skip to Main Content

WWF: Η Ελλάδα επεκτείνει το “δίχτυ προστασίας” της ελληνικής και της μεσογειακής φύσης

“Η επέκταση του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα και κυρίως στο θαλάσσιο τμήμα του, αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της φύσης στη χώρα μας αλλά και τη Μεσόγειο” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, χαιρετίζοντας την σχετική απόφαση των υπουργείων ΠΕΝ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

“Μετά την κομβική αυτή εξέλιξη, το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας για την ελληνική φύση θα καλύπτει το 28% περίπου των εδαφών της χώρας και το 22% περίπου της θάλασσάς της, ενώ η Ελλάδα αυξάνει τη συμβολή της στον παγκόσμιο στόχο για το ποσοστό κάλυψης προστατευόμενων περιοχών. Τώρα είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί άμεσα η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών” προσθέτει η WWF.

Σύμφωνα με την οργάνωση, «το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων. Η αύξηση αυτή αφορά κυρίως τη θαλάσσια έκταση του δικτύου, που από 6,12% που ήταν μέχρι πρότινος, διευρύνεται στο 22% περίπου».

«Η σημασία της κίνησης της Ελλάδας έχει προεκτάσεις πέρα από τα εθνικά μας σύνορα. Η προσθήκη των ελληνικών θαλάσσιων περιοχών Natura αυξάνει σημαντικά και το συνολικό ποσοστό κάλυψης προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, που ακόμα υπολείπονται του παγκόσμιου στόχου», τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς και πρόεδρος της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF. «Ο χαρακτηρισμός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μίας ζωντανής θάλασσας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αλιεία και ο τουρισμός».

Σύμφωνα πάντα με το WWF, η σημαντική αυτή απόφαση, από τη μία αντικατοπτρίζει τον πλούτο της ελληνικής φύσης και ειδικά των ελληνικών θαλασσών, κι από την άλλη δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να μη μένουν μόνο στα χαρτιά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί στόχοι διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000, ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 2 σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top