skip to Main Content

Νίκη με άρωμα Ελλάδας στο βρετανικό Masterchef: Η Κρητικά Ειρήνη Τζώρτζογλου μάγεψε τους κριτές με ελληνικές γεύσεις και κέρδισε τον τίτλο (φώτο-βίντεο)

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 85

“Έχει μαγεία στα δάκτυλα της”, είπαν οι κριτές όταν δοκίμασαν τις εμπνευσμένες από την Κρήτη γεύσεις που παρουσίασε η Ειρήνη στον τελικό.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο τελικός στο βρετανικό Masterchef ήταν γυναικεία υπόθεση. Νικήτρια του παιχνιδιού αναδείχθηκε η Ειρήνη Τζώρτζογλου. Το βράδυ της Παρασκεύης η 61χρονη συνταξιούχος τραπεζικός έγινε η 15η ερασιτέχνης μάγειρας που κερδίζει τον πολυπόθητο τίτλο, κερδίζοντας την 42χρονη Τζίλι ΜακΚορντ και την 28χρονη Ντέλια Μαρία Ασέρ, στον χθεσινό τελικό.

Η Ειρήνη κέρδισε το μεγάλο τρόπαιο από τους δύο κριτές Τζον Τορόντ και Γκρέγκ Γουάλας, μετά από 7 εβδομάδες γαστρονομικών αναμετρήσεωνκαι ένα θεαματικό μενού που παρουσίασε στον τελικό.

Στη δοκιμασία του μεγάλου τελικού , οι τρεις φιναλίστ έπρεπε να ετοιμάσουν ένα μενού τριών πιάτων για τους δύο κριτές.

Το νικητήριο μενού της Ειρήνης ήταν εμπνευσμένο από την παιδική της ηλικία στην Κρήτη. Η 61χρονη μαγείρεψε ριζότο με μπαρμπούνι και καλαμάρι και κονφί ντομάτας για ορεκτικό, αρνίσια παϊδάκια με δεντρολίβανο και πουρέ τραχανά για κύριο πιάτο και μπακλαβά με σύκο και πραλίνα για επιδόρπιο.

 

Η νικήτρια σεφ, που ζει πλέον στο Κάρτμελ της Κούμπρια με τον σύζυγό της Τζον, είπε: «Τρέμω. Πετάω στον αέρα. Δεν νομίζω πως τα πόδια μου ακουμπούν στο έδαφος αυτή τη στιγμή. Τι εμπειρία, δεν έχω λόγια να εκφράσω πόσο ενθουσιασμένη και ευγνώμων είμαι. Μπορώ επιτέλους να πω ότι πιστεύω σε μένα. Μπορεί να υπήρξαν δύσκολες στιγμές, αλλά αν βρεις την δύναμη να συνεχίσεις, μπορείς να πετύχεις θαύματα».

Ο κριτής Τζον Τορόντ δήλωσε πως η Ειρήνη Τζώρτζογλου «έχει μαγεία στα δάχτυλά της και μια φωτά στο στομάχι της» μετά την ανακήρυξή της ως νικήτρια του διαγωνισμού.

Όπως είπε: «Παίρνει το φαγητό που ξέρει καλά από την Κρήτη και το ανασυνθέτει σε ένα σύγχρονο πλαίσιο – αυτό κάνει η Ειρήνη και είναι εκπληκτική. Έχει μια μαγεία στα δάχτυλά της και μια φωτιά στο στομάχι της. Ήθελε να κάνει τα εγγόνια της περήφανα και τα κατάφερε!»

Και ο Γκρεγκ Γουάλας επαίνεσε την έμπνευση της Ειρήνης Τζώρτζογλου που βασιζόταν στα ελληνικά συστατικά και τις γεύσεις.

Όπως είπε: «Οι μικρές πινελιές ελληνικών γεύσεων και ελληνικών συστατικών της Ειρήνης είναι ελκυστικές. Μπορεί να μάθει κάποιος την τεχνική του μαγειρέματος, αλλά αυτό που δεν μπορείς να ενσταλάξεις σε κάποιον είναι η αγάπη και το πάθος και η Ειρήνη το έχει. Κάθε φορά που μαγειρεύει το κάνει με την καρδιά της».

Στη συνέχεια χαρακτήρισε το νικητήριο μενού ως «όμορφο», ενώ ο Τζον Τορόντ είπε πως «μας παρουσίασε πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί», αναφέρει η Daily Mail.

Πριν ο Τζον Τορόντ ανακοινώσει τη νικήτρια , δακρυσμένος ο Γκρεγκ Γουάλας είπε στις παίκτριες: Σας παρακολουθήσαμε να μεγαλώνετε μαγειρικά, να πετυχαίνετε τους στόχους σας να γίνεστε καλύτερες. Ήταν συναρπαστικό. Νομίζω ότι σήμερα είναι μια γιορτή της μαγειρικής στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι που είναι απολύτως ερωτευμένοι με αυτό που κάνουν.

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 54 ερασιτέχνες μάγειρες και να δείξει στους κριτές τις δεξιότητες, την δημιουργική αίσθηση και την επιμονή που χρειάζονται για να πετύχει κανείς.

Και παρά το γεγονός ότι εντυπωσίασε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, τα μελλοντικά σχέδια της Ειρήνης δεν περιλαμβάνουν το άνοιγμα του δικού της εστιατορίου.

«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή της ζωής μου θέλω να ανοίξω ένα εστιατόριο» είπε. «Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με την μητέρα μου και θα ήθελα πολύ να πάω στην Ελλάδα και να κάνω κάποια έρευνα – ίσως και μια εκπομπή, αν είμαι τυχερή».

Στη διάρκεια του διαγωνισμού η Ειρήνη είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ και να διδαχθεί από τον διάσημο σεφ  Tak, του εστιατορίου  Lung King Heen στο Four Seasons Είναι το μόνο κινέζικο εστιατόριο στον κόσμο που έχει κερδίσει τρία αστέρια Michelin.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος αλλά έχω απολαύσει κάθε δευτερόλεπτο», ανέφερε η Ειρήνη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top