skip to Main Content

Βίντεο της Ημέρας: Μαγεύει η πτήση πάνω από τον Ταξιάρχη – Το άγνωστο ξωκλήσι του Ζάλογγου κρυμμένο σε ένα καταπράσινο τοπίο

Ο Ταξιάρχης βρίσκεται πάνω στον απόκρημνο βράχο του Ζαλόγγου, ανατολικά του σύγχρονου μνημείου των Σουλιωτισσών, κοντά στη μονή Αγίου Δημητρίου.

Ο μικρός ναός  είναι μονόχωρος με πρόσθετο νάρθηκα στα δυτικά. Το πότε ακριβώς χτίστηκε η μονή δεν είναι γνωστό. Το πιο πιθανό είναι κατά τον 4ο αιώνα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η ανέγερση έγινε τον 6ο αιώνα.

Ήταν ερειπωμένος από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1975 – 1976 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ανέλαβε την αναστήλωση του. Σήμερα λειτουργεί ως ξωκκλήσι.

Η παράδοση θέλει έναν βοσκό, τον Σάββα, να βρίσκει την εικόνα του Ταξιάρχη στο Ζάλογγο καθώς βοσκούσε το κοπάδι του.

Επειδή νόμισε ότι κάποιος την είχε χάσει, έψαξε στα γύρω χωριά και πληροφορήθηκε ότι ανήκε σε μια εκκλησία στο χωριό Ωρωπός, κοντά στον Λούρο, και την πήγε πίσω.

Μετά από μέρες, και ενώ έβοσκε τα ζώα του, ξαναβρήκε την εικόνα στο ίδιο σημείο με πριν. Κάπως έτσι ο Σάββας από βοσκός έγινε μοναχός και κτήτωρ της μονής.

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από τη καταπράσινη φύση και ανακαλύψτε το γραφικό άγνωστο ξωκλήσι του Ταξιάρχη στο βίντεο που ετοίμασε η ομάδα n.p. photography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top