skip to Main Content

Βίντεο της ημέρας: Nymphaea alba – Το μαγευτικό δάσος με τα λευκά νούφαρα στην Παραλίμνη Βοιωτίας

Φώτο: Natura Greca
Φώτο: Natura Greca

Απολαύστε μια πτήση πάνω από το δάσος με τα νούφαρα που βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από τα όρια της Αττικής.
Στα νοτιοδυτικά της λίμνης υπάρχει μια εκτεταμένη περιοχή γεμάτη άσπρα νούφαρα (Nymphaea alba), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους τόσο νότια στη χώρα μας.

Δίπλα από την Υλίκη, η σχετικά άγνωστη Παραλίμνη, διατηρεί στα νερά της ένα πανέμορφο μικρό «δάσος» από λευκά νούφαρα, πάνω στα οποία συναντά κανείς πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι γειτνιάζει με τις μεγαλύτερες λίμνες Κωπαΐδα και Υλίκη, με τις οποίες ήταν ενωμένη στους αρχαίους χρόνους, ενώ αναφέρεται και ως λίμνη Ουγγρία.

Το σχήμα της λίμνης είναι μακρόστενο με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μέγιστο μήκος τα 8 χλμ. και μέγιστο πλάτος 1,5 χλμ. Η έκταση της φτάνει περίπου τα 15 τ.χλμ., ενώ παλιότερα και σε εποχές ξηρασίας έφτασε στα όρια της απόλυτης ξήρανσης.

Η περίμετρος της Παραλίμνης απλώνεται σε 22 χλμ. και το μέγιστο βάθος τα 8 μέτρα. Η βορινή μεγάλη πλευρά της διακόπτεται από το Πτώο Όρος, ενώ από τα νοτιανατολικά ξεκινάνε οι λόφοι του Μεσσάπιου όρους (Κτυπάς).

Ενώνεται μέσω διώρυγας με την λίμνη Υλίκη που βρίσκεται μόλις 3 χλμ. στα νοτιοδυτικά και οι δύο λίμνες έχουν υψομετρική διαφορά 33 μέτρα.

Η Παραλίμνη είναι ο τελευταίος υδάτινος σταθμός του συστήματος που περιλαμβάνει τον ποταμό Κηφισσό της Βοιωτίας και την λίμνη Υλίκη. Παρότι πρόκειται για μία μερικώς τεχνητή λίμνη, καθώς εκεί καταλήγουν τα νερά που φεύγουν από τον Κηφισσό και την πεδιάδα της Κωπαΐδας, ήταν γνωστή από την αρχαιότητα ως λίμνη Τρεφία, ή Τροφία, καθώς αποτελούσε εκτροφείο ψαριών για τους κατοίκους της περιοχής.

Περιλαμβάνει πολλά είδη οικοτόπων όπως σημεία πυκνής υδρόβιας βλάστησης, μεγάλη επιφάνεια νερού, καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, βαλτώδεις περιοχές και κάθετα βράχια που πέφτουν απότομα στο νερό.

Στα νοτιοδυτικά της λίμνης υπάρχει μια εκτεταμένη περιοχή γεμάτη άσπρα νούφαρα (Nymphaea alba), η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση του είδους τόσο νότια στη χώρα μας.

Στη λίμνη φυτρώνουν διάφορα υδρόφιλα είδη, όπως τα Potamogeton crispus, P. nodosus, Ceratophyllum demersum, και Miriophyllum spicatum. Στα βουνά πάνω από τη λίμνη υπάρχουν δάση από πουρνάρια που πιο χαμηλά δίνουν τη θέση τους σε φρύγανα, λαδανιές και σκίνα, ενώ κοντά στη λίμνη φυτρώνουν διάσπαρτα λίγες λεύκες και πλατάνια.

Απολαύστε το μαγευτικό βίντεο που έφτιαξε η ομάδα  haanity

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top