skip to Main Content

EXTREMA Athens: Η πιο «δροσερή» εφαρμογή του καλοκαιριού – Προειδοποιεί τους Αθηναίους για τους καύσωνες & τα δροσερά σημεία της πόλης

Καλοκαίρι χωρίς υψηλές θερμοκρασίες δεν γίνεται και όσο φτάνουμε στον Αύγουστο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά. Γι’ αυτό και το Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας δημιούργησαν μία εφαρμογή για smartphone, που προειδοποιεί τους Αθηναίους για τα υψηλού κινδύνου σημεία της πόλης, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα, κατά τις ημέρες του καύσωνα. 

Η εφαρμογή “EXTREMA Athens” είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, και αποσκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων από τις υψηλές θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα. Η εφαρμογή έχει στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περιόδους αυξημένων θερμοκρασιών και καυσώνων.

Αναλυτικά, η εφαρμογή EXTREMA Athens δίνει πληροφορίες σχετικά με:

-Τον ενδεχόμενο κίνδυνο: αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου

-Τα δροσερά σημεία: προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο

Πολλαπλά προφίλ χρηστών: Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την προστασία των ηλικιωμένων συγγενών. Καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση ενός ηλικιωμένου συγγενή, τα νεότερα μέλη της οικογένειας μπορούν να λαμβάνουν εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.   Μετά την Αθήνα, δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις το Παρίσι και το Ρότερνταμ ανέπτυξαν και χρησιμοποιούν φέτος την ίδια εφαρμογή (Εxtrema Paris και Εxtrema Rotterdam αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με την κ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η καινοτομία του ΕXTREMA έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών (smartphones). Είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της Πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».

Το EXTREMA εντάχθηκε στις υπηρεσίες διεθνών δικτύων πόλεων όπως το “100 Resilient Cities – Pioneered by The Rockefeller Foundation” και το “C40 Cities” και έτσι πλέον εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα διευρύνει το αντικείμενό του και στο φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες στην Αθήνα επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κ. Ελένη Μυριβήλη.

Η εφαρμογή EXTREMA Athens χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top