skip to Main Content

Η βίλα του Άγγελου Σικελιανού αναβιώνει από έναν 30χρονο εφοπλιστή – Έγινε ατμοσφαιρικό εστιατόριο στο πολυτελές Sikyon Coast Resort & Spa

Η βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του Εύας Πάλμερ αναβιώνει και της δίνει ξανά ζωή ο μόλις 30 ετών εφοπλιστής Λεωνίδας Τυπάλδος.

Στο ιδιόκτητο, οικογενειακό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο Sikyon Coast Resort & Spa, μέσα σε ένα πευκόδασος στο Ξυλόκαστρο η ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο. Από τη δεκαετία του 1950 η βίλα ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Τυπάλδο.

Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μετατρέψει την ιστορική βίλα του Αγγελου Σικελιανού, η οποία βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο, σε ένα ατμοσφαιρικό εστιατόριο ιταλικής γεύσης.

Ο «αλαφροΐσκιωτος» ποιητής Άγγελος Σικελιανός έζησε έναν μεγάλο και παράξενο έρωτα με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ, έναν έρωτα που πυροδότησε το κοινό τους πάθος για την Αρχαία Ελλάδα.

Το οικόπεδο το αγόρασε το 1908 η Εύα Πάλμερ, η σύζυγος του Αγγελου Σικελιανού. Η βίλα άρχισε να χτίζεται το 1912 πάνω σε σχέδια του ίδιου του ποιητή και τα έξοδα καταβλήθηκαν από την Πάλμερ. Πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο της ισοδόμου λιθοδομής με πέτρα που μεταφέρθηκε από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια συνδυάζουν τρεις τάσεις: την αρχαιοελληνική με τους κίονες στην πρόσοψη, τη βυζαντινή τεχνοτροπία στους κανόνες της οποίας υπακούουν τα παράθυρα και την ενετική που συναντάμε στα μπαλκόνια. Υπάρχει ισόγειο, υπόγειο και πρώτος όροφος και είναι συνολικής έκτασης 450 τετραγωνικών μέτρων με μεγάλες βεράντες.

Στις συγκεκριμένες βεράντες χαίρονταν την καλή παρέα και το μοναδικό τοπίο εξέχουσες προσωπικότητες, φίλοι του Αγγελου Σικελιανού, ο Καζαντζάκης, ο Καρυωτάκης, ο Παλαμάς. Στην ίδια βίλα έχουν περάσει κάποια καλοκαίρια τους ο Παύλος και η Φρειδερίκη.

Σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να συνδυάσουν ένα δείπνο στη βίλα με επίσκεψη στο εσωτερικό του χώρου και συγκεκριμένα στα σαλόνια όπου υπάρχουν χειρόγραφα και σημειώσεις του Έλληνα ποιητή.

Τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής του σπουδαίου Έλληνα ποιητή τις σηματοδοτούν τρία σπίτια, με εξαίρεση αυτά στην Αθήνα. Το πρώτο από αυτά βρισκόταν στη Συκιά Κορινθίας όπου ο ίδιος περνούσε μεγάλα διαστήματα ακόμα και χωρίς την Εύα.

Το 1915 φιλοξενεί εκεί τον Καζαντζάκη, ο οποίος σημειώνει στο ημερολόγιό του: «Μέναμε οι δυο σ’ ένα εξοχικό σπίτι, μέσα σε πευκώνα, στην άκρα της θάλασσας. Διαβάζαμε Ντάντε και Παλαιά Διαθήκη και Όμηρο, μου απάγγελνε με τη βροντερή φωνή του στίχους δικούς του, κάναμε μακρινούς περιπάτους. Γκρεμίζαμε και δημιουργούσαμε τον κόσμο, ήμασταν κι οι δυο σίγουροι πως η ψυχή είναι παντοδύναμη. Μονάχα που εκείνος νόμιζε πως η ψυχή η δική του, εγώ πως η ψυχή του ανθρώπου».

Εκεί, σύμφωνα με μια μαρτυρία, τον Αύγουστο του 1922, ο Σικελιανός μαθαίνει και την είδηση για την Μικρασιατική καταστροφή και επί τρεις μέρες κλείνεται στο δωμάτιό του και κλαίει. Το ίδιο αυτό σπίτι, το τόσο γόνιμο για τον ποιητή, θα επιλέξει αργότερα ο γιος του Γλαύκος για να ζήσει για καιρό μια ήσυχη και απομονωμένη ζωή.

Ο Άγγελος Σικελιανός περνούσε αμέτρητες ώρες στη βεράντα αυτού του σπιτιού, γράφοντας τα ποιήματά του. Επιπλέον, τον ευχαριστούσε να περνάει κάποιες ώρες της ημέρας του στο παγκάκι που βρίσκεται μέχρι και σήμερα κάτω από ένα μεγάλο πεύκο.

Το τέλος της ιστορίας αυτής της βίλας της Συκιάς άρχισε να γράφεται το 1930. Τότε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήρθαν στην επιφάνεια για το ζευγάρι και το οίκημα βγήκε σε πλειστηριασμό. Από την διαδικασία πέρασε στην ιδιοκτησία του Μαντζούφα, καθηγητή της Οικονομικής Σχολής Αθηνών και τον γαμπρό του Ιωάννη Μεταξά.

Η μονοκατοικία μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αρχηγείο των Ιταλών και των Γερμανών, ενώ ο εμφύλιος το βρήκε στα χέρια των ανταρτών. Λίγα χρόνια αργότερα, το οίκημα πέρασε στα χέρια των Σπύρου και Χαράλαμπου Τυπάλδου, οι οποίοι το ενέταξαν στην επιχείρηση με τις τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν ιδρύσει στην περιοχή του Ξυλόκαστρου.

Σήμερα η επιβλητική οικία του Σικελιανού βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Sikeon. Οι δύο κεντρικοί χώροι είναι επισκέψιμοι χωρίς καμία χρέωση και οι θαμώνες του ξενοδοχείου μπορούν να περιηγηθούν σε αυτούς, να διαβάσουν βιβλία του ποιητή ή να δουν ταινίες. Στα αμέσως επόμενα σχέδια των ιδιοκτητών είναι να γίνει επισκέψιμος και ο όροφος που ζούσε ο σημαντικός ποιητής.

Το Sikyon Coast βρίσκεται στη σκιά της Ζήρειας, στις παρυφές του Ξυλοκάστρου και ισορροπεί ιδανικά ακροβατώντας ανάμεσα στην ιστορικότητα της περιοχής και στη σύγχρονη τουριστική πραγματικότητα. Ενσωματώνει αρμονικά τη βίλα του μεγάλου μας ποιητή, διαμορφώνει τη σύγχρονη εκδοχή του resort και προσφέρει υπηρεσίες αντάξιες της μακρόχρονης ιστορίας της οικογένειας Τυπάλδου στον τουρισμό.

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες sikyoncoast.com
Website: www.sikyoncoast.com/el
Facebook:@sikyon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top