skip to Main Content

Το λαμπερό ρεβεγιόν της Ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας έχουν μεγάλη ιστορία. Στην πόλη του Καβάφη και του Μέγα Αλέξανδρου, το ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να μην είναι ισχυρό.

Η μεγάλη ταμπέλα στην είσοδο της πόλης γραμμένη στα ελληνικά σε προϊδεάζει ότι εδώ, το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο.

Η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ),  με πλήθος εκδηλώσεων, κρατά ζωντανά τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων. Κάλαντα των παιδιών της κοινότητας, επισκέψεις στα ελληνικά ιδρύματα, γιορτές, και λειτουργίες στους Ελληνο-ορθόδοξους ναούς της πόλης.

Έτσι και φέτος η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας γιόρτασε τα Χριστούγεννα με λαμπρότητα. Στο λαμπερό ρεβεγιόν που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, την παραμονή Χριστουγέννων του 2017, πέρασαν όλοι υπέροχα και γλέντησαν μέχρι πρωίας.

Μέσα σε ένα εκπληκτικά στολισμένο διάκοσμο του Εντευκτηρίου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, στο Τετράγωνο του Σάτμπι, ο κόσμος που ήρθε να γιορτάσει τη μεγάλη ημέρα της Χριστιανοσύνης, δημιούργησε το αδιαχώρητο.

Ανάμεσά τους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο οποίος προσήλθε με την οικογένεια του για να συνεορτάσει με όλη την παροικία και τους πολλούς εκπροσώπους άλλων χωρών καθώς βεβαίως και Αιγυπτίους, που προτίμησαν αυτή τη βραδιά να ζήσουν το καθαρά ελληνικό χρώμα.

Όλους τους υποδέχτηκε εκ μέρους του Προεδρείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΚΑ κ. Πάρης Πεφάνης Μακρής, ο οποίος τους καλοσώρισε και τους ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος 2018.

Το παρών έδωσε ο π. Σπυρίδων Κλαδάκης, ο κ. Παπαδόπουλος από το Γενικό Προξενείο, ο Κοινοτικός Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Νικόλας Κόπελος, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Σολομωνίδης, ο Έφορος Διοίκησης των Προσκόπων Αλεξανδρείας κ. Άρης Μαρκοζάνης, η Δ/ντρια της Τοσιτσαίας κα Αγγελική Τσιαδίμη, εκπαιδευτικοί, ο εκπρόσωπος των Ελληνορθοδόξων Αραβοφώνων κ. Ζορζ Οφέις και άλλοι επίσημοι.

Από την πλευρά τους, η πανέμορφη τραγουδίστρια Dina και ο περίφημος DJ Johnny έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα, που ξεσήκωσε τους πάντες και τούς έφερε στην πίστα, όπου όλοι ξεδίπλωσαν τις χορευτικές τους ικανότητες τόσο στα λάτιν όσο και τα αραβικά αλλά κυρίως τα ελληνικά τραγούδια.

Κυρίαρχη θέση στους χορούς είχε το ζεϊμπέκικο, και φυσικά και ο Ζορμπάς, όπου εκεί σηκώθηκε και χόρεψε όλος ο κόσμος, που έγινε μία μεγάλη οικογένεια, δείχνοντας το πόσο μας ενώνει όλους ο χορός και το τραγούδι.

Το γλέντι φυσικά κράτησε μέχρι πρωίας, σε μία πολύ πετυχημένη βραδιά που διοργάνωσαν ο Δ/ντής των Γραφείων της ΕΚΑ κ. Ελευθέριος Κυρίτσης και ο κ. Άρης Μαρκοζάνης, υπό την εποπτεία και γενική ευθύνη του Οικονομικού Επόπτη της ΕΚΑ κ. Πάρη Πεφάνη Μακρή.

Βεβαίως, δεν έλειψε και η μεγάλη στιγμή της κλήρωσης των λαχνών της βραδιάς, με αεροπορικά εισιτήρια, τηλεοράσεις, τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές καθώς και δωροεπιταγές οι οποίες ήταν προσφορά των καταστημάτων «ΜΙΝΕΡΒΑ»

Τρεις ήταν οι υπερτυχεροί της βραδιάς, που κέρδισαν τα περισσότερα δώρα, οι κ.κ. Αμρ Μπαρακάτ, Μάγκετ Μπισίρ και Πάρης Πεφάνης Μακρής.

Εκτός από το λαμπερό ρεβεγιόν η Ελληνική Κοινότητα  Αλεξάνδρειας διοργάνωσε και φέτος πλήθος χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Ανάμεσα τους η επίσκεψη των κυριών του λυκείου των Ελληνίδων στον οίκο ευγηρίας ΜΑΝΝΑ, για να δώσουν τις ευχές και τα δώρα τους στην τιμημένη τρίτη ηλικία της Αλεξάνδρειας, η προχριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία για τους μαθητές των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης, και πολλές εκδηλώσεις ακόμη.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top