skip to Main Content

Ελιές Καλαμών: Οι πιο υγιεινές στον κόσμο – Κορυφαίες οι βιολογικές ελιές των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου

Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η ομάδα ερευνητών, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Μέλλιου Ελένη, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού. Μάλιστα η κ. Κατσαρού ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία, και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (‘καλή χοληστερόλη’) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (‘κακή χοληστερόλη’). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τη δεύτερη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.

Οι εθελοντές είναι πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την πρώτη έρευνα που έγινε, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος 100 άτομα. Όλοι τους έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.

Ποιες ελιές πρέπει να καταναλώνουμε και με τι κριτήριο

Επιστήμονες που συμμετείχαν στην κλινική μελέτη, εξέτασαν πάνω από 30 τύπους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών και τις κατέταξαν βάσει των ευεργετικών συστατικών που μέτρησαν σε αυτές, που ονομάζονται τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη. Οι ενώσεις αυτές ανήκουν στην ομάδα ενώσεων φαινόλες και τους έχουν αποδοθεί ευεργετικές ιδιότητες.

Τα συστατικά αυτά (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) είναι πλέον μετρήσιμα με την μέθοδο του Μαγνητικού Πυρηνικού Συντονισμού ( NMR ) που έχει αναπτυχθεί από Έλληνες επιστήμονες στην Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων) σε συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη, κατά μέσο όρο βρίσκονται στις επιτραπέζιες ελιές σε συγκεντρώσεις 134 mg ανά κιλό και 244 mg ανά κιλό αντίστοιχα.

Ιδιαίτερα όμως, στις βιολογικές ελιές Καλαμών “Βαλσαμικές” από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου στη Σπάρτη Λακωνίας, βρέθηκε ότι έχουν 560 mg ανά κιλό τυροσόλη και 1300 mg ανά κιλό υδροξυτυροσόλη. Δηλαδή πέντε φορές περισσότερα συστατικά, από τον μέσο όρο όλων των εμπορικών δειγμάτων επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως που έχουν αναλυθεί και μελετηθεί από το 2005 έως σήμερα.

Συνεπώς, η ημερήσια κατανάλωση 5 μόνον από αυτές τις ελιές, προσφέρει 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Σακελλαρόπουλος, Χημικός Μηχανικός M.Sc. και συνιδιοκτήτης των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου η τεράστια διαφορά στη συγκέντρωση οφείλεται «στην παραγωγή τους. Δεν είναι ελιές μαζικής τεράστιας παραγωγής. Καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο. Συλλέγονται με το χέρι και ζυμώνονται εντελώς φυσικά. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής τους δεν προστίθεται οποιοδήποτε σύνηθες χημικό συστατικό (καυστικό νάτριο, γλυκονικός σίδηρος κ.ά.) πέρα από αλάτι. Δεν παστεριώνονται, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες κυριολεκτικά καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων ενώσεων που βρίσκονται στις ελιές, όπως οι φαινόλες». Ο κ. Σακελλαρόπουλος συμπλήρωσε ότι «η διαδικασία παραγωγής τους διαρκεί περίπου 9 με 12 μήνες, και γίνεται απόλυτα φυσικά. Δεν καταστρέφουμε την επιδερμίδα τους, γεμίζοντας τις με οποιοδήποτε συστατικό, παρακολουθούμε την πορεία τους με σύγχρονο εξοπλισμό και κάνουμε ελάχιστες παρεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο. Συνεχώς μελετάμε, εκπαιδευόμαστε επιστημονικά, πειραματιζόμαστε συνεργαζόμενοι με ερευνητές και εξελισσόμαστε. Έτσι, καταφέρνουμε να παράγουμε επιτραπέζιες ελιές που, πέρα από την εξαιρετική γεύση τους, ανήκουν στις φυσικές βιολογικές ελιές και συγκεκριμένα στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα, τρόφιμα δηλαδή που τα καταναλώνουμε όχι για να μας προσφέρουν αίσθηση κορεσμού, αλλά παράλληλα να βελτιώνουν την υγεία μας».

Πρωτιά στο διαγωνισμό Aristoleo High Phenolic Olives Awards 2019

Οι βιολογικές ελιές Καλαμών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Aristoleo High Phenolic Olives Awards 2019. Ο διαγωνισμός ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, βραβεύει τις επιτραπέζιες ελιές που έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολικών ενώσεων και συνεπώς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανθρώπινη υγεία.

Έτσι, στην κατηγορία των επιτραπέζιων ελιών, την πρώτη θέση παγκοσμίως ,με συγκέντρωση 2000 μg/g τυροσόλης, υδροξυτυροσόλης και παραγώγων τους, κατέκτησαν οι βιολογικές ελιές Καλαμών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Βάσει των αναλύσεων που έγιναν στις ελιές αυτές, προκύπτει ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 2-3 γρ. παρέχει πάνω από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους και αντιστοιχεί στην κατανάλωση 20 γρ. λαδιού που ανήκει στην κατηγορία των ελαιοπροιόντων που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ελιές αυτές αποδόθηκε το βραβείο Supreme Health Award. Η 1η θέση δίνεται στις συγκεκριμένες ελιές για 3ο συνεχόμενο χρόνο, επιβεβαιώνοντας την επιλογή των επιστημόνων στην πρώτη κλινική μελέτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη 2η θέση βρέθηκαν επίσης ελιές από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, με τον εμπορικό τύπο Λεμονένιες, που βραβεύθηκαν με Super Health Award.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top