skip to Main Content

Πέθανε η εμβληματικότερη πρωθιέρεια της Ολυμπιακής φλόγας Μαρία Μοσχολιού- Σε ποιους Ολυμπιακούς αγώνες είχε ανάψει την δάδα (φωτό)

Η Μαρία Μοσχολιού, μία από τις πιο εμβληματικές Πρωθιέρειες στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις περισσότερες παρουσίες σε τελετή αφής ολυμπιακής φλόγας, έφυγε από τη ζωή.

Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Η Μαρία Μοσχολιού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε και ως ηθοποιός για πολλά χρόνια.

Έλαβε μέρος στις περισσότερες τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας, ως Πρωθιέρεια. Συνολικά τέσσερις φορές σε θερινούς αγώνες – το 1968, το 1972, το 1976 και το 1980- αλλά και στις αντίστοιχες τελετές για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1976 έως το 1980.

Επίσης, της έχει απονεμηθεί μετάλλιο του δήμου Αθηναίων για την προσφορά της στη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, πριν πολλά χρόνια είχε πει: «Είναι απίστευτο το συναίσθημα να “δημιουργείς” το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες, όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η Φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια. Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας – Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η Φλόγα έφθασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της Φλόγας τότε θα έλεγαν πώς έγινε με τη παρέμβαση των θεών».

(Photo: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή)

Ως ηθοποιός συμμετείχε σε πολλές ταινίες, όπως η “Μαρία Πενταγιώτισσα” με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

(Η Μαρία Μοσχολιού στην ταινία “Μαρία Πενταγιώτισσα” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Στέφανο Στρατηγό)

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε σε συλλυπητήριο μήνυμά της Η σοβαρότητα, η κομψότητα και το κύρος της παρουσίας της Μαρίας Μοσχολιού ταυτίστηκαν με το Ολυμπιακό Ιδεώδες και με την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Ως Πρωθιέρεια, δημιούργησε την Ολυμπιακή Φλόγα σε τέσσερις τελετές, δίνοντας το ουσιαστικό έναυσμα για την μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή, με το σπουδαίο οικουμενικό μήνυμα της συνεργασίας, της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η μορφή της θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με το Ολυμπιακό Κίνημα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top