skip to Main Content

Βίντεο της ημέρας: Μια βόλτα στα Βελανίδια Λακωνίας – Το ιστορικό πανέμορφο χωριό με τον “νησιώτικο” χαρακτήρα

Το χωριό των Βελανιδίων βρίσκεται κοντά στην απόληξη της χερσονήσου του Μαλέα, στην ανατολική πλευρά του όρους Κριθίνα και ατενίζει το Μυρτώο Πέλαγος.

Αρχικά ο οικισμός χτίστηκε το 1718 στη θέση “Παλιοκαμάρες”, όπως μαρτυρούν χαλάσματα κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων μέχρι που χτίστηκε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας.

Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770,έγινε με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά.

Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα προς τον Κάβο Μαλέα.

Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο Μαλέα και τον Φάρο Καβομαλέα, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Η απόληξη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος και πλήθος καραβιιών από την αρχαιότητα έως σήμερα, συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. Η Aκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

Στην διαδρομή προς τον φάρο προβάλουν βυζαντινά εκκλησάκια, όπως του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Γεωργίου, ερειπωμένοι ανεμόμυλοι αλλά και μικρές παραλίες. Πάνω από τον Άγιο Μύρο βρίσκεται και το Γερμανικό Παρατηρητήριο, κατάλοιπο της γερμανικής κατοχής.

Απολαύστε στο εκπληκτικό βίντεο μια βόλτα από ψηλά στα Βελανίδια Λακωνίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top