skip to Main Content

Η Κατερίνα Καμπράνη και το Uncomfortable: “Στραβώνει” αντικείμενα της καθημερινότητας & το πάει στα άκρα – Θαυμάστε την!

Το Uncomfortable” είναι ένα από τα πιο πρωτότυπα και διασκεδαστικά project που έχεις δει μέχρι τώρα. Η νεαρή και ταλαντούχα σχεδιάστρια Κατερίνα Καμπράνη παίζει με τις ιδιότητες των αντικειμένων της καθημερινότητας και τα επανασχεδιάζει ανατρέποντας την λειτουργικότητά τους.

Πιάνει το ποτιστήρι για τις γλάστρες και το στραβώνει, τοποθετεί τα χερούλια της κατσαρόλας στην ίδια πλευρά, κάνει τις δύο κούπες μία ενώνοντας τα χερούλια, δημιουργεί κλίσεις στις καρέκλες προκαλώντας αστάθεια, κάνει τις γαλότσες… καλοκαιρινές και το ποτήρι της σαμπάνιας… «κηροπήγιο»! Είναι η δική της επανάσταση στο χώρο του design!

Η ιδέα για το “Uncomfortable” ξεκίνησε ως μελέτη για τα καθημερινά αντικείμενα και τι τα κάνει χρήσιμα. Εντελώς αυθόρμητα όμως η Κατερίνα λειτούργησε αντίστροφα και αντί να αναδείξει την πραγματική τους χρησιμότητα παρουσίασε αυτό που το μάτι και το μυαλό δυσκολεύεται να συλλάβει, το άβολο των πραγμάτων.

Όσοι έχουν δει τα αντικείμενα της Κατερίνας ίσως να έχουν νιώσει μία αμηχανία. Στους τελειομανείς ενδεχομένως να προκαλούν και έναν εκνευρισμό, όμως το “Uncomfortable” είναι ένα project που δεν σε αφήνει αδιάφορο και σίγουρα στην πρώτη ματιά προκαλεί γέλιο.

Το πρωτότυπο της ιδέας έκανε το project viral στο διαδίκτυο και γρήγορα ήρθε η επιτυχία. Το «Uncomfortable» αξιοποιήθηκε σε διαφημιστική καμπάνια της SMART και βρέθηκε στο Zagreb Design Week, το μεγαλύτερο event της Κροατίας πάνω στο design!

Γνωρίστε την Κατερίνα και το project “Uncomfortable” μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στο MadeinGreece.news:

MadeinGreece.news: Ποια είναι η ιδέα πίσω από το project Uncomfortable; 

Η ιδέα είναι απλή! Επανασχεδιάζω αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα κάνω άβολα. Το project ξεκίνησε κάπου γύρω στις αρχές του 2011 και μέχρι πρόσφατα ήταν εικονικό, δηλαδή αποτελούνταν από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που είχα σχεδιάσει σε 3d πρόγραμμα.

MadeinGreece.news: Ποια η αφορμή και τι στάθηκε πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του;

Κατερίνα Καμπράνη: Το 2009 ξεκίνησα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σύρο, σε μια προσπάθεια να στοχεύσω την καριέρα μου προς τον βιομηχανικό σχεδιασμό. Ήρθα σε επαφή με μια πολύ διαφορετική προσέγγιση σχεδιασμού από εκείνη που είχα συνηθίσει ως αρχιτέκτονας, με κέντρο τον χρήστη και την εμπειρία του σε σχέση με το προϊόν. Όμως δεν τελείωσα ποτέ τις σπουδές μου εκεί και γύρισα πίσω στην αρχική μου καριέρα, αυτή της αρχιτεκτονικής. Το πρώτο μου άβολο σκίτσο το έκανα ένα χρόνο μετά, σαφώς επηρεασμένη από όλα όσα έμαθα στη Σύρο εκείνο το εξάμηνο. Θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον να προσπαθήσω να σχεδιάσω άβολα αντικείμενα και έκτοτε κόλλησα. Ο βασικός μου στόχος ήταν να βρω το πιο απροσδόκητα άβολο για κάνω τον εαυτό μου και τους φίλους μου να γελάσουν! Και χωρίς να το κάνω συνειδητά, άρχισα μια άσκηση ανάλυσης της εμπειρίας που έχουμε με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Με στόχο ακριβώς αντίθετο με αυτό που είχα μάθει στην σχολή. Κάτι σαν αντίδραση!

MadeinGreece.news: Που μπορεί κάποιος να δει και να μάθει περισσότερα γι’ αυτό το project; 

Στην σελίδα μου στο facebook https://www.facebook.com/theuncomfortable/καθώς και στο ολοκαίνουργιο website του Uncomfortable https://www.theuncomfortable.com/

MadeinGreece.news: Μπορείτε να μας περιγράψετε την διαδικασία της δημιουργίας, από την στιγμή της γέννησης μίας ιδέας μέχρι την υλοποίηση ενός έργου-αντικειμένου; Είναι εύκολη διαδικασία;

ΚΚ: Για κάθε αντικείμενο που σχεδιάζω ακολουθώ την εξής μέθοδο: καταρχάς επιλέγω το αντικείμενο που θέλω να μεταλλάξω. Αυτό είναι ένα σαφώς σημαντικό βήμα, καθώς κάποια αντικείμενα απορρίπτονται λόγω πολυπλοκότητας. Το αντικείμενο πρέπει να απλό στην χρήση του και κατανοητό στην φόρμα του από τον πολύ κόσμο. Στην επόμενη φάση αναλύω όλα τα στάδια της χρήσης του αντικειμένου και σαμποτάρω μόνο ένα από αυτά. Ο στόχος μου είναι να σχεδιάσω ένα αντικείμενο δύσκολο αλλά όχι άχρηστο! Ύστερα σκιτσάρω ή περνάω κατευθείαν στην σχεδίαση στον υπολογιστή. Μετά ανεβάζω την εικόνα στο facebook και παρακολουθώ τις αντιδράσεις! Μέχρι πρόσφατα λοιπόν, όπως ανέφερα και παραπάνω η διαδικασία τελείωνε εκεί. Στις αρχές του χρόνου όμως μπήκα στην διαδικασία παραγωγής πρωτοτύπων ενός μεγάλου μέρους της συλλογής για την πρώτη μου προσωπική έκθεση. Εκεί ξεκίνησε μια τρελή περιπέτεια αναζήτησης μεθόδων παραγωγής και υλικών για το κάθε αντικείμενο που είναι ξεχωριστά! Ο στόχος μου ήταν να παραχθούν πρωτότυπα που θα είχαν την εικόνα και το φινίρισμα αντικειμένων μαζικής παραγωγής, πράγμα που αποδείχθηκε τρομερά δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο!

MadeinGreece.news: Τι σημαίνει για εσάς η λέξη δημιουργία και από που αντλείτε συνήθως έμπνευση;

ΚΚ: Ενδιαφέρουσα ερώτηση! Νομίζω ότι η δημιουργία για μένα είναι πάντα μια πρόκληση! Δηλαδή όταν θεωρώ ότι κάτι είναι δύσκολο να γίνει, τότε ενεργοποιούμαι και το κυνηγώ. Όταν πρωτοάρχισα να σκέφτομαι άβολα αντικείμενα συνειδητοποίησα πόσο χαραγμένες είναι οι μορφές των καθημερινών αντικειμένων στο μυαλό μας, ακριβώς γιατί συναντούσα δυσκολία στην αποδόμηση τους! Οι φόρμες που σχεδιάζω είναι απλούστατες αλλά τόσο δύσκολο να καταλήξει κάποιος εκεί, και αυτό με συναρπάζει και με ωθεί στην δημιουργία. Προχθές σκέφτηκα νέο σχέδιο για καρέκλα και σοκαρίστηκα που μου πήρε 5 χρόνια για να σκεφτώ κάτι τόσο απλό! Ελπίζω σύντομα να το δείτε!

MadeinGreece.news: Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει από τον κόσμο που έχει δει το project Uncomfortable;

ΚΚ: Είναι απολύτως θετικό! Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα υπήρχε ενθουσιώδης ανταπόκριση από τους φίλους μου για να συνεχίσω να σχεδιάζω άβολα και αυτό συνεχίζεται μέχρι τώρα από αγνώστους στο internet!

MadeinGreece.news: Ποιες είναι οι σκέψεις και οι εντυπώσεις τους; Τους κάνει να νιώθουν “uncomfortable”;

Η πρώτη αντίδραση του κόσμου, όταν το δείχνω είναι έκπληξη και γέλια! Όμως online υπάρχει και κόσμος που λέει ότι εκνευρίζεται βλέποντας τις εικόνες και αισθάνεται άβολα και νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την αγανάκτηση του! Εγώ διασκεδάζω απίστευτα ειδικά όταν βλέπω τέτοιες αντιδράσεις, θεωρώ ότι έχω πετύχει τον στόχο μου αν κάποιος φτάνει στο σημείο να εκνευρίζεται από την εικόνα μιας περίεργης καρέκλας!

MadeinGreece.news: Πως αισθανθήκατε που είδατε κάποιες από τις δημιουργίες σας να χρησιμοποιούνται σε διαφημιστική καμπάνια της SMART;

ΚΚ: Ήμουν πολύ ενθουσιώδης εξαρχής για αυτή την συνεργασία! Πάντα με γοήτευαν οι έξυπνες διαφημιστικές καμπάνιες και υπήρξε μια στιγμή λίγο πριν ξεκινήσω το Uncomfortable project, στην οποία προσπάθησα να ξεκινήσω καριέρα στον χώρο της διαφήμισης δουλεύοντας σε μεγάλη διαφημιστική, ανεπιτυχώς όμως! Όταν λοιπόν με προσέγγισαν από την Jung Von Matt, μια από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές στο Βερολίνο και που έχει κάνει μια από τις αγαπημένες μου διαφημίσεις, ένιωσα σαφώς ικανοποίηση! Το συγκεκριμένο project μου τόνωσε αρκετά την αυτοπεποίθηση μου και μου έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι και δρόμοι για να πετύχει κανείς τους στόχους του!

MadeinGreece.news: Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Δουλεύετε πάνω σε κάποιο νέο project αυτή την στιγμή;

ΚΚ: Δεν έχω ποτέ σχέδια για το uncomfortable, όλα πάντα κάπως προκύπτουν οργανικά! Αυτή τη στιγμή λοιπόν τελείωσε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των άβολων και επιτέλους ξεκουράζομαι! Οι μήνες που πέρασαν ήταν μια από τις πιο εντατικές περιόδους που έχω ζήσει μέχρι τώρα και τους πέρασα δουλεύοντας full time σαν αρχιτέκτονας και ταυτόχρονα προετοιμάζοντας την πρώτη μου προσωπική έκθεση για το Zagreb Design Week http://tjedandizajna.com/!

Το φετινό θέμα του Zagreb Design Week ήταν η ερώτηση “What is the problem?” και για καλή μου τύχη, το Uncomfortable project κούμπωσε τέλεια σε αυτό και έτσι ήρθε η πρόσκληση για την συμμετοχή μου ως καλεσμένη καλλιτέχνιδα στο μεγαλύτερο event της Κροατίας πάνω στο design! Kαι η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη καθώς η ιδέα να παράξω πρωτότυπα των σχεδίων μου τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και καιρό, και αυτή η έκθεση στάθηκε ως μια φανταστική αφορμή να παρουσιάσω τα προβληματικά μου αντικείμενα για πρώτη φορά στον κόσμο στην πραγματική τους υπόσταση!

Η εμπειρία της κατασκευής των αντικειμένων ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα, η εμπειρία του να κρατώ επιτέλους στα χέρια μου τα άβολα αντικείμενα ήταν καθόλα απολαυστική και η εμπειρία της συμμετοχής σε μία θέση κλειδί σε ένα τόσο μεγάλο event ήταν για μένα μια αποκάλυψη!

Τώρα λοιπόν που τα άβολα αντικείμενα είναι πια χειροπιαστά, περιμένω πως και πως προτάσεις για νέες εκθέσεις. Και ίσως τώρα πια να έχει έρθει ο καιρός να οργανώσω εγώ μια έκθεση στην Αθήνα! Είναι κάτι που το θέλω εδώ και καιρό!

Who is who

Η Κατερίνα Καμπράνη γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1982. Δραστηριοποιείται στον τομέα της τέχνης και του σχεδιασμού μέσω του προσωπικού της έργου, The Uncomfortable, μιας συλλογής σκόπιμα ενοχλητικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε διάφορα συνέδρια σχεδιασμού στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη. Το έργο τέχνης της Κατερίνας είχε αντίκτυπο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και χρησιμοποιήθηκε για εκδοτικούς, διαφημιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το έργο έχει κυκλοφορήσει ευρέως σε ολόκληρο τον ιστό και έχει παρουσιαστεί σε έντυπες δημοσιεύσεις σε όλο τον κόσμο.

website: http://www.theuncomfortable.com
facebook: https://www.facebook.com/theuncomfortable
tumblr: http://the-uncomfortable.tumblr.com/

Exhibitions
Solo Exhibition “The Uncomfortable” for Zagreb Design Week at Lauba, Zagreb Croatia, May 2017
Group exhibition “Consequences” for the Lodz Design Festival, Art Inkubator, Lodz, October 2015
Group exhibition “Entresilos”, Villacañas, Toledo , September 2015
Group exhibition “Objets trouvés” , Galerie Didier Claes, Brussels, April 2015
Guest artist for the event IMA – International Meeting Design Week Night during FuoriSalone 2014, Milan
Group exhibition “On being sane in sunny places” , Panke cafe, Berlin, August 2013

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο eirinika.gr στις 11 Ιουνίου 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top