skip to Main Content

O ερευνητής Βασίλης Πάχνης μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας

Ένας ακόμη Έλληνας επιστήμονας της διασποράς γνώρισε διεθνή καταξίωση για το έργο του, καθώς εξελέγη μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας.

Ο Βασίλης Πάχνης -ένας από τους 50 διακεκριμένους επιστήμονες που εξελέγησαν φέτος μέλη (εταίροι) της Royal Society– είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που μελετά την ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία του νευρικού συστήματος στο βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ. Στόχος της έρευνάς του είναι η καλύτερη κατανόηση των παθήσεων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1980 και πήρε το διδακτορικό του στη γενετική το 1986 από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Αντικαρκινικό Κέντρο Fox Chase της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έως το 1991, μετακινήθηκε στη Βρετανία και έκτοτε είναι επικεφαλής ερευνητικών ομάδων, αρχικά στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (ως διευθυντής του τομέα μοριακής νευροβιολογίας) και στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ.

Ο Β. Πάχνης έχει επίσης υπάρξει διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην Κρήτη. Έχει συγγράψει πολλές ερευνητικές εργασίες και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΠΟ).

Η Βασιλική Εταιρεία είναι ο αρχαιότερος επιστημονικός οργανισμός στον κόσμο, οι ρίζες της οποίας φθάνουν στο 1663, ενώ ανάμεσα στις τάξεις της υπήρξαν ο Ισαάκ Νεύτων, ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Στίβεν Χόκινγκ. Το περιοδικό της «Philosophical Transactions», που άρχισε να εκδίδεται το 1665, είναι το αρχαιότερο συνεχώς εκδιδόμενο επιστημονικό περιοδικό στον κόσμο.

Σήμερα αποτελεί την εθνική ακαδημία επιστημών της Βρετανίας, έχοντας περίπου 1.600 μέλη, μεταξύ των οποίων ο «πατέρας» του διαδικτύου Τιμ Μπέρνερς-Λι και ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top