skip to Main Content

Το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε… σπίτι – Αμερικανός αγόρασε και μένει στο Boeing 727 της Ολυμπιακής (βίντεο)

Το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε… σπίτι
Το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε… σπίτι
Το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του Ωνάση, έγινε… σπίτι

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Μπρους Κάμπελ πλήρωσε 25.800 δολάρια για 10 στρέμματα γης στο Χίλσμπορο, ένα προάστιο του Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, ο οποίος είναι τώρα 73 ετών, λέει στο CNBC ότι το όνειρο ξεκίνησε όταν είδε στην τηλεόραση ένα αεροπλάνο στην τηλεόραση σε ηλικία 15 ετών. Αποφάσισε λοιπόν ότι ήθελε να ζήσει σε ένα από αυτά.


Το αεροπλάνο της Ολυμπιακής χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά της σορού του ιδιοκτήτη της, Αριστοτέλη Ωνάση, το 1975. Ο αείμνηστος Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας ήταν παντρεμένος με την πρώην Πρώτη Κυρία Ζακλίν Κένεντι Ωνάση τη στιγμή του θανάτου του.

Ο Κάμπελ πλήρωσε 100.000 δολάρια γι’ αυτό και το αεροπλάνο από την Ελλάδα πήγε στο Όρεγκον για να το προετοιμάσει για να το αναλάβει. Μόλις το αεροσκάφος ήταν έτοιμο, ρυμουλκήθηκε στη γη του Κάμπελ μέσα από τους δρόμους του κέντρου του Χίλσμπορο. Αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την αφαίρεση των κινητήρων και άλλων στοιχείων που το κάνουν έτσι ώστε το αεροπλάνο να μην μπορεί να πετάξει ποτέ ξανά. Κόστισε συνολικά 120.000 δολάρια.

«Όταν ζεις σε μια δομή σαν αυτή, νιώθεις λίγο πιο ικανοποιημένος με τη ζωή σου», είπε. «Και αν είστε μηχανικός, επιστήμονας ή οποιοσδήποτε που εκτιμά την κομψότητα και την ομορφιά της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, είναι απλώς ένα πιο χαρούμενο μέρος για να ζεις».

Η ανακαίνιση και η διακόσμηση

Ο 73χρονος ξόδεψε επιπλέον 15.000 δολάρια για να μετατρέψει το αεροπλάνο σε σπίτι. Πρόσθεσε ένα αυτοσχέδιο ντους, έναν νιπτήρα, ένα φορητό πλυντήριο, ψυγείο και ένα καρότσι σερβιρίσματος από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο χρησιμοποιεί σαν ντουλάπι για τα τρόφιμά του.

Τα μηνιαία έξοδά του για το «σπίτι» του ανέρχονται σε 370 δολάρια τον μήνα (περίπου 350 ευρώ), καθώς δίνει 220 δολάρια τον μήνα σε φόρους για το ακίνητο και από 100 έως 250 δολάρια τον μήνα για ρεύμα. Τον περισσότερο χρόνο του, ο Κάμπελ τον περνά επισκευάζοντας παλιούς υπολογιστές και κάνοντας ξεναγήσεις στο αεροπλάνο του.

Τώρα, ο Κάμπελ ξοδεύει τον χρόνο του ανακαινίζοντας παλιά συστήματα υπολογιστών, επισκευάζοντας διαφορετικά ηλεκτρικά συστήματα στο αεροπλάνο και αφήνοντας τους ανθρώπους να έρθουν και να περιηγηθούν στο αεροσκάφος του.

«Δεν μετανιώνω που επιδίωξα αυτό το όραμα. Από την εμπειρία μου με τους καλεσμένους μου, πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα αγκαλιάσει αυτό το όραμα ολόψυχα σε αρκετή αναλογία ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε αεροσκάφος που αποσύρεται από την υπηρεσία», λέει.

Επειδή μοιράζει ως επί το πλείστον τον χρόνο του μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, η ελπίδα του είναι να έχει μια μέρα ένα αεροπλάνο σπίτι και εκεί. «Πρόκειται να στήσω ένα σπίτι που αγαπώ σε μια χώρα που αγαπώ και με ανθρώπους που αγαπώ», λέει. «Αν μπορέσω απλά να ανακτήσω τα νιάτα μου, όλα θα πάνε καλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top