skip to Main Content

Πολύαιγος: Εξωτικό τοπίο & καταγάλανα νερά στο μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου

Ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ αυτό το νησί, ίσως να μην γνωρίζεις καν προς τα που πέφτει, όμως σε διαβεβαιώνουμε πως είναι ένας παράδεισος στο Αιγαίο.

Γείτονας της Μήλου και της Κιμώλου, η Πολύαιγος στέκει αγέρωχα και γίνεται πόλος έλξης τουριστών που την προσεγγίζουν με βάρκες και ιστιοπλοϊκά για να βουτήξουν στα καταγάλανα νερά της και να βγάλουν τις ωραιότερες και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της ζωής τους.

Γιατί εκεί το τοπίο είναι εξωτικό, γιατί εκεί τα νερά είναι μαγικά και οι πιθανότητες να σε μαγέψει άπειρες!

Η Πολύαιγος είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο κυκλαδονήσι του Αιγαίου Πελάγους, έκτασης περίπου 18,146 χλμ. Αν και στη απογραφή του 2001 δείχνει ότι κατοικείται από ένα ζεύγος κτηνοτρόφων. Παλαιότερα, το 1951, είχε 14 κατοίκους. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος δικαιολογώντας το όνομά της «Πολύαιγος» δηλαδή πολλές κατσίκες. Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, σε ύψος 138 μέτρων. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι προφανής από δυο λατομεία όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622. Ανθρώπινη δραστηριότητα είναι επίσης προφανής από δυο λατομεία στο ίδιο τμήμα όπου γινόταν εξόρυξη τραχείτη, χρησιμοποιούμενου για μυλόπετρες.

Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 της Ευρωπαικής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία. Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους».

Απόλαυσε την όμορφη Πολύαιγο στο βίντεο που ακολουθεί…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top