skip to Main Content

Made in Greece η “Πυθία”: Το μοναδικό δημιούργημα Έλληνα ερευνητή της Google Deep Mind «διαβάζει» μισοκατεστραμμένες αρχαίες ελληνικές επιγραφές (φώτο)

Αρχαία Ελληνική επιγραφή στους Δελφούς - Φώτο Getty Images
Αρχαία Ελληνική επιγραφή στους Δελφούς - Φώτο Getty Images

Ερευνητές της Deep Mind, της θυγατρικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης της Google, με επικεφαλής έναν Έλληνα, δημιούργησαν την «Πυθία», ένα «έξυπνο» σύστημα που φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα και από τους ανθρώπους ειδικούς στην ανάγνωση μισοκατεστραμμένων επιγραφών με αρχαία ελληνικά κείμενα.

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον τους επιστήμονες να διαβάσουν αρχαίες επιγραφές.

Figure 1: Damaged inscription: a decree of the Athenian Assembly relating to the management of the Acropolis (dating 485/4 BCE). IG I3 4B. (CC BY-SA 3.0, WikiMedia)

Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιγραφές από διάφορα μέρη του κόσμου και κάθε χρόνο ανακαλύπτονται μερικές δεκάδες νέες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δυστυχώς πολλές έχουν διαβρωθεί ή καταστραφεί με το πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα να είναι πια δυσανάγνωστες ή ένα μέρος του κειμένου τους έχει χαθεί για πάντα.

Figure 2: Pythia processing the phrase μηδέν ἄγαν (Mēdèn ágan) "nothing in excess," a fabled maxim inscribed on Apollo’s temple in Delphi. The letters "γα" are the characters to be predicted, and are annotated with ‘?’. Since ἄ??ν is not a complete word, its embedding is treated as unknown (‘unk’). The decoder outputs correctly "γα".

Η συμπλήρωση των κενών είναι δύσκολη δουλειά, που απαιτεί μεγάλες γνώσεις, σύγκριση με άλλα κείμενα, διαίσθηση κ.αά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Έλληνα Γιάννη Ασσαέλ, εκπαίδευσαν ένα νευρωνικό δίκτυο (είδος αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης) να μαντεύει τις λέξεις ή τα γράμματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που λείπουν σε επιγραφές από πέτρα, κεραμικά ή μέταλλο, ηλικίας 1.500 έως 2.600 ετών (7ος αιώνας π.Χ. έως 5ος αιώνας μ.Χ.).

Table 1: Pythia's Predictive performance of on PHI-ML.

Η «Πυθία» έμαθε έτσι να αναγνωρίζει μοτίβα σε 35.000 επιγραφές που περιέχουν πάνω από τρία εκατομμύρια λέξεις.

Όταν βρεθεί μπροστά σε μια νέα ελλιπή επιγραφή, η «Πυθία» (έχει το όνομα της πρωθιέρειας του θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών) προτείνει έως 20 διαφορετικές λέξεις ή γράμματα και αφήνει τους ειδικούς να επιλέξουν αυτήν που θεωρούν καλύτερη λύση.

Γιάννης Ασσαέλ Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Google DeepMind

Ο Γιάννης Ασσαέλ αποφοίτησε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2013.

Με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις σπουδές του για MSc in Computer Science στο University of Oxford, όπου και το 2014 διακρίθηκε με το Tony Hoare Prize για την καλύτερη επίδοση στο έτος του.

Οι σπουδές του εστίασαν στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Machine Learning (και του ηλεκτρικού μπάσου).

Το 2015 συνέχισε για MRes in Machine Learning στο Imperial College London με πλήρη υποτροφία από το πρόγραμμα HiPEDS. Έχοντας την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο έτος του, επέστρεψε στο University of Oxford για διδακτορικό (DPhil) στον κλάδο του Machine Learning με πλήρη υποτροφία της Oxford – Google DeepMind Graduate Scholarship.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του έφερε εις πέρας περισσότερα από 50 projects, ενώ η έρευνά του πολλές φορές κέντρισε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ (BBC, Reuters, New Scientist).

Το 2017 ήταν συνιδρυτής του LipNet.ai φέροντας επανάσταση στην αναγνώριση φωνής με χρήση αυτόματης χειλεανάγνωσης. Σήμερα συνεχίζει την έρευνά του ως Senior Research Scientist στην Google DeepMind.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top