skip to Main Content

Τοpwomen οι Πέπη Γιαχνάκη & Έφη Οικονομάκη: Βραβείο για τον «Ανωγειανό γάμο» στο φεστιβάλ ελληνικού φίλμ του Λονδίνου

Το βραβείο «Special Mention for Documentary Odysseus Award» έλαβε το ντοκιμαντέρ της sceptic production σε σενάριο και σκηνοθεσία Μαρίας Γιαχνάκη, «Καλώς ήρθατε συμπεθέροι», στην λαμπερή απονομή του 11oυ LONDON GREEK FILM FESTIVAL που έγινε το Σάββατο 12 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης στο Λονδίνο.

Το ντοκιμαντέρ, που έχει ως θέμα του τον Ανωγειανό γάμο στο περήφανο χωριό του Ψηλορείτη, απέσπασε πολύ καλές κριτικές οι οποίες το έφεραν στον τελικό του διαγωνισμού αντιμέτωπο με παραγωγές απ’ όλον τον κόσμο.

Οι δημιουργοί Μαρία Γιαχνάκη και Πέπη Οικονομάκη, παρέλαβαν το βραβείο το οποίο αφιέρωσαν στους Κρήτες για τους οποίους είπαν πως ξέρουν να «γλεντούν» με την ίδια ένταση τις χαρές και τις λύπες τους και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα εκείνοι βρίσκουν τον τρόπο να τηρούν τις παραδόσεις και να τις περνούν στις επόμενες γενιές.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο κος Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς, δήλωσε περήφανος που ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ με άκρως ελληνικό περιεχόμενο από τις παραδόσεις της Κρήτης έφθασε μέχρι το Λονδίνο, συγκινώντας το ακροατήριο και απέσπασε αυτή τη διάκριση που αποτελεί διαφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το ντοκιμαντέρ «Καλώς ήρθατε Συμπεθέροι» αναφέρεται στην παράδοση από το νησί της Κρήτης, στα ήθη και τα έθιμα του ηρωικού χωριού των Ανωγείων και στους λεβέντες κατοίκους του, οι οποίοι αποδεικνύουν καθημερινά, ότι η κρίση δεν σταματά την διατήρηση των εθίμων.

Νέοι, ηλικωμένοι και παιδιά ζουν την προετοιμασία όλοι μαζί ενώ συνδράμουν για να στήσουν το γλέντι και το νέο σπιτικό των νεονύμφων. Το ντοκιμαντέρ κάνει μια αναδρομή από το παρελθόν ως σήμερα δείχνοντας στιγμιότυπα από το γάμο των παππούδων μέχρι σήμερα που οι νέες εποχές δεν κατάπιαν τα έθιμα αυτά.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαχνάκη
Επιμέλεια-Απόδοση στην Αγγλική: Πέπη Οικονομάκη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Ματίκας
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Ήχος: Σπύρος Χατζίκος
Τεχνική κάλυψη: Studio Pixel
Παραγωγή: sceptic production

Διάρκεια 43 λεπτα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top