skip to Main Content

Ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών που βραβεύτηκε για την εργασία του σε άνοια, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Το βραβείο της καλύτερης επιστημονικής εργασίας του Hertie Institute for Clinical Brain Research (ΗΙΗ) του 2017 απέσπασε ο Dr Άγγελος Σκόδρας του Τμήματος Κυτταρικής Νευρολογίας.

Η βράβευση έγινε στα τέλη Ιουλίου και αφορούσε στην εργασία του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, στην οποία αποδείχθηκε ότι τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου ζουν σημαντικά περισσότερο χρόνο απ’ ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα κι αυτό το περιθώριο ζωής που έχουν τους δίνει τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να γερνάνε.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα ευθύνονται για μια σειρά νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή το ΑLS.

Το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα έχουν μνήμη σημαίνει σύμφωνα με την εργασία του καθηγητή ότι μπορούν να επαναπρογραμματιστούν και να αποτρέψουν την ανάπτυξη τέτοιων ασθενειών.

Ο επιστήμονας, απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοπληροφορική και Βιοϊατρική Μηχανική αντίστοιχα, από το Imperial College του Λονδίνου, από το 2011 βρίσκεται στο Hertie Institute for Clinical Brain Research (ΗΙΗ) στο Tübingen της Γερμανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top