skip to Main Content

Αρτοτίνα: Το μπαλκόνι των Βαρδουσίων – Ένα ταξίδι από ψηλά ανάμεσα σε έλατα και απέραντο πράσινο

Η Αρτοτίνα είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πρώην επαρχίας Δωρίδας, του νομού Φωκίδας.

Το όνομά της αποδίδεται ως «Νέα Άρτα» και το χωριό λέγεται πως ιδρύθηκε από διωγμένους Ηπειρώτες περί τα 1585.

Είναι χτισμένη σε πλαγιά, στους πρόποδες του βουνού Κόρακα (Βαρδούσια) και σε υψόμετρο 1.100 – 1.350 μέτρα (υψόμετρο της πλατείας του χωριού 1.180 μέτρα). Απέναντι από τον οικισμό της Αρτοτίνας, στα ανατολικά ορθώνεται, σχεδόν κατακόρυφα, ο κύριος όγκος του ορεινού συγκροτήματος των Βαρδουσιών, η οροσειρά του Κόρακα.

Μια από τις πιο ψηλές κορυφές του ορεινού όγκου, η υψηλότερη από αυτές που βρίσκονται απέναντι από την Αρτοτίνα, ονομάζεται Πυραμίδα και έχει υψόμετρο 2.350 μέτρα.

Πολλά σημεία του βουνού είναι κατάλληλα για ορειβασία. Ορισμένες από τις δυτικές κορυφές είναι προσβάσιμες και από την Αρτοτίνα. Ο ορεινός όγκος είναι καλά ορατός από το χωριό και ιδίως τη πλατεία του χωριού.

Η Αρτοτίνα είναι ένα από τα δύο χωριά της Φωκίδας που ερίζουν για τον τόπο γέννησης του ήρωα της Επανάστασης Αθανασίου Διάκου (το άλλο είναι το χωριό που σήμερα φέρει το όνομα του ήρωα).

Εξ αυτού του λόγου, η Αρτοτίνα αναφέρεται πολλές φορές ως “μπαλκόνι των Βαρδουσίων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top