skip to Main Content

160 χρόνια “Made in Greece” στο Γκάζι

Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Πώς το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Με ποιας εταιρείας τσιμέντα κατασκευάστηκε το Χίλτον; Από πού βγαίνει ένας λαγός; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα;

Μια μεγάλη έκθεση για την ελληνική βιομηχανία κλέβει την παράσταση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου, του γνωστού σε όλους εμάς ως Γκάζι.

Μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνθέτουν την ιστορική έκθεση που παρουσιάζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αναδεικνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Μέσα από την έκθεση, θα γνωρίσουμε με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.

Μάθε περισσότερα στο νέο site του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου: www.gasmuseum.gr

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζουν τα «160 χρόνια Γκάζι», 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων.

Από το 1857, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας γεμίζει με ενέργεια όλη την πόλη και δίνει καθημερινά «φως» στις ζωές μας. Εδώ και 160 χρόνια. Από το Γκάζι. Ένα σπάνιο –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- ιστορικό μνημείο έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό και ανοιχτό σε όλους πολυχώρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης.

Στο παλιό εργοστάσιο, στην πραγματικότητα, οι μηχανές δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν…
Η Τεχνόπολη συνεχίζει να δημιουργεί, να παράγει, να καινοτομεί, να πρωτοπορεί, να αποτελεί οργανικό, αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας, μετασχηματίζοντας καθημερινά το βιομηχανικό της παρελθόν σε πολιτιστικό παρόν.

Με αφορμή την επέτειο, παρουσιάζονται στο αθηναϊκό κοινό τρεις μοναδικές θεατρικές παραστάσεις.

Το highlight του εορτασμού έρχεται τον Ιανουάριο του 2018 με την περιοδική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία. Ένα πολύχρωμο ιστορικό ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία, την περίοδο 1860-1970, και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί μια επιλογή από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των εορτασμών:

Αϊτή, μία performance για την Ιστορία

Θεατρική παράσταση από την ομάδα Hatari (31 Οκτωβρίου & 1, 2, 3 Νοεμβρίου 2017).

Μία νύχτα… στο Μουσείο
Sleepover στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για γονείς και παιδιά (Σάββατο 11 έως Κυριακή 12 Νοεμβρίου). Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 19.00, η δράση ξεκινά με ένα κυνήγι μαύρου θησαυρού κι ένα δημιουργικό εργαστήριο εμπνευσμένο από τους νόμους της μηχανικής, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται χαλάρωση ακούγοντας ιστορίες και ξεκούραση βλέποντας… όνειρα γλυκά! Την επόμενη μέρα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, το ξεκίνημα γίνεται με ένα αναζωογονητικό yoga workshop για όλη την οικογένεια. Στη συνέχεια, ένα γευστικό πρωινό στο καφέ της Τεχνόπολης. Το συνολικό κόστος της δράσης είναι 55 ευρώ (παιδί + ενήλικας).

Μια πόλη στο σκοτάδι

Θεατρική παράσταση από την ομάδα Δον Κιχώτες (Κυριακή 12 & 19 Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης τις 6 το απόγευμα). Το σενάριο λέει τα εξής: «Αθήνα 2017. Η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο πασίγνωστος ντετέκτιβ Φώτης Μαυρίδης, ο οποίος σύντομα θα ανακαλύψει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει…». Είσοδος με εισιτήριο.

Η Μαρίκα στο Γκάζι
Θεατρική παράσταση της Έφης Λάνταβου (13, 14 & 15 Νοεμβρίου). Είσοδος με εισητήριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top