skip to Main Content

“A Jewel Made in Greece”: Η Πολίνα Σαπουνά Έλλις και τα εκπληκτικά κοσμήματα-γλυπτά που δημιουργεί

Το να είσαι διδάκτωρ της κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, σχεδιάστρια – δημιουργός πρωτότυπων κοσμημάτων με βάση την αρχαία Ελλάδα αλλά και παράλληλα μητέρα δεν είναι σίγουρα το πιο απλό πράγμα στον κόσμο!

Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε ως σημερινή Top Woman, την Πολίνα Σαπουνά – Έλλις, τη σύζυγο του γνωστού δημοσιογράφου και επί σειρά ετών ανταποκριτή στις ΗΠΑ, Αθανάσιου Έλλις, αλλά και ανιψιά των γνωστών αρχαιολόγων Γιάννη & Έφης Σακελλαράκη. Η κα Σαπουνά, έχει δημιουργήσει σειρές μοναδικών και πανέμορφων κοσμημάτων με «μούσες» της την αρχαία Ελλάδα, τα ελληνικά τοπία αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ αυτό που την χαρακτηρίζει και την κάνει να ξεχωρίζει είναι το πώς αντιμετωπίζει τα κοσμήματά της με αρχιτεκτονική ματιά επιδιώκοντας την απόλυτη συμμετρία.

Το eirinika.gr, επικοινώνησε με την εξαίσια δημιουργό κοσμημάτων, η οποίας μας μίλησε για το πώς οι σπουδές της στην αρχαιολογία, τα βιώματά της σε Αμερική και Γερμανία αλλά και η ίδια η οικονομική κρίση, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για να αποτυπώσει αυτά τα υπέροχα σχέδια που απολαμβάνουμε σήμερα! Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στις 7 Ιουλίου, η ίδια και η ομάδα “A jewel made in Greece” θα έχουν μια παρουσίαση στο «Lagonissi Grand Resort» που δεν πρέπει να χάσετε!

Κύρια σημεία:

  • Με στεναχωρεί η Ελλάδα που αποδεικνύει ότι έχουμε αποκοπεί από το παρελθόν μας. Ήθελα σαν Ελληνίδα να κάνω κάτι για να δείξω ότι και οι Νέοι Ελληνες είμαστε συνέχεια των αρχαίων. Μπορούμε να είμαστε αντάξιοι τους.
  • Ο Γιάννης Σακελλαράκης ήταν μια προσωπικότητα που συγκλόνιζε όποιον τον είχε ζήσει από κοντά.
  • Ο σύζυγός μου, ως Έλληνας του εξωτερικού, σίγουρα με έκανε να νιώσω ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
  • Η κρίση δίνει ευκαιρίες και δημιουργεί πολλές φορές έμπνευση. Σίγουρα το όραμα μας δίνει ελπίδα και μας κρατάει ζωντανούς!
    *********

Αν και γεννηθηκατε στη Γερμανία, τα κοσμήματά σας είναι όλη η Ελλάδα, από την αρχαία, η οποία αποτελεί και την έμπνευσή σας, μέχρι τη σύγχρονη με το καινοτόμο design! Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γεννήθηκα στη Γερμανία και σπούδασα από τα 17 μου στη Χαϊδελβέργη, Kλασική Aρχαιoλογία. Νομίζω πως η σκληρή δουλειά και σίγουρα η γερμανική αυστηρότητα αποτυπώνονται και στη δουλειά μου, ενώ θεωρώ πως οι σπουδές στο εξωτερικό ανοίγουν ορίζοντες. Ωστόσο από 11 χρονών περνούσα τα καλοκαίρια μου στις ανασκαφές των θείων μου Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη, στην Κρήτη. Το διδακτορικό μου ήταν ευρήματα από το Ιδαίο Άντρον της Κρήτης, με θέμα τα λυχνάρια, το ΦΩΣ που έβγαινε από τα βάθη του σπηλαίου. Η επαφή με την αρχέγονη γη μας, με τα πολύτιμα ευρήματα της, με την αρχαία τέχνη, αλλά και ο μινιμαλισμός της ανασκαφής -γη, πυλός, φυσικά μέταλλα- με ώθησαν σε αυτό το σύγχρονο design.

Ομολογώ ότι στη ζωή μου έχω ασχοληθεί και με την ζωγραφική καθώς και με καθαρά τεχνικά θέματα. Η συνάντηση με τον σύζυγό μου έγινε στην Ελλάδα, αλλα εκείνα τα χρόνια, επειδή ζούσε μόνιμα Αμερική, αναγκάστηκα να πηγαίνω κάποιους μήνες στην Ουάσινγκτον όπου ζούσε. Με εντυπωσίασε το ότι η αρχαία κλασσική ελληνική παράδοση είχε αποτυπωθεί πιο έντονα στην Ουάσινγκτον παρά στις περισσότερες πόλεις της πατρίδας μας. Με λυπεί που η Αθήνα μας δεν είναι έτσι. Ήθελα σαν Ελληνίδα να κάνω κάτι για να δείξω ότι και οι Νέοι Ελληνες είμαστε συνέχεια των αρχαίων. Μπορούμε να είμαστε αντάξιοι τους. Με στεναχωρεί η Ελλάδα που αποδεικνύει ότι έχουμε αποκοπεί από το παρελθόν μας. Αυτό σίγουρα ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για να αποδώσω αυτά τα σχέδια στο κόσμημα που έχουν ρίζες στην αρχαιότητα και να βγουν εκτός συνόρων. Να θυμίσουν σε όλους ότι η Ελλάδα είναι ακόμη δυνατή.

Όλο αυτό το συνοθίλευμα εμπειριών έδωσε μια καινοτόμο διάσταση στα σχέδια μου ενώ ο άντρας μου, ως Έλληνας του εξωτερικού, σίγουρα με έκανε να νιώσω ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Μέσα σε 4 χρόνια, μεγαλώσατε τα πολύ μικρά παιδιά σας και αναπτύξατε μια νέα επιχείρηση που κυριολεκτικά σας χρειάζεται από πάνω! Πώς το καταφέρατε να συνδυάσετε καριέρα & οικογένεια;

Σίγουρα δεν ήταν εύκολο! Όμως πραγματικά πιστεύω ότι όταν θέλει κάποιος κάτι πολύ, το πετυχαίνει. Ήθελα να δημιουργήσω αυτά που βλέπετε από χρόνια. Όλα αυτά τα κομμάτια τα κουβαλούσα μέσα μου και ήξερα ότι κάποια στιγμή θα έρχονταν στο φως. Απλούστατα δεν μπορούσαν άλλο να κρυφτούν μέσα μου. Άλλωστε μεγάλωσα ανακαλύπτοντας φως μέσα από τα έγκατα της γης.

Λατρεύω τα παιδιά μου και πιστεύω ότι είμαι καλή μητέρα! Δύσκολο βέβαια να βρω έστω και ελάχιστο χρόνο για τον εαυτό μου ώστε να είμαι πιο χαλαρή. Θέλω όμως να ελπίζω ότι μέσα από την δουλειά μου βγαίνει μια λάμψη που διαχέεται στα παιδιά μου και τον άντρα μου.

Ο Γιάννης Σακελλαράκης, ο αείμνηστος κορυφαίος αρχαιολόγος έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής και του γούστου σας;

Φυσικά! Ο Γιάννης Σακελλαράκης ήταν μια προσωπικότητα που συγκλόνιζε όποιον τον είχε ζήσει από κοντά. Ως νονός μου ήταν άλλωστε και πνευματικός μου πατέρας. Ήταν ένας πραγματικός φιλόσοφος με πολύ υψηλές αξίες, και υψηλότατη αισθητική. Όμως πρέπει να πω ότι άλλο τόσο επηρέασε τη ζωή μου και η θεία μου Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη, συνοδοιπόρος του στο έργο του και τη ζωή του, η οποία είχε εξίσου υψηλή αισθητική. Η Έφη έφτιαχνε και διακοσμούσε τα μουσεία των Αρχανών, της Εύβοιας και τώρα των Ανωγείων με τη μινιμαλιστική της, μοντέρνα άποψη.

 

Είναι στα άμεσα σχέδιά σας ένα ακόμα μεγαλύτερο «άνοιγμα» στις διεθνείς αγορές μέσω e-shop;

Φυσικά. Ήδη είναι στα άμεσα σχέδια η προώθηση των προιόντων μου σε πολύ γνωστά brands που έχουν e-shop με διεθνή απήχηση, αλλά έχουν κλείσει και συνεργασίες με ελληνικά γνωστά e-shop.

Ποια είναι τα νέα σας σχέδια και ποια είναι εκείνα για τα οποία δέχεστε επαναλαμβανόμενες παραγγελίες; Ποια ξεχωρίζει ο κόσμος;

Αυτά που έχουν αγαπήσει πολύ είναι η σειρά antithesis. Τόσο τα δαχτυλίδια της σειράς, όσο και ταcuff-bracelets. Τα dorian cuffs τα λατρεύουν αλλά λίγοι «τολμάνε» να τα αγοράσουν. Έχουν ανταπόκριση σε πολύ ιδιαίτερο κοινό. Αλλά το dorian το δαχτυλίδι είναι νούμερο ένα στις προτιμήσεις. Την σειρά Mycenaean την θαυμάζουν αλλά δύσκολα επιλέγουν κάτι από αυτήν.

Ασήμι, χρυσός, λευκόχρυσος, μπρούντζος. Ποιο είναι το μέταλλο που δουλεύετε με πιο πολλή αγάπη και γιατί;

Με πιο πολλή αγάπη δουλεύω το χρυσό, αλλά λόγω εποχών και κρίσης, δουλεύω τελικά το ασήμι κυρίως. Μπρούντζο δεν δουλεύω καθόλου. Μου αρέσουν τα πολύτιμα μέταλλα και δυστυχώς και οι πολύτιμοι λίθοι. Πιστεύω ότι δεν λέγονται τυχαία πολύτιμα (αφήστε που το όνομα μου είναι Πολυτίμη) κρύβουν μια διαφορετική λάμψη και αυθεντικότητα. Το χρυσό είναι πιο σκληρό από το ασήμι και ότι θέλεις να κάνεις βγαίνει καθαρό και όμορφο. Το ασήμι μας ταλαιπωρεί.

Ποια είναι η Ελληνίδα της αρχαιότητας που θεωρείτε πως φορούσε τα ωραιότερα κοσμήματα;

Δύσκολη απάντηση και προτιμώ να μην την δώσω. Θεωρώ ότι τα κοσμήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης ήταν όλα εντυπωσιακά.

Τα κοσμήματά σας, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Πιστεύετε πως πρέπει να συνοδεύουν minimal ντύσιμο;

Κυρίως ναι. Μου έχει τύχει όμως μια φορά, που ενώ όσον αφορά το styling είχαν διαλέξει minimal ενδυμασία, την τελευταία στιγμή τα συνδύασαν με floral σχέδια και έδειχναν υπέροχα!

Η επιχείρησή σας, αναπτύχθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Ήταν η κρίση κινητήριος δύναμη για αυτήν την ανάπτυξη;

Φυσικά. Η κρίση δίνει ευκαιρίες και δημιουργεί πολλές φορές έμπνευση. Ως καλλιτέχνης δεν άντεξα την κατρακύλα της κρίσης και την απελπισία που δημιουργεί. Τότε ανασύρθηκαν όλοι οι μηχανισμοί που με έκαναν να πολεμήσω για κάτι στο οποίο πίστεψα. Και αυτό έκανα. Ακόμη είμαι σε φάση χτισίματος και προσδοκίας. Σίγουρα το όραμα μας δίνει ελπίδα και μας κρατάει ζωντανούς!

Who is who

Η Πολίνα Σαπουνά Έλλις, γεννημένη στην Γερμανία, είναι διδάκτωρ της κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης. Στην επιστημονική της διαδρομή συμμετείχε για πολλά χρόνια στις ανασκαφές των γνωστών αρχαιολόγων Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη, στην Κρήτη, στα Κύθηρα και στην Εύβοια. Παράλληλα με την καριέρα της στην αρχαιολογία σπούδασε επίσης ιστορία της τέχνης και ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ζωγραφική. Η συνύπαρξη με ευρήματα και έργα τέχνης αμύθητης αξίας, και η ανάγκη της να είναι η ίδια δημιουργός, την οδήγησαν, εκτός από την ζωγραφική, στο μεγάλο της πάθος: το κόσμημα.

Αντιμετωπίζει το κόσμημα με μία έντονη αρχιτεκτονική ματιά. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η γεωμετρία του και η δυνατότητα μεταλλαγής του, ώστε να φοριέται με διαφορετικούς τρόπους. Η συμμετρία και οι απέριττες γεωμετρικές γραμμές στην αρχαία ελληνική τέχνη έχουν θεμελιώδη σημασία στις δημιουργίες της. Πηγές έμπνευσης της είναι η αρχαία Ελλάδα (dorian, meander etc.), το ελληνικό τοπίο (kyma collection) καθώς και οι ανθρώπινες σχέσεις (harmony, eros collection).

Eπισκεφθείτε την επίσημη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες: http://www.polinasapounaellis.com/

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 20 Νοεμβρίου 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top