skip to Main Content

Καλημέρα Αθήνα! Ένα καταπληκτικό βίντεο με πλάνα από ψηλά από την Ομόνοια & την Πλατεία Κάνιγγος

Η Αθήνα είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία, μία πόλη που στους τοίχους της έχουν γραφτεί και συνεχίζουν να γράφονται αφηγήσεις της καθημερινότητας, μία πόλη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και σε κάθε της γωνιά θα δεις να εκτυλίσσεται και κάτι άλλο.

Τα εγκαίνια του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Ομόνοιας, της κεντρικότερης πλατείας των Αθηνών πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιουλίου του 1930 από τον Βενιζέλο.

Η αρχή όμως του πρώτου υπαίθριου σταθμού «Ομόνοια» γράφτηκε στις 17 Μαΐου 1895, μαζί με τα εγκαίνια του σταθμού Μοναστηράκι και ήταν υπαίθριος ημιυπόγειος.

Αποτελούσε μεγάλη πρωτοπορία για την Ελλάδα, καθώς στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, ο αστικός σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε αργότερα, το 1900. Η θέση του όμως, κρίθηκε ακατάλληλη γιατί το δίκτυο έπρεπε να κινηθεί προς Κηφισιά. Έτσι κατασκευάστηκε ο νέος υπόγειος σταθμός κάτω από την Πλατεία Ομονοίας.

Η πλατεία πέρασε από πολλές αλλαγές και η εικόνα που είχε μέχρι τότε η Ομόνοια άλλαξε όταν τα κατεδάφισε όλα  αργότερα ο Κοτζιάς επί Μεταξά.

Ο νέος σταθμός που ιδρύθηκε το 1930 συνοδεύτηκε από τρία περίπτερα πάνω στην πλατεία. Το ένα πουλούσε εφημερίδες, το άλλο αναψυκτικά και το τρίτο ήταν ζαχαροπλαστείο. Αργότερα για να καλυφθούν οι «τρύπες» των εξαερισμών τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πλατείας, οκτώ τσιμεντένιοι κίονες με τις μούσες της αρχαιότητας. Η ένατη μούσα παραδόξως περίσσεψε και τοποθετήθηκε στις υπόγειες τουαλέτες.

Από τότε μέχρι και σήμερα η εικόνα έχει αλλάξει πολύ. Στο βίντεο που ακολουθεί του Up Drones θα δείτε την πόλη από ψηλά, την ώρα που ξυπνά, όπως ακριβώς είναι σήμερα. Εδώ η καρδιά της πρωτεύουσας χτυπά αδιάκοπα. Άνθρωποι και αυτοκίνητα δεν σταματούν ποτέ. Απολαύστε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top