skip to Main Content

Παγκόσμια διάκριση για μαθητές από την Άνδρο – Έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι, φωτογράφησαν κι έγραψαν για το περιβάλλον

Με «όπλο» τη δημοσιογραφική τους πένα κι ένα …χταποδάκι, οι 17 μαθητές της Γ΄ τάξης του γυμνασίου στο Γαύριο της Άνδρου κέρδισαν τη δεύτερη θέση για την «Καλύτερη Φωτογραφία» σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», αφήνοντας πίσω τους μαθητές από σχολεία της Πορτογαλίας, του Καναδά, του Μαυροβουνίου, Ισραήλ, Κίνας, Ρουμανίας, Αμερικής και Τουρκίας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συντονίστρια καθηγήτρια, Παρασκευή Μελισή, «τα παιδιά είναι πολύ συγκινημένα και χαρούμενα με το αποτέλεσμα. Σχεδόν δεν το πιστεύουν. Είναι πολύ περήφανα που κατάφεραν ένα μικρό νησί της Ελλάδας, η Άνδρος, να αναμετρηθεί δίπλα σε μεγάλες χώρες. Ακόμη κι όταν βγήκαν πρώτοι για την καλύτερη φωτογραφία και τρίτοι για το καλύτερο θέμα στον εθνικό διαγωνισμό, πάλι δεν το περίμεναν. Με ρωτούσαν αν είναι αλήθεια. Εντυπωσιάστηκαν, ανέβηκε η αυτοπεποίθησή τους ότι μπορούν να πετύχουν άσχετα με το αν μένουν σε ένα νησί».

Οι έφηβοι μαθητές από την Άνδρο άφησαν για λίγο τις σχολικές τους υποχρεώσεις για να γίνουν, για έναν χρόνο, δημοσιογράφοι, συμμετέχοντας στο σχολικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Είμαστε Ό,τι Πετάμε: Περιβαλλοντικοί Δημοσιογράφοι». Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας του σχολείου Παρασκευής Μελισή και της καθηγήτριας Φυσικής, Κωνσταντίνας Μπόγρη εργάστηκαν σ΄ ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα κι αποφάσισαν πως το πιο σημαντικό σε τοπικό επίπεδο είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κι ειδικότερα της ανακύκλωσης.

«Υπάρχει μείζον θέμα με την ανακύκλωση στο νησί, για αυτό και τα παιδιά θέλησαν να ασχοληθούν με αυτό», τονίζει η κ. Μελισή.

Χωρίστηκαν σε ομάδες των 2-5 ατόμων, υπέβαλλαν τέσσερις συμμετοχές συνολικά, με φωτογραφίες και άρθρα τους, στα ελληνικά και στα αγγλικά, κι αξιολογήθηκαν σε θέματα που αφορούσαν κυρίως στη μορφή, τη δομή και την ποιότητα της συμμετοχής, στο αν εστιάζουν σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα, στην έρευνα και τη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Μελισή:

Τα παιδιά της ομάδας είναι πολύ συνειδητοποιημένα και θα συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, ώστε να διαδώσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης στο νησί. Ενημερώνονται συνεχώς για το θέμα, παίρνουν ιδέες, προσπαθούν να μυήσουν και τους συμμαθητές τους μεγαλύτερων τάξεων. Μάλιστα, εκφράζουν την επιθυμία τους να λάβουν μέρος και του χρόνου στον διαγωνισμό.

Η φωτογραφία τους με τίτλο «Σώσε το χταποδάκι» απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Φωτογραφία 11-14 ετών» και το άρθρο με τίτλο «Εσύ διαλέγεις…» απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία «Άρθρο, 11-14 ετών».

Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχτηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» από την

«Στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή ήταν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση AndrosRoutes, MyBleuOcean, αλλά κι ο Βαγγέλης Λουκίσας ο οποίος μας διέθεσε τον εξοπλισμό του για να τραβήξουμε την φωτογραφία μας» συμπληρώνει η συντονίστρια καθηγήτρια του σχολείου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top