skip to Main Content

Μαγδαληνή Πολυμενίδου: Μια Ελληνίδα μοριακή βιολόγος ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου!

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ) ανακοίνωσε τους 28 νέους ερευνητές που θα τιμήσει φέτος και θα στηρίξει την έρευνα τους. Ανάμεσα στους 28 επιστήμονες βρίσκεται μία Ελληνίδα ερευνήτρια.

Ο λόγος για την Μαγδαληνή Πολυμενίδου,  επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία, επιλέχθηκε στο πρόγραμμα «EMBO Young Investigators». Η επιλογή συνοδεύεται από βραβείο 15.000 ευρώ και πιθανή πρόσθετη χρηματοδοτική ενίσχυση στη συνέχεια, προκειμένου να ενισχυθεί το ερευνητικό έργο της.

Οι 28 διακριθέντες από 11 χώρες (κανείς με έδρα την Ελλάδα) έρχονται να προστεθούν σε ένα δίκτυο 47 σημερινών και άλλων 417 παρελθόντων ερευνητών «Young Investigators» με ηλικία έως 40 ετών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους πιο υποσχόμενους Ευρωπαίους επιστήμονες στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών. Γι’ αυτό ο ΕΜΒΟ τους στηρίζει επί μία τριετία, προκειμένου να στήσουν το δικό τους ανεξάρτητο εργαστήριο.

Οι επιλεγμένοι επιστήμονες θα έχουν επίσης πρόσβαση στις ερευνητικές εγκαταστάσεις του ΕΜΒΟ στη Χαϊδελβέργη. Η επιλογή των 28 επιστημόνων (εκ των οποίων το 40% είναι γυναίκες) έγινε μεταξύ 224 υποψηφιοτήτων.

Η Μαγδαληνή Πολυμενίδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών της Ζωής, με διπλό διορισμό στη Σχολή Επιστημών και στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Το εργαστήριό της διερευνά τα μοριακά μονοπάτια που προκαλούν νευροεκφυλισμό στην αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και την εμπρόσθια στομαχική άνοια (FTD), με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ συσσωμάτωσης πρωτεΐνης και λανθασμένης ρύθμισης του RNA, που χαρακτηρίζουν αμφότερες τις ασθένειες.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2001 και πήρε το διδακτορικό της στη μοριακή βιολογία και νευροεπιστήμη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης το 2006.

Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (2008-2013) και είναι από το 2013 έκτοτε επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακών Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top