skip to Main Content

Πρεμιέρα για το πρώτο Ελληνικό ηλεκτρικό ποδήλατο – Ο “Ημίονοs” έτρεξε στον Μόλυβο που γεννήθηκε

Ο “Ημίονος” του Δημήτρη Πατούνη, το πρωτότυπο αυτό ποδήλατο πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα της Ελλάδας και παρουσιάζεται στην διεθνής έκθεση της Φρανκφούρτης «Velo Konzept».

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που κατασκεύασε ο Δημήτρης Πατούνης από τη Γέρα της Λέσβου, το οποίο συγκεντρώνει τρία προνόμια:

• Ηλεκτρική υποβοήθηση, που πολλαπλασιάζει την ισχύ του αναβάτη επιτρέποντας την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων και διευκολύνει την κίνηση σε έντονα επικλινείς δρόμους χωρίς να είναι απαραίτητη η πρότερη εξοικείωση του αναβάτη με την ποδηλασία.

• Δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου φορτίου κι ενός συνεπιβάτη.

• Δυνατότητα κίνησης σε έδαφος κάθε είδους, χάρη στην ελαστικότητά του.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Πατούνης

Ο κ. Πατούνης επικεντρώθηκε από νωρίς στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σπούδασε Πληροφορική στα Γιάννενα και μηχανικός σχεδιασμού αυτοκινήτων στο Coventry της Αγγλίας.

Εργάστηκε επί πέντε χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία Lotus στη Βρετανία ως μηχανικός συστημάτων για υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα.

Στη συνέχεια εργάστηκε άλλα τέσσερα χρόνια ως μηχανικός λογισμικού για την GL-GH, πολυεθνική εταιρεία σχεδιασμού ανεμογεννητριών.

Μάλιστα, συμμετείχε στην ομάδα που ανάπτυξε την τότε μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, ένα πρωτότυπο των 7 MW για τη βιομηχανία Samsung, σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή.

Επέστρεψε στη γενέτειρά του το καλοκαίρι του 2014 και αποφάσισε να ασχοληθεί με την κατασκευή χειροποίητων ηλεκτρικών ποδηλάτων, που για εκείνον αποτελούν μία από τις πλέον βιώσιμες και οικολογικές λύσεις μετακίνησης σήμερα και στο άμεσο μέλλον.

Ο πρώτος «Ημίονος» έχει διανύσει 5.000 χλμ. και παρουσιάστηκε μέσω της ομάδας Lesvos Mtb και του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου πρώτη φορά στις 2 Ιανουαρίου του 2017.

Δυστυχώς, λόγω της έκθεσης, ο κ. Πατούνης δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο 4ο Urban MTB Molyvos που διεξήχθη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο Μόλυβο, τέταρτη χρονιά, συνδυάζοντας το mountain bike με τα στενά σοκάκια και τα σαλκίμια του όμορφου Μολύβου, του «Μονακό», όπως χαρακτηρίζεται, του ποδηλατικού κόσμου.

Πρόκειται για έναν αγώνα που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θεατών αλλά και των 60 ποδηλατών από Ελλάδα και Τουρκία που έλαβαν μέρος, ανάμεσά τους και αθλητές της εθνικής ομάδας ορεινής ποδηλασίας.

Επίσης βραβεύτηκε, για το ήθος, την επιμονή και τις επιτυχίες του σε ποδηλατικούς αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ο υπεραθλητής Steffen Streich, Γερμανός ποδηλάτης που ζει μόνιμα στη Λέσβο και, μεταξύ άλλων, κατέκτησε την πρωτιά στο TransAfrica τον Οκτώβριο του 2015, διασχίζοντας την αφρικανική ήπειρο σε 8 μέρες και 19 ώρες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στο eirinika.gr στις 11 Ιουνίου 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top