skip to Main Content

Η Dolly Boucoyannis & τα πανέμορφα κοσμήματα της που λατρεύουν οι γυναίκες σε Αγγλία, Γερμανία και Αμερική

Ποια γυναίκα δεν αγαπάει τα κοσμήματα και ειδικά εκείνα που είναι καλοφτιαγμένα, διαχρονικά και σικάτα; Ακριβώς τέτοια κοσμήματα δημιουργεί και η σχεδιάστρια Ντόλυ Μπουκoγιάννη με πολλή αγάπη και μεράκι!

Η Ντόλυ Μουκογιάννη ήξερε από πολύ μικρή ότι ήθελε να γίνει σχεδιάστρια κοσμημάτων. Για τον λόγο αυτό, σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία σχεδιασμό κοσμημάτων ενώ συνέχισε με σπουδές Γεμολογίας στις ΗΠΑ αλλά και τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας στη μαγευτική Φλωρεντία.

Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Αθήνα όπου και άρχισε να ασχολείται με την μεγάλη της αγάπη, τα κοσμήματα και το σχεδιασμό τους!

Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας της συλλογής κοσμημάτων ”Dreamcather” που είναι διαθέσιμη στο κατάστημα i-D στο Golden Hall, η Ντόλυ Μπουκογιάννη μίλησε στο Eirinika για το πώς προέκυψε η ενασχόληση της με το σχέδιο κοσμημάτων, για το βραβείο της στο παγκόσμιο διαγωνισμό De Beers “diamond International Award” αλλά και για το κοινό σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία και Αμερική που έχει λατρέψει τα πανέμορφα κοσμήματα της!

*Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ντόλυς Μπουκογιάννη στο Eirinika.gr:

  • Ενώ ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο και ενώ περπατούσα σε ένα δρόμο γεμάτο πλατάνια, ένα χλωρό φύλλο που μάζεψα από κάτω και το μετέτρεψα σε βραχιόλι γύρω από τον καρπό μου,με έπεισε ότι αυτό θα ήταν το μέλλον μου
  • Tο βραβείο που κέρδισα στο παγκόσμιο διαγωνισμό De Beers “diamond International Award” το 1986, ήταν για ένα κολιέ που σχεδίασα και κατασκεύασα, εμπνευσμένο από τα επιστήθια νυφικά κοσμήματα που φορούσαν στην αττική στα τέλη του 19ου αιώνα

Ειρήνη Νικολοπούλου: Περιγράψτε μας την ιστορία της ενασχόλησης σας με το σχέδιο των κοσμημάτων. Ήταν κάτι που θέλατε να κάνετε από νεαρή ηλικία;

Ντόλυ Μπουκογιάννη​: Υπήρχε κάποτε ένα μαγικό συρτάρι με πολλά κουτάκια γεμάτα με μικρούς “θησαυρούς”! Συρματάκια, μονά σκουλαρίκια, μαργαριταράκια ψεύτικα, καρφίτσες χρυσόμυγες, βραχιολάκια που μίκραιναν και μεγάλωναν ανάλογα με το χέρι οποίου το φορούσε και πολλά άλλα! Αυτή η συνεχής ανασκαφή στο συρτάρι μαζί με ένα ταξίδι στην γκρεμισμένη Μονεμβασία κάπου στα τέλη του ’60, που με εφοδίασε με σπασμένα κομματάκια πορσελάνη, γυαλάκια, σκουριασμένα καρφιά και πολλά άλλα, με οδήγησε στον απίθανο κόσμο των κοσμημάτων!
Ενώ ήμουν ακόμα στο γυμνάσιο και ενώ περπατούσα σε ένα δρόμο γεμάτο πλατάνια, ένα χλωρό φύλλο που μάζεψα από κάτω και το μετέτρεψα σε βραχιόλι γύρω από τον καρπό μου,με έπεισε ότι αυτό θα ήταν το μέλλον μου.

Ε.Ν: Πώς ακριβώς γίνεται η χρήση κινούμενων διαμαντιών για την οποία μάλιστα έχετε κερδίσει το De Beers “Diamond International Award”;

Ν.Μ: Tο βραβείο που κέρδισα στο παγκόσμιο διαγωνισμό De Beers “diamond International Award” το 1986, ήταν για ένα κολιέ που σχεδίασα και κατασκεύασα, εμπνευσμένο από την παραδοσιακή μας λαϊκή τέχνη και συγκεκριμένα από τα επιστήθια νυφικά κοσμήματα που φορούσαν στην αττική στα τέλη του 19ου αιώνα (μουσείο Μπενάκη). Το κολιέ αποτελείται από δυο τριγωνικά σχήματα-καρφίτσες που πιάνουν στο στέρνο ,δεξιά και αριστερά, και πολλές αλυσίδες που κρέμονται μπροστά. στα δυο τρίγωνα είναι δεμένα διαμάντια baguette με ένα ιδιαίτερο τρόπο που τους επιτρέπει να κινούνται κατά μήκος του ύψους του τρίγωνου. αυτό θεωρήθηκε πρωτότυπο καθ’ότι μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο στην κοσμηματοποιία και αυτό μου χάρισε αυτή την διεθνή αναγνώριση.

Ε.Ν: Σε ποιες χώρες πωλούνται οι δημιουργίες σας;

Ν.Μ: Tα κοσμήματα μου πωλούνται στην Ελλάδα, Αγγλία,Γερμάνια,και την Αμερική.

Λίγα λόγια για το κατάστημα i-D

Το κατάστημα i-D στο Golden Hall, από τη δημιουργία του τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα, έχει διανύσει μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή εισάγοντας ένα νέο concept στην ελληνική αγορά.

Απευθύνεται σε κάθε γυναίκα και άντρα με ξεχωριστό γούστο και επιλέγει για το κοινό του κοσμήματα, αξεσουάρ, ρολόγια, gadgets, βιβλία κ.α., προσφέροντας ένα πλήθος επιλογών για αγορές με προσωπικό χαρακτήρα, σε ένα ευρύ φάσμα τιμών. Στο κατάστημα i-D, ο επισκέπτης θα δει πάντα κάτι καινούργιο και φρέσκο, καθώς προστίθενται συνεχώς νέα κομμάτια στη συλλογή.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δύναμης και αναγνώρισης του i-D προέρχεται από τις συνεργασίες του με Έλληνες σχεδιαστές κοσμημάτων, από τη στενή σχέση που αναπτύσσουν με το κατάστημα και το κοινό του, μέσα από τη συνεχή προβολή και υποστήριξή τους.

Η ταυτότητα του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος και των δημιουργών του

Με διαφορετικές ματιές, με διαφορετικά υλικά και πάντα με εξαιρετική ποιότητα, το σύγχρονο ελληνικό κόσμημα χαρακτηρίζεται από καινοτομία, δημιουργικότητα και υψηλή αισθητική. Αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του ελληνικού κοσμήματος και την ιδιαίτερη και εξαιρετική συνεργασία του με τους δημιουργούς του, το i-D δημιούργησε τα i-D entities.

Με τη σειρά εκδηλώσεων i-D entities, το i-D προβάλλει, παρουσιάζει και φέρνει σε επαφή με το ευρύ κοινό σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς με διεθνή αναγνώριση, που αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στο χώρο του κοσμήματος.

Στα πλαίσια του i-D entities, θα παρουσιάζονται οι νέες συλλογές αλλά και αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του κάθε καλλιτέχνη για δύο εβδομάδες, στο κατάστημα i-D στο Golden Hall.

Η χρονιά ξεκίνησε με τη Dolly Boucoyannis και την παρουσίαση της νέας συλλογής της Dreamcatcher στις 16 Μαρτίου και θα ακολουθήσει η εκδήλωση για τη Lito- Λητώ Καρακωστάνογλου, στις 21 Απριλίου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για την Maria Mastori, Polina Sapouna Ellis, MarlenHT και άλλους, καθώς οι συνεργασίες του i-D διευρύνονται συνεχώς.

Who is Who

Η Ντόλυ Μπουκογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε σχεδιασμό κοσμημάτων (BA Hons) στη Μεγάλη Βρετανία, Γεμολογία στις ΗΠΑ (GIA) και τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας στη Φλωρεντία. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εργάζεται από τότε. Έχει κερδίσει το De Beers “Diamonds International Award” για τη χρήση κινούμενων διαμαντιών.

Η φύση, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, καθώς και παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία από διάφορες ιστορικές περιόδους, εμπλουτισμένα με τις εικόνες και τις γνώσεις από τα ταξίδια της στον κόσμο, καθόριζαν πάντα τις δημιουργίες της.

Ο βασικός σκοπός στην καριέρα της είναι να δημιουργεί εξατομικευμένα, διαχρονικά και χειροποίητα κοσμήματα, φτιαγμένα με ανατρεπτικούς και απρόσμενους συνδυασμούς από προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, αναιρώντας τους περιορισμούς της αξίας.

Δημιουργίες της πωλούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr την 1η Απριλίου 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top