skip to Main Content

Καλοκαίρι 2020: #kasos – Το νησί των καπεταναίων & νοτιότερο των Δωδεκανήσων – «Ένα φιλί της θάλασσας της αφροστολισμένης» (φωτό)

Το μικρό νησί της Κάσου, το νοτιότερο των Δωδεκανήσων, είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν ηρεμία και χαλαρωση στις διακοπές τους.

 

 

 

 

Αν και στο παρελθόν, οι μόνιμοι κάτοικοι της λέγεται ότι έφθαναν τις 12.000, ωστόσο, με την πιο πρόσφατη απογραφή μόλις και μετα βίας ξεπερνούν ελάφρα τους 1.000.

 

 

 

 

 

 

 

Θεωρείται το νησί των καπεταναίων και έχει τεράστια ναυτική ιστορία, με την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του να ασχολούνται με την θάλασσα.

 

 

 

 

 

 

Πέρα από την θάλασσα, όμως, οι Κασιώτες αγαπούν ιδιαίτερα και τη μουσική, για να τονιστεί μάλιστα, αυτή τους η σχέση με τις μελωδίες, λέγεται πως γεννιούνται με τη λύρα στο προσκεφάλι τους και τη μαντινάδα για νανούρισμα.

 

 

 

Κάσος βρίσκεται στο Καρπάθιο Πέλαγος, ανάμεσα στην Κάρπαθο και την Κρήτη και είναι αρκετά μακριά από την Αθήνα – αν αποφασίσετε να πάτε με πλοίο μπορεί να κάνετε σχεδόν μία ημέρα να φτάσετε, αν επιλέξετε να πάτε αεροπορικώς, το ταξίδι σας θα διαρκέσει περί τις 5 ώρες μέσω Καρπάθου ή Ρόδου.

 

 

 

Οι ντόπιοι έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής, που δεν επηρεάζεται από τον τουρισμό, όμως, ο “μικρόκοσμός” τους αγγίζει όποιον επισκέπτεται το νησί.

 

 

 

 

 

Μικρά καφενεδάκια, γραφικά σοκάκια και άνθρωποι αυθεντικοί, που τους βάζεις κατευθείαν στην καρδιά σου.

 

 

Όσοι επισκέπτονται την Κάσο, την ερωτεύονται για μια ζωή…

 

 

 

Η Κάσος διαθέτει πέντε χωριά: το λιμάνι του Φρυ, την μεγάλη Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, τη διάσημη για το πανηγύρι της Παναγία και το Πόλι, που ήταν στο παρελθόν η πρωτεύουσα του νησιού.

 

 

 

 

Επίσης, έχει επτά παραλίες, οι μεγαλύτερες από τις οποίες είναι ο Εμπορειός, η Κοφτερή, η Αμμούα, ο Αντιπέρατος και η Χέλατρος. 

 

 

 

 

 

Το Αυλάκι και τα Τριτά είναι παραλίες για λίγους, αφού θα φτάσετε έπειτα από περπάτημα μιας ώρας. Τα Μάρμαρα, στο απέναντι ακατοίκητο νησάκι Αρμάθια, προσεγγίζονται με καραβάκι και είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.

 

 

 

 

Μικρά μονοπάτια για διαδρομές που θα θυμάσαι μια ζωή, πανέμορφα ξωκκλήσια και η αύρα μιας ζωής ξεχασμένης για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων…

 

 

 

 

 

 

Η Κάσος σε μαγεύει με την απλότητά της και σε κρατά “αιχμάλωτό” της για πάντα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top