skip to Main Content

Made in Greece οι 4 των When in Greece – Η παρέα που βάζει στο χρονοντούλαπο τα παλιομοδίτικα αναμνηστικά

Έμπνευση της ομάδας; Το πασίγνωστο «When in Rome, do as the Romans do». Να πως ξεκίνησε το When in Greece…

«Θέλουμε να σπρώξουμε τον κόσμο και την αγορά έξω από τις συμπεριφορές του κλισέ τουρίστα. Να γίνει περισσότερο ταξιδιώτης, να έχει μια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, να ψάξει διαφορετικά το μέρος που επισκέπτεται».

Πίσω από την When in Greece συναντάμε 4 νέους ανθρώπους, πολύ καλοί φίλοι μεταξύ τους, με μεγάλα όνειρα και κέφι για να τα πραγματοποιήσουν. Πρόκειται για την Μαρία Μπαραμίλη, τη Χρύσα Τριβήλου, τον Πρόδρομο Σφυρίου (αρχιτέκτονες) και τον Στέλιο Μαυροδόντη (πολιτικός μηχανικός). Τη γραφιστική επιμέλεια της δουλειάς έχει αναλάβει ο γραφίστας Λέανδρος Κατσούρης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο επαναπροσδιορισμός του αναμνηστικού είδους, η καλλιέργεια μιας ανώτερης αισθητικής και ενός ανώτερου προϊόντος. Μια σειρά αντικειμένων τα οποία να απευθύνονται κατά βάση στους ταξιδιώτες αλλά και στον τοπικό πληθυσμό, δημιουργημένα και επιλεγμένα προσεκτικά από ανθρώπους που εμπνέονται από το μέρος, στα πρότυπα ίσως των εκθετηρίων των μουσείων του εξωτερικού όπως για παράδειγμα όταν πας στην Tate Modern».

Το eirinika.gr συνομίλησε με την ομάδα των When in Greece για την ιστορία, το παρόν και τους στόχους για το μέλλον τους. Απολαύστε όλη τη συζήτηση μας:

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποια είναι η ιστορία γύρω από τη δημιουργία της When in Greece;

Στέλιος Μαυροδόντης: Ήμασταν τέσσερις φίλοι που το 2014 αποφασίσαμε, να ξεφύγουμε από τη μιζέρια της ημι-απασχόλησης στα τεχνικά γραφεία της Ελλάδας. Κάπως έτσι θελήσαμε να φτιάξουμε μια επιχείρηση που θα μας επιτρέπει την δημιουργικότητα και την ομαδική εργασία.

Ε.Ν.: Ποιά ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία των When in Greece και ποιά στάδια ακολούθησαν από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

Σ.Μ.: Δε νομίζω πως υπήρξε κάποιο καταλυτικό σημείο για την δημιουργία του When in Greece. Δημιουργήσαμε κάτι το οποίο σχεδιάζαμε αρκετά χρόνια και που πιστεύαμε πως έλειπε από την ελληνική αγορά, όταν ωρίμασαν οι συνθήκες και γίναμε περισσότερο αποφασιστικοί.

Ε.Ν.: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

Σ.Μ.: Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Ειδικά από τη στιγμή που σχεδιάζουμε και παράγουμε όλα μας τα προϊόντα στην Ελλάδα, σε μικρές βιοτεχνίες και από ελληνικές πρώτες ύλες. Αλλά πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που μας ικανοποιεί, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Ε.Ν.:Πώς θα προχωρήσετε και θα εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

Σ.Μ.: Μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί η “περιπλάνησή” μας στο τομέα της παραγωγής και του σχεδιασμού νέων προϊόντων καθώς και στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου πωλήσεων καταστημάτων When in Greece.

Ε.Ν.: Η στήλη μας ονομάζεται ”Made in Greece”. Πόσο ελληνικό θεωρείτε το δικό σας δημιούργημα;

Σ.Μ.: Όσο δε πάει… Για τα προϊόντα μας χρησιμοποιούμε τις καλύτερες ελληνικές πρώτες ύλες (όπως δέρμα από τη Κρήτη, βαμβάκι Θεσσαλίας κλπ) και όλη η επεξεργασία πραγματοποιείται σε μικρές βιοτεχνίες στην Ελλάδα. Εμείς το έχουμε πάει ένα βήμα πιο πέρα αφού τονίζουμε πως και ο σχεδιασμός διαθέτει μια τεράστια αξία για το ίδιο το προϊόν. Συνεπώς, designed & crafted in Greece όπως δηλώνουμε για το brand μας.

Ε.Ν.: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα When in Greece; Ποιούς στόχους έχετε;

Σ.Μ.: Θα θέλαμε να δούμε την επιχείρησή μας να γίνεται ταυτόσημη με το ταξίδι στην Ελλάδα.

Ε.Ν.: Ποιά η διαφορά τους με αντίστοιχα εγχειρήματα;

Σ.Μ.: Αποφεύγοντας τον προβοκατόρικο, ακραίο σχεδιασμό, εμείς επικεντρωνόμαστε στην προσαρμογή ενός αναμνηστικού αποκλειστικά εμπνευσμένου από ένα τόπο. Ένα κολάζ εμπειριών και αξιοθέατων.

Η ανοιχτή πρόσκληση τους; Σε οποιονδήποτε θα ήθελε να γίνει μέλος της ομάδας, καταθέτοντας ιδέες και σκέψεις ώστε όλοι μαζί να βάλουμε στο χρονοντούλαπο τα φολκλόρ τουριστικά αναμνηστικά.

* Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της When in Greece: wheningreece.squarespace.com.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 26 Ιανουαρίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top