skip to Main Content

Made in Greece το συναρπαστικό βίντεο με drone από το Δασκαλιό του National Geographic

Ένα υπέροχο βίντεο που δείχνει ένα από τα αρχαιότερα ιερά της Ελλάδας, δημοσίευσε σήμερα στη σελίδα του το National Geogrpaphic.

Κατά την αυγή της Κυκλαδικής Εποχής του Χαλκού, από το Αιγαίο ξεπρόβαλε  ένα αστραφτερό λευκό μνημείο. Ένα τεχνητό δίκτυο από βεράντες και κτίρια κατασκευασμένα από περισσότερους από 1.000 τόνους εισαγόμενης λευκής πέτρας, το τεράστιο μνημείο πιάνει σχεδόν κάθε ίντσα του ακρωτηρίου Δασκαλιό που ήταν κάποτε συνδεδεμένο με το ελληνικό νησί της Κέρου.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, η Κέρος είναι ένας ακατοίκητος και προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος. Ο χρόνος έχει φθείρει το μνημείο και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί το Δασκαλιό. Αλλά χάρη σε μια πρόσφατη ανασκαφή, μια ομάδα διεθνών ερευνητών σκάβουν για να ανακαλύψουν στο ακμάζον αλλά μυστηριώδες παρελθόν του νησιού.

“Πρέπει να ήταν απολύτως εντυπωσιακό να  το προσεγγίσουμε αυτό από τη θάλασσα”, λέει ο ανασυνταγματάρχης Michael Boyd. «Το ίδιο το νησί είναι ορατό από αρκετά μεγάλη απόσταση».

ΜΙΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι στην Κέρο έλαβαν χώρα τελετουργικές πρακτικές πριν από 4.500 χρόνια και οι προηγούμενες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ένα ιερό και χιλιάδες μαρμάρινα γλυπτά.

 

Η Κέρος είναι νησίδα βορειοδυτικά της Αμοργού με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Κέρεια ή Κερία, με την πρώτη αναφορά του ονόματός του να γίνεται το 425 π.X., σε μια επιγραφή με τα ονόματα των φορολογουμένων συμμάχων της Αθηναϊκής δημοκρατίας.

Στην απέναντι νησίδα Δασκαλιό έχει εντοπιστεί εκτεταμένος οχυρωμένος οικισμός της ίδιας εποχής. Λόγω του πολιτιστικού της πλούτου αυτού έχει λεηλατηθεί επανειλημμένα κατά το παρελθόν από λαθρανασκαφείς αρχαιοκάπηλους. Από εκεί προέρχεται ο λεγόμενος «Θησαυρός της Κέρου», παλαιότερα στην συλλογή Ερλενμαγερ και σήμερα, το μεγαλύτερο τμήμα του, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top