skip to Main Content

Αποκλ. – 100% Made in Greece η Evomat – Ο «παθιασμένος» Κώστας Πιπιλής μετατρέπει με καινοτομία τις επιφάνειες σε μαγνήτες ή σε πίνακα μαρκαδόρου!

Προϊόντα που φέρνουν επανάσταση μας παρουσιάζει η ελληνική Evomat (Evolution Materials) που εξειδικεύεται στην παραγωγή αρχιτεκτονικών, διακοσμητικών και κατασκευαστικών υλικών με πολλαπλά καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Και πώς να περιγράψει κανείς μία οικογενειακή εταιρεία τριών γενεών που συνεχίζει δυναμικά το όραμα του παππού της οικογένειας, του κ. Κωνσταντίνου Πιπιλή, που κάπου πίσω στο 1948, όντας ακόμη φοιτητής άρχισε να ασχολείται με την ασβεστοποιία στο παλαιότερο ασβεστοκάμινο της Αττικής. Η τεχνογνωσία πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα ο εγγονός και συνονόματος Κώστας Πιπιλής «τρέχει» την Evomat από τη θέση του Γενικού Διευθυντή, διατηρώντας την παράδοση, ενισχυμένη όμως με τα εργαλεία και καινοτομίες, όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παράγει η Evomat και ξεχωρίζουν για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τους είναι το magnet chrom, τo πρώτο Καινοτόμο – Patented μαγνητικό υπόστρωμα για τοίχο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το marker chrom, ένας μαγνητικός μαυροπίνακας (μία ειδική βαφή που μετατρέπει τον τοίχο σε μαυροπίνακα), καθώς και μία σειρά από φυσικά υλικά που προέρχονται από ελληνικά πετρώματα, όπως η πατητή τσιμεντοκονία, η οποία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το MadeinGreece.news είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ όλης της ύλης με τον κ. Κώστα Πιπιλή, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας ιδιαίτερες ιστορίες για την γέννηση και την εξέλιξη της Evomat.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

  • οι ρίζες και τα ερεθίσματά μου προέρχονται ιστορικά από τον πατέρα μου που ασχολήθηκε όλα τα χρόνια με ασβεστοποιείο και από τον παππού μου που είχε ασβεστοκάμινο.
  • Η πρώτη μου εξόρμηση σε νέα υλικά ξεκινάει με τη δημιουργία μιας οικολογικής φυσικής βαφής με βάση τον ασβέστη.
  • […] με γνώμονα τη δημιουργία νέων υλικών ξεκινάω την Evomat με την παραγωγή φυσικών δομικών υλικών και καινοτόμων και όλο αυτό ξεκινάει από το passion to create, που είναι το μότο της εταιρείας μας, το πάθος για δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν και να είναι χρηστικά στον σύγχρονο καταναλωτή.
  • μέσα και από μία έρευνα που κάναμε με το τμήμα Αρχαιολόγων και Συντηρητών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρήσαμε στη δημιουργία υλικών με βάση τις αρχαίες πρώτες ύλες
  • […] το άλλο κομμάτι είναι αυτό των διακοσμητικών δομικών υλικών και καινοτόμων όπου εκεί τα δύο προϊόντα μας είναι το μαγνητικό χρώμα (Magnet Chrom) που μετατρέπει επιφάνειες σε μαγνητικές, για μαγνητική επαφή και το Marker Chrom άλλο που το μετατρέπει πίνακα μαρκαδόρου.
  • το 2015 είχαμε βραβευθεί στα European Business Awards στον τομέα της καινοτομίας, ήμασταν η μοναδική εταιρεία που πήρε αυτήν την διάκριση στον τομέα τεχνολογίας υλικών.
  • Σίγουρα η κρίση δεν μας βοήθησε όσο θα θέλαμε να κάνουμε ένα πιο γρήγορο άνοιγμα στην αγορά, αλλά κι εμείς ως εταιρεία το καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλά, βασικά προϊόντα, είναι luxury προϊόντα τα οποία και η περίοδος κρίσης δεν βοηθάει στην προώθησή τους.
  • Οι εξαγωγές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι στην Κύπρο, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Γενικότερα στα πλάνα της εταιρείας μας είναι η επέκταση των εξαγωγών και η είσοδός μας και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.
  • οι εν δυνάμει αγοραστές στο εξωτερικό ήξεραν ότι προέρχομαι από μία χώρα η οποία ήταν πρωτοσέλιδο για τα προβλήματά της σε όλο τον κόσμο. Τότε σίγουρα προσπαθούν και να το εκμεταλλευτούν.
  • επειδή ο ελληνισμός δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, μας βοήθησε πάρα πολύ από προτάσεις ανθρώπων αρχιτεκτόνων που βρίσκονταν στο εξωτερικό και μας εμπιστεύτηκαν
  • Η Evomat είναι 100% made in Greece, είναι μία μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθεί να παρουσιάζει και να προσφέρει ελληνικές δημιουργίες σε μια παγκόσμια κοινότητα
  • Προσδοκούμε στο μέλλον το made in Greece που γράφουν πάνω τα προϊόντα της Evomat να είναι κάτι το οποίο να δημιουργεί στους καταναλωτές εμπιστοσύνη για ποιοτικά προϊόντα, ικανοποίηση και αξιοπιστία.
  • Θεωρώ λοιπόν ότι όποιος έχει τις ικανότητες, τα 3 αυτά συστατικά που σας προανέφερα και είναι πραγματικά πολύ επίμονος και αφοσιωμένος στο όνειρό του μπορεί να επιτύχει και στην Ελλάδα, διότι και η κρίση δίνει ευκαιρίες.

Μιλήστε μας για την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της Evomat. Πότε και πως ξεκινάει η λειτουργία της;

Η εταιρεία Evomat ιδρύθηκε το 2003. Τα αρχικά της βγαίνουν από το Evolution Materials, αλλά οι ρίζες και τα ερεθίσματά μου προέρχονται ιστορικά από τον πατέρα μου που ασχολήθηκε όλα τα χρόνια με ασβεστοποιείο και από τον παππού μου που είχε ασβεστοκάμινο. Οπότε εγώ εκπροσωπώ την 3η γενιά μέσα στον χώρο των υλικών.

Η πρώτη μου εξόρμηση σε νέα υλικά ξεκινάει με τη δημιουργία μιας οικολογικής φυσικής βαφής με βάση τον ασβέστη. Ήταν ένα υλικό πάρα πολύ καινοτόμο για την εποχή του, για το 2003. Τότε όμως, επειδή ήμουν κι εγώ στο ξεκίνημα της καριέρας μου δεν το προώθησα τόσο πολύ εμπορικά, αλλά αποτέλεσε την αφετηρία μου και την εισαγωγή μου στον κόσμο των οικοδομικών υλικών και της έρευνας πάνω στον τομέα αυτό.

Ποια ήταν τα σταδια ανάπτυξης της Evomat, αλλά και η αφορμή και η εμπνευση για τη δημιουργία και την εξέλιξή της;

Αφορμή για τη δημιουργία και την εξέλιξη της Evomat, ήταν το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου στον χώρο της παραγωγής φυσικών δομικών και καινοτόμων υλικών πάντα μου άρεσε η δομή των υλικών, οι εφαρμογές τους και η χρησιμότητά τους στην καθημερινότητα κι έτσι πάντα ήμουν σε μία διαρκή αναζήτηση. Παρότι ο ασβέστης, ήταν το πρώτο υλικό που ξεκίνησα την καριέρα μου, εγώ είχα το πάθος να ψάχνω και να ανακαλύπτω νέες πρώτες ύλες και νέες ιδιότητες που μπορούμε να δώσουμε σε καινούρια και καινοτόμα υλικά. Οπότε με όλα αυτά μέσα στο μυαλό μου και με γνώμονα τη δημιουργία νέων υλικών ξεκινάω την Evomat με την παραγωγή φυσικών δομικών υλικών και καινοτόμων. Όλο αυτό ξεκινάει από το «Passion to Create», που είναι το μότο της εταιρείας μας, το πάθος για δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών που θα μπορούσαν να εντυπωσιάσουν και να είναι χρηστικά στον σύγχρονο καταναλωτή.

Ποιες είναι οι καινοτομίες που εισάγετε στον χώρο της οικοδομικής και της διακόσμησης όσον αφορά στα προϊόντα της Evomat και ειδικά το magnet chrom, το marker chrom, αλλά και τη πατητή τσιμεντοκονία; Και τι εφαρμογές βρίσκουν αυτά τα πορϊόντα;

Ο κλάδος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες είναι ο κλάδος των φυσικών υλικών που πατάνε σε αρχαίες συνταγές, σε ελληνικές, φυσικές πρώτες ύλες που δουλεύανε από τα αρχαία χρόνια σε μνημεία οπότε μέσα και από μία έρευνα που κάναμε με το τμήμα Αρχαιολόγων και Συντηρητών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρήσαμε στη δημιουργία υλικών με βάση τις αρχαίες πρώτες ύλες και με κάποια στοιχεία αναγκαστικά σύγχρονα, ας τα πούμε χημικές πρώτες ύλες τα οποία μας βοηθούν, ώστε να επιταχυνθούν οι χρόνοι, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει τον χρόνο να περιμένει για να μπει στην κατοικία του, όπως θα έκανε ο αρχαίος πρόγονός μας που μπορεί να περίμενε και τρεις – τέσσερις μήνες για να ωριμάσουν πλήρως τα υλικά. Και το άλλο κομμάτι είναι αυτό των διακοσμητικών δομικών υλικών και καινοτόμων όπου εκεί τα δύο προϊόντα μας είναι το μαγνητικό χρώμα που μετατρέπει επιφάνειες σε μαγνητικές, για μαγνητική επαφή και το Marker Chrom που το μετατρέπει σε πίνακα μαρκαδόρου.

Για αυτές τις δύο καινοτομίες το 2015 είχαμε βραβευθεί στα European Business Awards στον τομέα της καινοτομίας, ήμασταν η μοναδική εταιρεία που πήρε αυτήν την διάκριση στον τομέα τεχνολογίας υλικών. Αυτά τα υλικά έχουν εφαρμογές σε παιδικά δωμάτια ή πολλές εταιρείες, σε επαγγελματικούς χώρους όπως της Skroutz ή στα meeting rooms σε διαφημιστικές εταιρείες ή και σε χώρους που κάνουν team works όπου χρησιμοποιούν επιφάνειες που έχουν περαστεί με μαγνητικό οπότε μαγνητίζουν έγγραφα και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο, γράφουν πάνω στους τοίχους με μαρκαδόρους και διευκολύνουν το έργο τους.

Τα υλικά αυτά έχουν πολύ καλή απήχηση στην αγορά. Σίγουρα η κρίση δεν μας βοήθησε όσο θα θέλαμε να κάνουμε ένα πιο γρήγορο άνοιγμα στην αγορά, αλλά κι εμείς ως εταιρεία το καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλά, βασικά προϊόντα, είναι luxury προϊόντα τα οποία και η περίοδος κρίσης δεν βοηθάει στην προώθησή τους. Παρ’ όλα αυτά κάνουμε και κάποιες εξαγωγές που είναι επίσης βασική μας προτεραιότητα και δουλεούμε εντατικά προς αυτήν την κατέυθυνση.

Αφού μας μιλάτε για την εξαγωγική σας δραστηριότητα να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο σε ποιες χώρες έχετε επεκταθεί;

Οι εξαγωγές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι στην Κύπρο, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Γενικότερα στα πλάνα της εταιρείας μας είναι η επέκταση των εξαγωγών και η είσοδός μας και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς. Αυτό είναι ένα πλάνο 5ετίας το οποίο τρέχουμε με πολύ έντονους ρυθμούς.

Ποια ήταν τα δύσκολα βήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε μέχρι τώρα; Είναι μία δύσκολη περίοδος με την οικονομική κρίση στο προσκήνιο που έχει επιφέρει τα capital controls και όλες τις δεσμεύσεις στις συναλλαγές. Από την άλλη είναι και ο έντονος ανταγνωνισμός στον κλάδο σας. Πως το έχετε βιώσει όλο αυτό και πως το έχετε αντιμετωπίσει;

Εδώ θέλω να πω ότι όταν ξεκινάς κάτι με αγάπη και με πάθος για δημιουργία όσες δυσκολίες και να βρίσκεις μπροστά σου τις αντιμετωπίζεις, βρίσκεις λύσεις και προχωράς. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα στην διαδρομή μας πιο δύσκολα ήταν τα χρόνια της πιο βαθιάς κρίσης, τα έτη 2011 έως 2014, αυτά ήταν τα πλέον δύσκολα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι στις δυσκολίες πρέπει να πηγαίνεις πιο μπροστά και να μην αφήνεσαι, να μην τα παρατάς. Εμείς ως απάντηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε εκείνα τα χρόνια μέχρι το 2012, που ήταν τα χειρότερα όσον αφορά στα φορολογικά δεδομένα και γενικότερα τις δυσκολίες που υπήρχαν σε όλη την αγορά, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην αγορά το μαγνητικό χρώμα. Το 2012 έγινε η πρώτη του εμφάνιση στην αγορά και το 2013 ξεκινήσαμε και τις πρώτες μας εξαγωγές.

Τώρα στιγμές αποθάρρυνσης ήταν σίγουρα το μακροικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε στην Ελλάδα το οποίο για εμάς στην αγορά δεν μας άφηνε ποτέ ήσυχους να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και να συνεχίσουμε, καθώς το ένα γεγονός ακολουθούσε το άλλο. Πραγματικά ήταν τρομερή αποθάρρυνση εκείνα τα χρόνια που στοχεύαμε, πιστεύαμε, προσπαθούσαμε και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ήταν στα χειρότερά του με απίστευτες αλλαγές. Αυτή λοιπόν ήταν μία στιγμή που μας είχε κουράσει και είχαμε πει πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή αυτές οι συνεχείς ανακατατάξεις.

Η οικονομική κρίση επηρέασε και την εξαγωγική σας δραστηριότητα και τον τρόπο που σας αντιμετώπιζαν οι συνεργάτες σας στις ξένες αγορές; Είδατε αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης ή τις συναλλαγές. Πιστεύετε ότι ίσως να επηρέασε την εμπιστοσύνη που μέχρι τότε έδειχναν στην ελληνική αγορά;

Σίγουρα οι εν δυνάμει αγοραστές στο εξωτερικό άρχισαν να είναι πιο επιφυλακτικοί, διότι ήξεραν ότι προέρχομαι από μία χώρα η οποία ήταν πρωτοσέλιδο για τα προβλήματά της σε όλο τον κόσμο. Οπότε όταν ο εν δυνάμει αγοραστής ξέρει ότι είσαι σε μία αδύναμη χώρα που έχει πάρα πολλά προβλήματα σίγουρα προσπαθεί και να το εκμεταλλευτεί. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το στάδιο όμως, επειδή ο ελληνισμός δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, μας βοήθησε πάρα πολύ από προτάσεις ανθρώπων αρχιτεκτόνων που βρίσκονταν στο εξωτερικό και μας εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύτηκαν και τα προϊόντα της Evomat, μιας ελληνικής εταιρείας, που μπορούσε να σταθεί επάξια και στον χώρο του εξωτερικού. Οπότε αυτό μας έδωσε μία μεγάλη χαρά και μία μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε στο κομμάτι αυτό των εξαγωγών, παρ’ ότι τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα και οι παίχτες του εξωτερικού προσπαθούσαν συνεχώς να μας χρεώσουν τιμές και να διεκδικήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο, όπως το ήθελαν αυτοί.

Εμείς δημιουργήσαμε το MadeinGreece.news, ένα site άκρως ελληνικό. Πόσο ελληνικό είναι το δημιούργημά σας; Ποια είναι τα ελληνικά στοιχεία της Evomat;

Το MadeinGreece.news είναι μια φοβερή ιδέα, που θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό μοχλό ανάπτυξης και προώθησης κάθε ελληνικής προσπάθειας, είτε είναι προϊόντα, πρόσωπα, ελληνική κουζίνα κλπ στην παγκόσμια κοινότητα πλέον. Είναι μία πολύ έξυπνη ιδέα και είστε και ένας πολύ δυνατός πυρήνας που μπορεί να βοηθήσει να προωθηθούν οι ελληνικές εταιρείες και οι προσπάθειες που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Χαίρομαι πολύ. Μίλαγα με κάποιον πελάτη στην Βοστώνη και εκείνος μιλώντας με τον συνεργάτη του, του λέει θέλω να γνωρίσουμε την Evomat, είναι μια παρά πολύ καλή εταιρεία. Αυτό σημαίνει πολλά, γιατί η Evomat είναι 100% made in Greece, είναι μία μικρομεσαία επιχείρηση που προσπαθεί να παρουσιάζει και να προσφέρει ελληνικές δημιουργίες σε μια παγκόσμια κοινότητα που κατακλύζεται από τεράστιο ανταγωνισμό και από πολυεθνικές και γενικά πολλές εταιρείες που ζουν και δρουν σε ένα πολύ καλύτερο και πιο ευνοϊκό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον σε σχέση με το περιβάλλον της Ελλάδας μας. Αλλά παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε και αγαπάμε την χώρα μας, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να δημιουργούμε ελληνικά με απέραντη αγάπη και πάθος για δημιουργία.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για εξέλιξη και τα βήματα προς το μέλλον;

Ο στόχος μας είναι να είμαστε μία ανθρωποκεντρική εταιρεία η οποία προσδοκά σε άξιους Έλληνες κι όχι μόνο συνεργάτες. Προσδοκούμε στο μέλλον το made in Greece που γράφουν πάνω τα προϊόντα της Evomat να είναι κάτι το οποίο να δημιουργεί στους καταναλωτές εμπιστοσύνη για ποιοτικά προϊόντα, ικανοποίηση και αξιοπιστία. Αυτό το Μade in Greece, μέχρι σήμερα δυστυχώς για τους οποιουσδήποτε λόγους, ήταν κάτι υποτιμητικό ή άνευ αξίας πρώτα από εμάς τους ίδοιυς εσωτερικά ως καταναλωτές σε αυτή τη χώρα, αλλά όταν ξεκινάει από εμάς κατά πόσο μετά ο Ιταλός να πιστέψει στο Made in Greece; Αποκλείεται. Οπότε προσπαθούμε να κάνουμε πολλές συνέργειες με ελληνικές εταιρείες για να ενδυναμωσούμε αυτό που λέμε Μade in Greece. Έτσι, ο ιδανικός και απώτερος στόχος για εμάς θα ήταν να ήμασταν σε όλες τις ηπείρους, και να δίνουμε ικανοποίηση και χαρά μέσα από τα προϊόντα μας.

Είστε ένα δυνατό παράδειγμα εξέλιξης μιας οικογενειακής επιχείρησης μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Τι θα συμβουλεύατε νέους ανθρώπους που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά φοβούνται λόγω των συνθηκών και ίσως στο μυαλό τους να υπάρχει ως εναλλακτική και η φυγή από την χώρα προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών; Να τολμήσουν ή καλό θα ήταν να έχουν στο μυαλό τους και άλλες εναλλακτικές;

Θεωρώ ότι τα βασικά συστατικά που πρέπει να ψάξει κανείς βαθιά μέσα του και να δει αν τα έχει και αν τα νιώθει πραγματικά είναι 1ον πόσο μου αρέσει αυτό που πάω να κάνω, 2ον πόσο καλά το γνωρίζω ή μπορώ να το μάθω και 3ον ότι θέλω πάρα πολύ, έχω την υπομονή και το πάθος για το δημιούργημά μου. Αν μπορέσει αυτά τα 3 συστατικά να τα έχει σαν προσευχή μέσα του και να τα τηρεί θεωρώ ότι μπορεί να τολμήσει άφοβα και πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρει και θα πετύχει.

Το εξωτερικό μπορεί να φαντάζει πολύ όμορφο, αλλά είναι κάτι έξω από εμάς. Επειδή έχω σπουδάσει στο εξωτερικό μια τέτοια απόφαση φυγής σε άλλη χώρα εξαρτάται από το κατά πόσο κάποιος μπορεί να αντέξει κάποιες εντελώς διαφορετικές, ξένες συνθήκες σε σχέση με τις δικές μας εδώ συνήθειες, νοοτροπίες, αδυναμίες και πάθη που ξέρουμε πως να τα χαλιναγωγήσουμε και πως να προχωρήσουμε.

Θεωρώ λοιπόν ότι όποιος έχει τις ικανότητες, τα 3 αυτά συστατικά που σας προανέφερα και είναι πραγματικά πολύ επίμονος και αφοσιωμένος στο όνειρό του μπορεί να επιτύχει και στην Ελλάδα, διότι και η κρίση δίνει ευκαιρίες. Μπορεί να σου δώσει ευκαιρίες που το 2005 ή το 2008 να ήταν πολύ δύσκολο να μπεις σε μία αγορά που έτρεχε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ενώ τώρα είναι ευκαιρία να διεισδύσεις σε νέους χώρους. Θέλει όμως, πολύ κόπο και προσπάθεια.

Περισσότερες πληροφορίες: Evomat / Evomat on fb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top