skip to Main Content

Made in Greece η βραβευμένη Biopack – Η συσκευασία αυγών του Γιώργου Μπόσνα που φυτεύεται & “ανθίζει” (φώτο)

“Γεια σας, είμαι ο Γιώργος Μπόσνας. Ένα δημιουργικό άτομο  από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει νέες ιδέες στην παραγωγή”.

Έτσι συστήνεται στο site του ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας, ο οποίος βραβεύτηκε  στο φετινό διαγωνισμό “Young Balkan Designers”, για μια πραγματικά καινοτόμα και πρωτοποριακή ιδέα.

Ο Γιώργος Μπόσνας   παρουσίασε ένα project που συνδυάζει μέσα σε ένα εύχρηστο πακέτο συσκευασίας αυγών όλες τις πτυχές μιας αναδυόμενης κυκλικής οικονομίας.

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής πιστεύει ότι «η παραδοσιακή διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων χρησιμοποιεί υψηλή ενέργεια και είναι δαπανηρή λειτουργία. Υποστηρίζει ότι καθίσταται δαπανηρή η επεξεργασία όλων των υλικών που απομένουν και καθιστά μια μακρά διαδικασία. Έτσι σε απάντηση, δημιούργησε μια συσκευασία αυγών με βιώσιμη προσέγγιση – το biopack».

Η καινοτόμα συσκευασία αβγών, που αποτελείται από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους. Το καλύτερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση των αβγών, η συσκευασία αντί να πεταχτεί ή να ανακυκλωθεί, μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος και να βλαστήσει, δίνοντας φακές!

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Μπόσνας «η ιδέα προέρχεται από τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής συσκευασίας που δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει το περιβάλλον. Μέσω της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι οι φακές που αναπτύσσονται αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους λόγω της ικανότητάς τους να καθορίζουν το ατμοσφαιρικό άζωτο μέσω της οζώδους ρίζας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυάσει τους σπόρους και το χαρτί στη συσκευασία του biopack.

Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να βλαστήσει μετά την φύτευση, αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αποκομίσουν κυριολεκτικά τα οφέλη από τον τρόπο αειφόρου συσκευασίας ταχύτερα από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης».

Στα 10 χρόνια παρουσίας του Γιώργου Μπόσνα στον χώρο του design, συγκαταλέγονται σπουδές σε Ελλάδα και Ιταλία, σημαντικές συνεργασίες, διεθνή projects, πάνω από 30 συμμετοχές σε εκθέσεις, δημοσιεύσεις και βραβεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε όλα αυτά, παραδίδει μαθήματα βιομηχανικού σχεδιασμού στη σχολή ΑΚΤΟ, όπου μοιράζεται ιδέες, γνώσεις και την αγάπη του για το design.

Οι δημιουργίες του είναι αποτέλεσμα πρωτότυπων ιδεών και παιχνιδιού με τις γεωμετρικές διαστάσεις, όπως η Rubika, η βιβλιοθήκη κύβος του Ρούμπικ, εμπνευσμένη από το δημοφιλές παιχνίδι των 80’s, που παίζει με την οπτική και τις τρεις διαστάσεις στον χώρο.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top