skip to Main Content

Η Ελεονώρα Μελέτη on camera για την ενδοοικογενειακή βία εν μέσω κορωνοϊού – Η γραμμή SOS 15900 (βίντεο)

Εν μέσω καραντίνας λόγω κορωνοϊού έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ενδοοικογενειακή βία, με πολλές γυναίκες να υφίστανται βίαιη συμπεριφορά από τους συντρόφους τους.

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες… Για κάποιες γυναίκες, όμως, σημαίνει ακριβώς το αντίθετο» ανέφερε σε σχετικό μήνυμά της στο instagram η Ελεονώρα Μελέτη.

Η παρουσιάστρια τόνισε πως καμία γυναίκα δεν είναι μόνη σε αυτό.

Κάθε γυναίκα που υφίσταται κάποια μορφή ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να καλέσει στην γραμμή SOS 15900, ενώ αν δεν μπορεί να μιλήσει, μπορεί να στείλει mail στο sos15900@isotita.gr.

Παράλληλα, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αναφέρεται στις δράσεις και τις δομές της για την ενδοοικογενειακή βία και τον Covid-19.

Το δίκτυο δομών στήριξης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) για τις γυναίκες θύματα βίας (έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής) είναι οι εξής :

  •  Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Η λειτουργία της γραμμής είναι 24ώρη και 7ήμερη και τα στελέχη της γραμμής (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ενημέρωσης σε θέματα βίας.
  • Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμμής SOS 15900. Το email sos15900@isotita.gr είναι διαθέσιμο, ειδικά για περιπτώσεις γυναικών ή τρίτων προσώπων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά.
  • Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας. Τα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ-ΝΠΙΔ, εποπτευόμενος φορέας υπό τη ΓΓΟΠΙΦ), τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα σε συνεργασία με τους Δήμους και το 1 Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας λειτουργούν κανονικά.

Για τις ήδη προγραμματισμένες συνεδρίες, προβλέπεται η πραγματοποίηση τους μέσω Skype ή τηλεφώνου, αν επιθυμούν οι συμβουλευόμενες.

Οι ξενώνες φιλοξενίας, 18 εξ αυτών υπό την επίβλεψη των Δήμων και 2 υπό την επίβλεψη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) λειτουργούν κανονικά, πραγματοποιώντας ωστόσο τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας.

Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, προσφέρουν ειδικούς χώρους φιλοξενίας, με δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όλη την Ελλάδα.

Σε περιπτώσεις γυναικών, θα παρέχονται δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία και δωρεάν εξετάσεις για τα παιδιά τους από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) πραγματοποίησε χορηγούμενη καμπάνια ενημέρωσης για τις δομές στήριξης προς τα θύματα βίας, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με σύντομο βίντεο (Gif).Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενημερώνει τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες έκτακτες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να έχουν απευθυνθεί σε άλλους φορείς.

Η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε με επιστολή της τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Guterres για τις δράσεις της χώρας, όσον αφορά την έμφυλη βία και τις επιπτώσεις του Covid-19, αποδεχόμενη ταυτόχρονα την έκκληση του κ. Guterres για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω Covid-19.

Επίσης, με επιστολή της, η Γενική Γραμματεία θα ενημερώσει άμεσα τους τομείς Ισότητας των Φύλων και της Βίας κατά των Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής Μερών για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σχετικά με τις δράσεις της και την εύρυθμη λειτουργία των δομών στήριξης των θυμάτων βίας.

Το Σάββατο και την Κυριακή στις 7 μ.μ. η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η ψυχολόγος και συγγραφέας, Τένια Μακρή, και η δικηγόρος και δημοσιογράφος Χρυσαυγή Ατσιδάκου θα μιλήσουν live στο instagram με πρωτοβουλία του ICC Women Hellas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top