skip to Main Content

Βίντεο της Ημέρας: Σήμερα γνωρίζουμε την Αλευράδα Αμφιλοχίας – Το γραφικό καταπράσινο χωριό που θα σας πλανέψει

Η Αλευράδα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, πλησίον της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.

Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός άδεντρου, βραχώδους βουνού, που ονομάζεται “Ψηλό Τσουγκάρι”. Το υψόμετρο του χωριού είναι 573 μέτρα.

Συνδέεται οδικά τόσο με το Αγρίνιο όσο και την Αμφιλοχία.Είναι ουσιαστικά η πύλη της επαρχίας Βάλτου προς το νομό Ευρυτανίας, αφού ο επαρχιακός δρόμος Αγρινίου – Γέφυρα Τατάρνας- Ευρυτανία διέρχεται μέσα από την Αλευράδα.

Ιστορία
Η Αλευράδα εμφανίζεται ως αυτόνομος οικισμός επί Όθωνα το 1836, υπαγόμενη στο Δήμο Φυτείας της Διοίκησης Βάλτου. Αργότερα υπάγεται στο Δήμο Ιδομένης της Διοίκησης Βάλτου.

Πότε ακριβώς πρωτοκατοικήθηκε το χωριό δεν είναι εξακριβωμένο. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν 2 χιλιόμετρα ανατολικότερα του σημερινού χωριού στη θέση Παλιχωράκι.

Αναγκάστηκαν όμως να φύγουν για το φόβο των Τούρκων επειδή πρόσφεραν βοήθεια και καταφύγιο στους κλέφτες και κυρίως στο Δίπλα και τον Κατσαντώνη.

Το χωριό είχε αρκετά ποτιστικά χωράφια στις όχθες του Αχελώου ποταμού και κυρίως στη θέση Βροχολή ή Τρίκλινο. Εκεί καλλιεργούνταν κυρίως καλαμπόκι. Υπήρχαν κατά μήκος του ποταμού και πολλοί αλευρόμυλοι. Είναι μια πιθανή εξήγηση και για το όνομα Αλευράδα

Απολαύστε την “ξενάγηση” στο βίντεο που τράβηξε ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top