skip to Main Content

Αμερικανικός ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ) – Υπάρχει όμως και ο ελληνικός. Τι θέση έχει;

O νέος κατάλογος των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο (Top 500 Supercomputers), που μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι η πρώτη θέση ανήκει ξανά στις ΗΠΑ, με το νέο υπολογιστή Summit, άφηνοντας πίσω της την Κίνα, έπειτα από πενταετή παραμονή της στην πρώτη θέση.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αναφερθεί ότι η Κίνα εξακολουθεί να είναι η πρώτη στο εύρος κατοχής ανάλογων υπολογιστών, έχοντας 206 σε σχέση με τις ΗΠΑ που διαθέτει 124. Μάλιστα φαίνεται η Κίνα παρουσιάζει τάση ανάπτυξης του ποσοστού τους αφού μέσα στο τελευταίο εξάμηνο παρήγαγε ήδη τέσσερις περισσότερους έναντι της Αμερικής η οποία στο ίδιο ακριβώς διάστημα κατήργησε περί τους είκοσι.

Ο υπερυπολογιστής Summit, που κατασκευάσθηκε από την ΙΒΜ, βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge, στο Τενεσί, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Οι ΗΠΑ είχαν να βρεθούν στην κορυφή από το Νοέμβριο του 2012 και τώρα, χάρη σε έναν υπολογιστή με το χαρακτηριστικό όνομα Summit (Κορυφή), έχουν ξανά τα πρωτεία. Ο Summit διαθέτει ισχύ 122,3 petaflops. Ακολουθεί δεύτερος ο -επί μια διετία στη Νο 1 θέση- κινεζικός Sunway TaihuLight, που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικής στο Γουσί και έχει ισχύ 93 petaflops. Τρίτος είναι ο αμερικανικός Sierra του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore επίσης του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με ισχύ 71,6 petaflops, και αυτός δημιούργημα της ΙΒΜ.

Τέταρτος είναι ο κινεζικός Τιανχέ-2Α (γνωστός και ως «Γαλαξίας-2Α) με 61,4 petaflops και πέμπτος ο ιαπωνικός ABCI, κατσκευασμένος από τη Fujitsu, με απόδοση 19,9 petaflops. Παρά την αναρρίχηση των ΗΠΑ ξανά στην κορυφή, έχουν πλέον λιγότερους υπολογιστές στο Top 500 (124), από ό,τι πριν ένα εξάμηνο (145), ενώ αντίθετα η Κίνα διευρύνει την «ψαλίδα», καθώς από 202 υπερυπολογιστές πριν έξι μήνες, έχει σήμερα 206. Ακολουθεί η Ιαπωνία με 36 υπερυπολογιστικά συστήματα ανάμεσα στα 500 ισχυρότερα του κόσμου και έπονται Βρετανία (22), Γερμανία (21) και Γαλλία (18).

Για πρώτη φορά, η συνολική επεξεργαστική ισχύς των μηχανημάτων του Top 500 ξεπερνά το ένα exaflop, φθάνοντας τα 1,22 exaflops, έναντι 845 petaflops το Νοέμβριο 2017.

Αυτή την στιγμή, ανά τον κόσμο υπάρχουν 273 υπερυπολογιστές με ισχύ άνω του ενός petaflop, δηλαδή σχεδόν 100 περισσότεροι απ’ότι έξι μήνες πριν. Ένας υπερυπολογιστής θα πρέπει να διαθέτει σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων προκειμένου να συμπεριληφθεί στην λίστα των κορυφαίων 500. Ενδεικτικά θα πρέπει να έχει ισχύ 716 teradlops, τουλάχιστον οκταπύρηνο επεξεργαστή ο οποίος να είναι ιδανικά, Intel (1 petaflop ισοδυναμεί με 1.000 teraflops).

Σχεδόν όλοι οι υπερυπολογιστές του Top 500 (το 98%) διαθέτουν επεξεργαστές τουλάχιστον οκταπύρηνους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (το 53%) έχουν 16πύρηνους και πάνω. Σχεδόν όλα τα υπολογιστικά «τέρατα» (τα 476) χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Intel.

Για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπερυπολογιστών στον κόσμο δεν είναι μια αμερικανική εταιρεία, αλλά η κινεζική Lenovo, που έχει δημιουργήσει τα 122 συστήματα του Top 500 (ποσοστό 24%). Ακολουθούν οι εταιρείες HPE, Inspur, Cray και Sugon. Η ΙΒΜ έχει κατασκευάσει τους δύο από τους τρεις ισχυρότερους υπερυπολογιστές, αλλά συνολικά έχει μόνο 19 συστήματα στον κατάλογο.

Το πιο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ή αλλιώς ο πιο «πράσινος» υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι ο ιαπωνικός Shoubou B του ερευνητικού κέντρου RIKEN, ο οποίος είναι Νο 362 στην παγκόσμια κατάταξη επεξεργαστικής ισχύος. Η εν λόγω κατάταξη συντάσσεται ανά εξάμηνο από ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, όπου και είχε εμφανισθεί για πρώτη φορά το 1993.

Υπερυπολογιστή πάντως διαθέτει και η χώρα μας από το 2015 οπότε και τέθηκε σε λειτουργία από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.), του υπουργείου Παιδείας. Το όνομα αυτού, ARIS (Advanced Research Information System). Στόχος για το ΑRIS είναι να αποτελέσει ένα κορυφαίο εργαλείο έρευνας για την ελληνική ακαδημαική κοινότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί μάλιστα πως, μόνο για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, κατάφερε να συμπεριληφθεί και αυτός στην λίστα των κορυφαίων 500. Το ARIS διαθέτει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ 444 teraflops, δηλαδή είναι σε θέσει να εκτελέσει 444 τρισεκατομμύρια μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top