skip to Main Content

Αρχαία Δίολκος & Διώρυγα της Κορίνθου – Όλη η ιστορία μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες & λειτουργίες εικονικής πραγματικότητας

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε;

Ένα πολυθεματικό, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έρχεται να απαντήσει σε όλα αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα, επιστρατεύοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία με τη χρήση ειδικών συστημάτων εικονικής πραγματικότητας (ειδικά Virtual Reality γυαλιά).

Πρόκειται για ένα ταξίδι με μεγάλη ιστορική αξία ανά τους αιώνες, από την αρχαία Δίολκο μέχρι σήμερα, όπου μέσα από μία σειρά δράσεων οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους και να μάθουν για σημαντικά γεγονότα, αποτυχίες και επιτυχίες της ιστορίας μας. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές θα μπορέσουν να κατανοήσουν και να απαντήσουν στο ερώτημα πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η διάνοιξη της Διώρυγας και πόσο σημαντική;

Το πρόγραμμα, που βασίζεται σε ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό (φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο κτλ.) και περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές και βιωματικές δράσεις, σχεδιάστηκε και προσφέρεται από το Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης «Γραμμή του Χρόνου» – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.

Παράλληλα, συνδέει την Διώρυγα με διάφορα επιστημονικά και γνωστικά πεδία όπως Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Τέχνη και Πολιτισμός αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της τοπικής Ιστορίας.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες  βιώνουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία περιήγησης της ευρύτερης περιοχής (Διώρυγα, Κορινθιακός κόλπος, Σαρωνικός κόλπος, πρανή της Διώρυγας, Οδικές Γέφυρες του αυτοκινητόδρομου, κτλ.), αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας.

Προσομοιωτές, πειραματικές διατάξεις και σύγχρονη τεχνολογία (3D Experience, Flying through, SandBox) επιστρατεύονται για να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την εφαρμογή της κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα τεχνικά έργα της ανθρωπότητας.

Οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται από ειδικούς ερμηνευτές συνεργάτες της «Γραμμής του Χρόνου». Αξιοποιούν σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με τη σχολική βαθμίδα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 1,5 ώρα και προσαρμόζεται ανάλογα σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Λίγα λόγια για το Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης «Γραμμή του Χρόνου»

Στο Κέντρο Ιστορίας και Επιστήμης «Γραμμή του Χρόνου» – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, αναπτύσσονται, προβάλλονται και υλοποιούνται μία σειρά από εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα που σκοπό τους έχουν την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα προάγεται η επιστήμη σε όλες τις εκφάνσεις της και αναδεικνύεται η συμβολή των επιμέρους κλάδων της (Μαθηματικά, Φυσική, Γεωλογία, Μηχανική, κτλ.) στην εξέλιξη του κόσμου.

Η «Γραμμή του Χρόνου» στεγάζεται στην Ποσειδωνία Κορίνθου, σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων και αξιοποιεί για την επίτευξη των σκοπών της, την σύγχρονη τεχνολογία. Ξεκίνησε το έργο της τον Σεπτέμβριο του 2017 και μέχρι σήμερα το Κέντρο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 5.000 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πληροφορίες και κρατήσεις σχολείων: www.grammi.org
τηλ: 27410 76420
email: info@grammi.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top