Δημήτρης Κλεάνθους: Ο αρχιτέκτονας της φωτογραφίας – «Mου αρέσει να αναδεικνύω την γεωμετρία και την ισορροπία»

Thumbnail Img 8331 Facetune 22 02 2021 00 01 32

“Αντλώ την έμπνευση μου από παντού. Φόρμες, χρώματα, σχήματα, εικόνες μπορούν να με κάνουν να φανταστώ μια φωτογραφία επακριβώς. Συνήθως έχω πολλά συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό μου όταν δημιουργώ μια εικόνα.

Στην πράξη βέβαια μπορεί κάτι να αλλάξει ή να προσαρμοστεί. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον για μένα. Και η πρόκληση πολλές φορές. Να μπορείς να φέρεις τα πράγματα στα μέτρα σου”

Με αυτά τα λόγια ο ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος νέος φωτογράφος Δημήτρης Κλεάνθους περιγράφει τη σχέση του, με την μεγάλη του αγάπη την φωτογραφία. Και μας φέρνει στο μυαλό τις φράσεις δύο μεγάλων φωτογράφων. Του Ernst Haas που είχε πει οτι “την ώρα της φωτογράφισης υπάρχει μόνο η μηχανή σου και εσύ.

Οι περιορισμοί στη φωτογραφία σου βρίσκονται στον εαυτό σου, επειδή βλέπεις αυτό που είσαι”. Αλλά και του Ansel Adams που είχε συμπληρώσει ότι “δεν δημιουργείς μια φωτογραφία μόνο με τη μηχανή.

Όταν φωτογραφίζεις «κουβαλάς» μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, όλη τη μουσική που έχεις ακούσει. Κουβαλάς μαζί σου το είναι σου”.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη , με σπουδές στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ art & design στη φωτογραφία και στην ιστορία της τέχνης και με μαθήματα Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και με σπουδές στην κλασσική μουσική και στο βιολί, ο Δημήτρης κατάλαβε από νωρίς ποιον τομέα της τέχνης, που από μικρός τόσο αγαπούσε, θα ήθελε να ακολουθήσει.

“Θεωρώ την φωτογραφία καλλιτεχνική έκφραση και πνευματική δημιουργία υψηλού επιπέδου. Από μικρός με θυμάμαι να φωτογραφίζω. Μου άρεσε να στήνω τα πάντα από την αρχή.

Να ξεκινάω από το μηδέν κάθε φορά. Να κάνω μια ολόκληρη διαδικασία σκηνοθεσίας για να βγάλω το τελικό κλικ.

Θυμάμαι, στα 14 μου , να φωτογραφίζω την μικρή μου αδερφή πολύ συχνά, να ετοιμάζω το styling,ρούχα, μαλλιά, το σκηνικό και να κάνω το δικό μου editorial για παιδική μόδα. Όλο αυτό μου έδινε μια απίστευτη αίσθηση δημιουργίας . Αισθάνομαι ότι αυτή η αγάπη για την φωτογραφία υπήρχε από πάντα μέσα μου ”.

“Η μόδα είναι αρχιτεκτονική, είναι ζήτημα αναλογιών” είχε πει μία από τις μεγαλύτερες σχεδιάστριας μόδας του 20ού αιώνα η Coco Chanel.

Με αυτή τη λογική αντιμετωπίζει και την φωτογράφιση μόδας ο Δημήτρης Κλεάνθους που δεν είναι τυχαίο ότι στα νεανικά του χρόνια ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας λόγω της αγάπης του για το σχέδιο και την ζωγραφική.

“Πάντα μου άρεσε η μόδα. Mε εντυπωσιάζαν οι φόρμες, οι γεωμετρίες και το πόσο αυτές σχετίζονται με τον περιβάλλον αισθητικά και κοινωνικά. Έβλεπα μία σύνδεση με το σχέδιο και την αρχιτεκτονική.

Γι΄αυτό και ασχολούμαι με τη φωτογραφία μόδας και γενικά με τη σκηνοθετημένη φωτογραφία που έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Η μόδα συνδυάζει πολλές μορφές τέχνης μαζί. Έχει λάμψη φαινομενικά αλλά και δεύτερες αναγνώσεις.

Είναι ένας άξονας που μέσω αυτού μπορούν να ειπωθούν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, μηνύματα που αφορούν πολύ κόσμο. Αυτή τη στιγμή η νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνει ο κορωνοιός σε παγκόσμιο επίπεδο επέβαλλε και τον επαναπροσδιορισμό της μόδας. Ισως ήταν αναγκαίο να συμβεί και είναι πολυ δημιουργικό να ζεις αυτή την αλλαγή μέσα από τη δουλειά σου.”

Ο Δημητρης Κλεάνθους συνεργάζεται με περιοδικά μόδας και έχει φωτογραφίσει δουλείες σχεδιαστών όπως DEUX HOMMES, Sotiris Georgiou, Celebrity Skin, Apostolos Mitropoulos και άλλοι.

Η αγάπη του για την αρχιτεκτονική, την συμμετρία και την γεωμετρία προβάλλει και μέσα από την φωτογράφιση των αντικειμένων. Τα απλά σχήματα και οι λύτες φόρμες την ίδια στιγμή αποκαλύπτουν βαθύτερα νοήματα και ανησυχίες.

Η αισθητική του είναι ξεχωριστή, η αγάπη του για το σύγχρονο διαρκής και η ματιά του κάνει ένα αντικείμενο της καθημερινότητας να αποκτά μια μια φρέσκια και εντυπωσιακή δυναμική.

Επιλέγει να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό φακό έντονα και ζωηρά χρώματα , το φως κυριαρχεί και η ματιά σταματά ιδιαίτερα στο μπλε και το ροζ που υπάρχουν σε όλες τους τις αποχρώσεις. Πολλές από τις φωτογραφίες του φαντάζουν σαν ένας πίνακας ζωγραφικής.

“ Η ζωγραφική ήταν η αρχή για την φωτογραφία. Όλοι σχεδόν οι κανόνες της φωτογραφίας ξεκίνησαν από αυτή μέσω της επιβολής αξιών από την τέχνη και τη ζωγραφική που ήταν το αρχικό μέσο απεικόνισης της πραγματικότητας.

Ακόμα και σήμερα υπάρχει σύνδεση μεταξύ ζωγραφικής και φωτογραφίας. Προσωπικά αντλώ έμπνευση από την σύγχρονη τέχνη και σκοπός μου είναι η ανάδειξη της εννοιολογικής τέχνης μέσα από τη δουλειά μου. “Andy Warhol, Damien Hirst, Υves Klein και πολλοί άλλοι με καθορίζουν ακόμα και τώρα”.

Αν και πολύ νέος στο χώρο εχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικες εταιρείες όπως η DeLonghi, η Dewars, η Yves Saint Laurent , η Curaprox, και πολλές άλλες. Ακόμα έχει φωτογραφίσει ξενοδοχεία, κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η δημιουργική “εμμονή” του στην συμμετρία αποτυπώνεται και στην αεροφωτογραφία. Έτσι η φωτογράφιση με drone του έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσει την αγάπη του και για την ισορροπία.

“Η φωτογράφηση της κάτοψης με απασχόλησε από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τη φωτογραφία. Φωτογραφίζοντας αντικείμενα από πάνω κατάφερνα να αποτυπώσω τις φόρμες τους πολύ καλύτερα.

Γρήγορα η κλίμακα μεγάλωσε και κατάλαβα ότι ακόμα και ένα τοπίο μπορεί να αποδομηθεί ως σύνθεση κοιτώντας το από πάνω. Έτσι γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Να αναδείξω τη γεωμετρία που υπάρχει στα πάντα γύρω μας και την ισορροπία που μπορεί αυτή να έχει.”

 

Ο Δημήτρης Κλεάνθους πιστεύει πολύ στην δύναμη της φωτογραφίας την θεωρεί σαρωτική.

Άλλωστε η αποτύπωση της στιγμής, του συγκεκριμένου χρόνου και χώρου που περνάει σε ένα είδος αιωνιότητας, η ακατάπαυστη καταδίωξη του φωτός και το κρυφτό με τις σκιές μετατρέπουν ακόμα και το συνηθισμένο σε μαγικό!

“Υπάρχουν μορφές φωτογραφίας που έχουν δημιουργήσει κλιμακώσεις, έχουν επηρεάσει την πολιτική, έχουν καταδείξει πολέμους και γενικά έχουν δημιουργήσει συναισθήματα που καθόρισαν την κοινή γνώμη. Αλλες μορφές έχουν αλλάξει Πολλές φωτογραφίες έχουν σταθεί ορόσημα, απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα και τα έχουν διαμορφώσει”.

Στην κάθε φωτογραφία, στο κάθε κλικ που κάνει ο φωτογράφος μεταφέρει στην εικόνα ένα κομμάτι του εαυτού του. Για πολλούς καλλιτέχνες της φωτογραφίας η καταξίωση φτάνει όταν σε κάθε φωτογραφία μπορεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δημιουργού.

“ Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στη δουλειά σου, να έχει ταυτότητα, να σε χαρακτηρίζει. Ακόμα και αν εκτίθεσαι. Να ακολουθείς αυτό που θέλεις να κάνεις ακόμα και αν πηγαίνει ενάντια στους κανόνες. Έτσι μόνο καταφέρνεις να προχωράς, να εξελίσσεσαι και να ολοκληρώνεσαι μέσα από αυτό κάνεις.”

Tα social media και το σάιτ του φωτογράφου Δημήτρη Κλεάνθους:

Instagram – Facebook – Σάιτ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook