skip to Main Content

Συρράκο: Λιθόστρωτα σπιτάκια, όμορφες αυλές, αιωνόβια πλατάνια στο πετρόχτιστο χωριό των Ιωαννίνων

Το Συρράκο είναι ένα πανέμορφο χωριό του νομού Ιωαννίνων «ντυμένο» από γκρίζα πέτρα. Διοικητικά ανήκει  στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένο σε μία πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων.

Αγέρωχο στέκεται πάνω από την χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Καλαρρύτικου και απέναντι του αντικρίζει τα Τζουμέρκα. Οι κοντινότερες πόλεις στο Συρράκο είναι τα Ιωάννινα και η Άρτα που απέχουν 40 λεπτά με μία ώρα ορεινής διαδρομής.

Αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αφού οι κάτοικοί του με μαστοριά και μεράκι σμίλεψαν την πέτρα και μόνο με υλικά του τόπου ομόρφυναντον τόπο τους. Δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι στο Συρράκο που να μην είναι παραδοσιακό.

Είναι το χωριό στο οποίο θα ξεχάσετε κάθετι που θυμίζει πόλη και πρώτο και καλύτερο το αυτοκίνητό σας, αφού ο δρόμος για τα οχήματα σταματά στην είσοδο του χωριού. Τα τελευταία πεντακόσια μέτρα τα περπατάτε μέσα από ένα πέτρινο μονοπάτι, δίπλα από έναν μικρό καταρράκτη και πάνω σ’ ένα υπέροχο ηπειρώτικο γεφύρι.

Στο κέντρο του χωριού θα θαυμάσετε όλη την αρχιτεκτονική μεγαλοπρέπεια του οικισμού. Εκεί θα βρείτε σπιτάκια λιθόστρωτα με όμορφες αυλές και μια απίθανη ηρεμία μέσα στη φύση. Πετρόχτιστες παραδοσιακές βρύσες με άφθονο τρεχούμενο νερό εντυπωσιάζουν όλους τους διαβάτες, στην κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top