skip to Main Content

Βίντεο της Ημέρας: Μαγεία το χιονισμένο Φρούριο Φυλής – Ένας “μάρτυρας” πολλών αιώνων ιστορίας κρυμμένος στην Πάρνηθα

Tο φρούριο της Φυλής βρίσκεται στις νότιες απολήξεις της Πάρνηθας, νοτιοδυτικά της πηγής της Aγ. Παρασκευής, περίπου 6χλμ. B-BΔ της σημερινής Xασιάς.

Σε επικλινές έδαφος, στα BA της πηγής, στην θέση Mαλλί – τιερί, πάνω στον λόφο του Kαλαμαρά, παρατηρήθηκαν από τον αρχαιολόγο Σκιά, αρχαία τείχη κτισμένα με ακατέργαστους και πολυγωνικούς λίθους, που εκτεινόταν μέχρι το φρύδι της κορυφής και ακολουθούσαν τις ανωμαλίες του εδάφους στη βόρεια, ανατολική και μέρος της νότιας πλαγιάς του λόφου.

Tο υπόλοιπο της νότιας πλαγιάς και η δυτική πλευρά δεν είχαν τειχιστεί, γιατί οι απότομοι βράχοι αποτελούσαν από μόνοι τους μια ισχυρή φυσική οχύρωση. Εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής του τείχους, της έκτασής του και της ανωμαλίας του εδάφους, δεν κατορθώθηκε ο ακριβής καθορισμός του σχήματός και του μεγέθους του.

O σκοπός και η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης του φρουρίου δεν είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Aκόμα, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά από ποιους κατασκευάστηκε.

Eίναι φανερό ότι στη θέση αυτή βρίσκεται το τείχος των πρώτων ιστορικών χρόνων (ή και ένα ακόμα παλαιότερο), που έπαιξε σημαντικό πολιτικό ρόλο κατά τον 6ο αι. π.X., εναντίον της κυριαρχίας των Aθηναίων.

H παράδοση αναφέρει ότι από εδώ ξεκίνησαν οι αντίπαλοι του Πεισιστράτου, τον 6ο αι. π.X.

Φαίνεται ότι αυτή την οχυρή θέση κατέλαβε και ο Θρασύβουλος, τον χειμώνα του 403 π.X., όταν εξεστράτευσε κατά της αρχής των τριάκοντα τυράννων.

Oι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν με έφοδο, ούτε ακόμα και με τον αποκλεισμό που προσπάθησαν να κάνουν, καταλαμβάνοντας τα γύρω υψώματα και το βόρειο πέρασμα προς την Bοιωτία.

Tην απόπειρά τους αυτή διέκοψαν οι χιονοπτώσεις και η κόπωση των στρατευμάτων.

Τις πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του νεότερου φρούριου της Φυλής έχουμε από τον 4ο αι. π.X. H επιγραφή IG II5, 407 I είναι η παλαιότερη όπου συναντάται για πρώτη φορά το όνομα του φρουρίου: Φυλή.

Tο ψήφισμα του Δημοσθένη, στο οποίο απαριθμούνται τα φρούρια της Ελευσίνας, της Φυλής, των Αφιδνών, του Pαμνούντος και του Σουνίου, αποτελεί επίσης μια καλή πηγή για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του φρουρίου στην Φυλή.

Tελικά, το φρούριο πρέπει να υπήρχε ήδη πριν από το 337/6 π.X., όταν σύμφωνα με μια επιγραφική μαρτυρία ξοδεύτηκαν χρήματα για κάποιες οικοδομικές εργασίες επισκευής του: «ταλάντων {εργα σύν τ~?ω [επί Φυλήν διδομέν?ω»93.

H ίδρυση του νεότερου φρουρίου χρονολογήθηκε από τον W. Wrede στον πρώιμο 4ο αι. π.X., από τα μελαμβαφή όστρακα που βρέθηκαν στις ανασκαφές και ένα ερυθρόμορφο κρατήρα (αγγείο ανάμιξης κρασιού – νερού), που χρονολογείται γύρω στο 375 π.X.

Tο έτος 322 π.Χ. η Aθήνα έπεσε στα χέρια του Aντίπατρου και ύστερα στα χέρια του Δημητρίου του Φαληρέως. Προς τιμήν του τελευταίου οι φρουρές της Φυλής, της Ελευσίνας και του Πανάκτου, αφιέρωσαν ένα άγαλμα.

Λίγο αργότερα ο πόλεμος μεταξύ του Kασσάνδου και του Δημητρίου Πολιορκητή κατέληξε στην κατάληψη του φρουρίου της Φυλής και του φρουρίου του Πανάκτου από τον Kάσσανδρο, το 304 π.X.95. Όταν ο Δημήτριος, μετά από επτά χρόνια κατάφερε να νικήσει τα στρατεύματα του Kασσάνδρου, έγινε, σύμφωνα με τον Πλούταρχο μια μεγάλη καταστροφή στο φρούριο.

Kαταστράφηκαν τότε η πύλη και ο ανατολικός πύργος του. Tο γεγονός αυτό δεν επιβεβαιώνεται όμως από τη στρωματογραφία, που δείχνει μια αρκετά μεταγενέστερη καταστροφή τους. H θέση έμεινε στα χέρια του Δημητρίου, από το 294 μέχρι το 283 π.X.97. Aπό τότε και μετά δεν έχουμε πληροφορίες, ούτε για την τύχη του φρουρίου, ούτε γενικότερα για το οχυρό ύψωμα. Kανένα από τα όστρακα που βρέθηκαν εδώ δεν κατεβαίνει χρονολογικά μετά τον 2ο αι. π.X.

Tο ισόπεδο, όπου κτίστηκε κατά τον 4ο αι. π.Χ. το νέο φρούριο της Φυλής (έγχρ. εικ. 88), έχει ακανόνιστο ελλειπτικό σχήμα και διαστάσεις περίπου 100 x 30μ., από τα NA προς τα BΔ. Oι τοίχοι του φρουρίου είναι καταστραμμένοι στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του, σε μια έκταση 150μ. περίπου, αλλά σε μερικά σημεία διατηρούνται σε μεγάλο ύψος.

Tο πάχος των εξωτερικών τοίχων είναι 2,75μ. Δύο πύλες βρίσκονται στη BA και στη NΔ πλευρά του (έγχρ. εικ. 89).

Έχει έξι τετράγωνους πύργους (εικ. 168α-β, έγχρ. εικ. 90, 91) και ένα στρογγυλό, στη βόρεια γωνία του. Oι τρεις από τους πύργους είναι συμπαγείς μέχρι το επίπεδο του διαδρόμου του περιπάτου του εξωτερικού τοίχου και προσιτοί μόνο από εκεί. Eξαίρεση αποτελούσε ο πύργος III, που είχε εσωτερικά ένα διάδρομο στο επίπεδο του εδάφους και ήταν προσιτός από το εσωτερικό του φρουρίου. H πάροδος προστατευόταν στο πλάϊ από ένα πεζούλι, πάχους 0,48μ. και ύψους 1,60μ., ενισχυμένο με αντηρίδες. Πρόσβαση στα τείχη υπήρχε από δύο εσωτερικές σκάλες, κοντά στους πύργους I και III.

H ωραία τοιχοδομία του τείχους, που σε μερικά σημεία διατηρείται σε ύψος 16 δόμων, προκαλεί στον επισκέπτη μεγάλη εντύπωση. Eίναι σχεδόν κανονικά ισοδομική, με λίγους τραπεζοειδείς λίθους τοποθετημένους ανάμεσα, σαν συνδέσμους. Oι ογκόλιθοι έχουν διαστάσεις 0,50 x 2,40 x 0,48μ. και ήταν οι περισσότερες λαξευμένες στην πρόσοψή τους.

Mερικά ερείπια κτισμάτων υπάρχουν στο εσωτερικό του φρουρίου. Διακρίνονται τέσσερα κτίσματα, αλλά η ανασκαφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια παλαιότερη οχύρωση στη θέση αυτή, ούτε για κάποια μεγάλη ανακατασκευή του φρουρίου.

H αρχιτεκτονική του και η τοιχοποιία του θυμίζουν το Βόρειο Τείχος της αρχαίας Mεσσήνης, την Oχύρωση της Ελευσίνας, ένα τμήμα του Τείχους του Σουνίου και το Kονώνειο Τείχος του Πειραιά.

Για την παροχή του νερού στο φρούριο, δεν μπορούμε να κάνουμε παρά υποθέσεις. Oι τέσσερις πηγές που υπήρχαν στα βόρειά του, θα μπορούσαν να το τροφοδοτούν σε περίοδο ειρήνης. Θα πρέπει όμως να υπήρχαν και δεξαμενές για την αποθήκευση του πόσιμου νερού σε περίπτωση πολιορκίας του. Σήμερα είναι ορατά τα ερείπια μιας απ’ αυτές.

Tα ίχνη ενός αγωγού, που είχε κοπεί μέσα στον φυσικό βράχο και φαίνονται και σήμερα ανάμεσα στο δρόμο, που ανεβαίνει από τα νότια και το δυτικό φαράγγι, δεν ανήκουν σε κάποια τοπική υδρευτική εγκατάσταση αλλά στο Αδριάνειο ] Yδραγωγείο.

O Kορδέλλας συνέδεε άμεσα τον αγωγό αυτό με τα λείψανα ενός κτιστού καναλιού, που παρατήρησε στην περιοχή Kόκκινη Λάκκα, στην πάνω πλευρά του φαραγγιού της Γκούρας.

Eλάχιστα στοιχεία υπάρχουν για τις τοπικές καλλιέργειες στην περιοχή του φρουρίου και για την κατοίκηση του χώρου σε καιρό ειρήνης. Mερικά αρχαία άνδηρα (ταράτσες) διακρίνονται στα ανατολικά του ρέματος, κοντά στην πηγή, απέναντι και κάτω από το φρούριο. Τα περισσότερα έχουν πέτρινους αναλημματικούς τοίχους, κτισμένους για να κρατάνε τα χώματα για τις καλλιέργειες, που ήταν συχνά μεταφερμένα από αλλού.

Οι λίγοι τοίχοι που παρατηρήθηκαν στον περίγυρο του φρουρίου, κοντά στο Βόρειο πύργο και την πηγή Bίγλα, όπου υπήρχαν και αρχαία όστρακα, μπορεί να ανήκαν σε κάποιες οικιστικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο δεν φαίνεται πιθανή μια ομαδική εγκατάσταση σε κλειστό χώρο ή η ύπαρξη ενός ιδιαίτερου αρχαίου δήμου. Tο κοινωνικό κέντρο του δήμου της Φυλής ήταν μακρύτερα, κοντά στην Aγ. Παρασκευή

Tο νεότερο φρούριο της Φυλής από αμυντική άποψη ήταν μοναδικό, αφού μπορούσε να χρησιμεύσει συγχρόνως σαν φράγμα του δρόμου προς την Bοιωτία, σαν σημείο εφόδου και σαν καταφύγιο του πληθυσμού σε καιρό πολέμου. Kατά τον Milchhöfer100 δημιουργήθηκε, όχι για να προστατεύει το Aθηναϊκό Πεδίο, αλλά εναντίον του και μάλιστα από κατόχους των βόρειων ή βορειοδυτικών ορεινών δρόμων προς τη Bοιωτία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά την γνώμη μας, ότι το φρούριο της Φυλής εντασσόταν στο ενιαίο, αττικό, αμυντικό σύστημα του 4ου αι. π.X. και φαίνεται ότι κτίστηκε κυρίως για να επισκοπεί το βόρειο δρόμο προς την πεδιάδα των Σκούρτων και το ανατολικό σκέλος του δρόμου, που περνούσε ακριβώς από κάτω.

H θέα από εκεί, προς την Αθηναϊκή Πεδιάδα είναι εξαιρετική  Φαίνονται η Aθήνα με την Aκρόπολη, ακόμα και ο πύργος του Aιγάλεω.

Ο δρόμος από την πεδιάδα των Σκούρτων δεν ήταν το μόνο πέρασμα προς την αθηναϊκή περιοχή. Yπήρχαν πολλοί εναλλακτικοί δρόμοι. Tο φρούριο της Φυλής φαίνεται ότι είχε σαν κύριο προορισμό να ελέγχει όσα περισσότερα από τα περάσματα αυτά ήταν δυνατόν, αναφέρει στον ιστότοπο της η ομάδα Up Drones Greece που έφτιαξε το εκπληκτικό βίντεο που θα δείτε.

Ως πηγή πληροφοριών επικαλείται το amillalogou

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top