skip to Main Content

Βίντεο της Ημέρας: Μαγευτική πτήση πάνω από το Ναυαρίνο Μεσσηνίας & το Σιβηρικό Ρωσικό μνημείο που τιμάται εδώ και 200 χρόνια στην Ελλάδα

Πετάμε πάνω από έναν τόπο ιστορικής μνήμης και σεβασμού, στον οποίο “υπογράφτηκε” η απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό το 1821, στο Ναυαρίνο Μεσσηνίας.

Εκεί υπάρχει ένα Σιβηρικού τύπου Ρωσικό Εκκλησάκι, στο μνημείο των Ρώσων Πεσόντων.
Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται στο μικρό νησί Σφακτηρία, στα ανοικτά της Πύλου, στη Μεσσηνία. Τοποθετήθηκε εκεί το 1872, στην 45η επέτειο της ναυμαχίας του Ναβαρίνου και χρηματοδοτήθηκε από το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το Μνημείο Ρώσων Πεσόντων είναι αφιερωμένο στους 59 νεκρούς Ρώσους ναύτες και τους 141 τραυματίες, τον τραγικό απολογισμό της ναυμαχίας.

Στο κέντρο του Μνημείου Ρώσων Πεσόντων, στο βωμό, υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται: «Στη μνήμη των απωλεσθέντων στη ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 8 (20) Οκτώβρη 1827 και ενταφιασμένων εδώ κοντά».

Γύρω από την πλάκα υπάρχουν ως σήμερα τα κυπαρίσσια που φύτεψαν το 1889 Ρώσοι ναύτες που απαίτησαν τιμή στους συμπατριώτες τους.
Το μνημείο των Ρώσων πεσόντων επισκέπτονται ακόμα και σήμερα τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ελλάδα και αποδίδουν χρέος τιμής.

Κοντά στο Μνημείο Ρώσων Πεσόντων βρίσκεται και η εκκλησία της Αναστάσεως του Κυρίου, όπου γίνονται λειτουργίες και μνημονεύονται οι πεσόντες. Το 1960 κοντά στη μαρμάρινη πλάκα τοποθετήθηκε στήλη, στην οποία απεικονίζεται η άγκυρα και το εθνόσημο της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιγραφή πάνω στη στήλη γράφει ότι αυτή τοποθετήθηκε «…προς τιμή των Ρώσων ναυτών που έπεσαν ηρωικά στη ναυμαχία του Ναβαρίνου», αναφέρει το Terrabook

 

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα Haanity.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top