skip to Main Content

18 Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα – Η επιστολή τους στον Boris Johnson (φωτό)

Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας τέθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

18 Αμερικανοί Βουλευτές, με επιστολή τους στον Βρετανό Πρωθυπουργό, Boris Johnson, ζήτησαν να ξεκινήσουν και πάλι «με σοβαρότητα» οι συζητήσεις για το εν λόγω ζήτημα.

 

 

«Τα γλυπτά υπήρξαν πηγή διαμάχης για πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα θέλει εδώ και καιρό να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα…» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, την οποία υπογράφουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ελληνικά θέματα του Κογκρέσου, όπως αναφέρει η Daily Mail.

 

 

Μάλιστα, οι Αμερικανοί βουλευτές κάλεσαν τον Johnson να παροτρύνει «την κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση σοβαρά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», με στόχο η επιστροφή να έχει γίνει το 2021, οπότε και συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

 

 

«Είμαστε ευγνώμονες για τις προσπάθειές σας αλλά και την καλή θέλησή σας για την στήριξη των ιστορικά ειδικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και αναμένουμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους με την ολοκλήρωση θεμάτων όπως αυτά» τονίζουν οι βουλευτές.

 

 

Μάλιστα, όπως τονίζει η Daily Telegraph, «τα μέλη του Κογκρέσου ευχαριστούν τον Johnson γιατί φροντίζει τα γλυπτά του Παρθενώνα. Γνωρίζουν ότι ο Boris Johnson αντιλαμβάνεται την ελληνική ιστορία καλύτερα από οποιονδήποτε και τον καλούν να κάνει το σωστό».

 

 

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια ευκαιρία για τον Βρετανό Πρωθυπουργό «να μείνει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που σέβεται τόσο την ιστορία της Βρετανίας όσο και τη νέα θέση της χώρας στον κόσμο μετά το Brexit».

 

 

Να σημειωθεί πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από τον 7ο κόμη του Έλγιν, Τόμας Μπρους – ο οποίος ήταν πρεσβευτής στην Οθωμανική Κωνσταντινούπολη – από την Ελλάδα, μεταξύ του 1803 και του 1812.

 

 

Η Βρετανική Κυβέρνηση τα αγόρασε από τον Έλγιν το 1816 και από τότε βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με πλήθος προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ζητούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top