης της Ιταλικής αστυνομίας, έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στην οποία με υπερηφάνεια έδειξαν περισσότερα από 5.000 παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ (45 εκατομμύρια λίρες στερλίνες), ότι είχαν επαναπατριστεί στην Ιταλία και είχαν καταλήξει στην παράνομη συλλογή του Σικελού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα.

Ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα, τα οποία  ήταν μεταξύ των κλασικών έργων τέχνης που διατίθεντο προς πώληση στη φετινή έκθεση Frieze Masters του Λονδίνου στις αρχές του μήνα βρίσκονταν δύο λευκές λήκυθοι, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., τα οποία είχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Guardian, oι λήκυθοι ήταν ωστόσο και μεταξύ των περίπου 1200 αντικειμένων της συλλογής που επιστράφηκαν στο ελβετικό καντόνι Βασιλείας-Σταντ από τις ιταλικές αρχές, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους. Το καντόνι έστειλε προς πώληση στη λονδρέζικη έκθεση τις ληκύθους, με μεσάζοντα έναν Ελβετό έμπορο έργων τέχνης.

Μια άποψη των αγγείων. Φωτογραφία: Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης

Η ταυτότητα των δύο αγγείων εξακριβώθηκε από τον γνωστό στους διεθνείς κύκλους εξάρθρωσης δικτύων εμπορίας κλεμμένων έργων τέχνης Δρ Χρήστο Τσιρογιάννη. Ο Δρ Τσιρογιάννης έλαβε φωτογραφίες των αγγείων από σπουδαστή του και μπόρεσε να τα αναγνωρίσει συγκρίνοντάς τα με φωτογραφίες από τη συλλογή του Μπεκίνα.

Οι φωτογραφίες βρίσκονται σε απόρρητο αρχείο φωτογραφιών κλεμμένων έργων τέχνης, στο οποίο ο Έλληνας ειδικός είναι ένας από τους ανθρώπους με πρόσβαση. Ο Δρ Τσιρογιάννης επισήμανε ότι στο ιστορικό προέλευσης των αγγείων, που συνοδεύει κάθε έργο τέχνης σε μία έκθεση πώλησης, δεν υπήρχε αναφορά στον Μπεκίνα.

Το stand του Jean-David Cahn, το οποίο περιλάμβανε δύο αγγεία που συνδέονταν με έναν έμπορο της Σικελίας, στην έκθεση Frieze Masters. Φωτογραφία: Δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης

«Εκείνοι που εμπλέκονται στη συναλλαγή είναι γνωστό ότι έχουν εμπλακεί στο παρελθόν και σε άλλες υποθέσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων», αναφέρει ο Χρήστος Τσιρογιάννης. «Είναι η γνωστή “πατέντα” που έχω αναγνωρίσει στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων πολλές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας μου».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η παράλειψη αυτή, γεννά ερωτηματικά για την απόφαση του ελβετικού καντονίου να διαθέσει προς πώληση τα αγγεία, το Μητρώο Απώλειας Τέχνης του Λονδίνου που είχε δώσει άδεια πώλησης των αγγείων και για τους διοργανωτές που δεν έλεγξαν πλήρως την προέλευση. Ερωτηματικά εγείρονται, επίσης, για την απόφαση των ιταλικών αρχών να επιστρέψουν στην Ελβετία τα συγκεκριμένα αγγεία, την ώρα που είχαν πρόσβαση στο φωτογραφικό αρχείο του Μπεκίνα, το οποίο συμβουλεύτηκε ο Δρ Τσιρογιάννης.

Όπως αναφέρει η Guardian, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από την Interpol και εναπόκειται σε αυτό πλέον να υποβάλει αίτημα για τη διεκδίκηση της ιδιοκτησίας των ληκύθων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top