skip to Main Content

«Εγρήγορση»- Κορυφαία προσωπικότητα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος με νέο βιβλίο για τις επόμενες γενιές

Ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος πλουτίζει τις εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ με ένα βιβλίο-παρακαταθήκη για τις ερχόμενες γενιές. Toν απασχολούν τα σύγχρονα θέματα όπως η βία, η οικονομική κρίση, η ειρήνη, ο διάλογος των πολιτισμών, οι διακρίσεις, οι σύγχρονοι διωγμοί, η ιεραποστολή και η αξία του ανθρωπίνου προσώπου.

Τον προβληματίζει η τάση πολλών κοινοτήτων να κλειστούν στον εαυτό τους για να περιχαρακώσουν τα ιδεολογικά κεκτημένα τους και να οριοθετήσουν την εθνική ή άλλη υπόστασή τους. Κατανοεί την ανάγκη για αντίσταση στην προσπάθεια πολτοποίησης προσώπων και εθνών:

Στη θέση μιας παγκοσμιοποιήσεως που μετατρέπει λαούς και ανθρώπους σε πολτό χρήσιμο για τους οικονομικούς σκοπούς μιας ανώνυμης ολιγαρχίας, το Ορθόδοξο βίωμα και όραμα προτείνει και καλεί σε προσπάθεια για μια κοινωνία αγάπης

περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Ζητήστε το σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Οι εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ ανέλαβαν και τη διάθεση-διακίνηση όλων των βιβλίων της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην ελληνική αγορά.

Aρνείται, όμως, τη λύση της απόρριψης του «άλλου» και αναζητά άνοιγμα, κένωση και τελικά ελευθερία.

Ο ίδιος σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του:

Σταθερή πεποίθησή μου, που συχνά τις τελευταίες δεκαετίες επαναλαμβάνω, είναι ότι: η “μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία”, στην οποία ανήκουμε, δεν ζει αποκλειστικά για τον εαυτό της. Ό,τι είναι, ό,τι κατέχει, ό,τι προσφέρει, προορίζεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για την ανύψωση και την ανακαίνιση του κόσμου. Γι’ αυτό οφείλει να ευρίσκεται σε εγρήγορση, να αγρυπνεί, να παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της οικουμένης, να μελετά τα σημεία των καιρών. Ώστε να είναι σε θέση να δίνει τη μαρτυρία του Ευαγγελίου και να μοιράζεται με όλους τους ανθρώπους τα δώρα του
Θεού: την αλήθεια, την αγάπη, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την καταλλαγή, την εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως με την προσδοκία της αιωνιότητος.
Η εγρήγορση είναι χρέος των Ορθοδόξων

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος στην 14η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με πολύ μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 14 Μαΐου, στο Αριστοτέλειο Θέατρο στo κέντρο της πόλης.

Συμμετείχαν οι ομιλητές:
Θεόδωρος Γιάγκου,
Καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Χρήστος Τσιρώνης,
Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.
Χαράλαμπος Ατματζίδης,
ΑναπληρωτήςΚαθηγητής Θεολογικής σχολής Α.Π.Θ.
Γεώργιος Παπαγεωργίου
Ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τίτλο:«Η ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας»  με αφορμή την Δ’ επαυξημένη έκδοσή του, ενώ προβλήθηκε και μικρό ντοκιμαντέρ με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του Αρχιεπισκόπου.

Τιμητική εκδήλωση

Η 14η ΔΕΒΘ, “στη σημαντικότερη εκδήλωση” που έλαβε χώρα στο φετινό θεσμό, τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο το Σάββατο 13 Μαΐου στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης», όπου ο Μακαριώτατος,παρουσία πλήθους κόσμου, συνομίλησε με τον Ομότιμο Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ, κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, για το ιεραποστολικό και συγγραφικό του έργο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top