skip to Main Content

O Σπύρος Κοντάκης παρουσιάζει το νέο Project της Kontaki Design με τίτλο “Liquid” – Παντρεύει ετερόκλητα υλικά και εντυπωσιάζει

H Kontaki Design, το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, και η flavours of Art, παρουσίασαν μια σειρά έργων του σχεδιαστή Σπύρου Κοντάκη τα οποία φιλοξενήθηκαν στο μοναδικό GB Corner Gifts & Flavors.

 

Ο Σπύρος Κοντάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ξεκίνησε την πορεία του αρχικά στον χώρο της μουσικής. Έχει εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια ως επαγγελματίας μουσικός στο Λονδίνο και την Αθήνα, όπου συνέβαλε στη δημιουργία περίπου 300 άλμπουμ, ενώ ασχολήθηκε και με την συγγραφή έργων. Όταν άρχισε να αισθάνεται ότι έπρεπε να συμβιβαστεί καλλιτεχνικά, για να μπορέσει να συντηρηθεί οικονομικά, αποφάσισε ότι η μουσική δεν ήταν το κατάλληλο μονοπάτι γι ‘αυτόν. Χρειάστηκε να επανασχεδιάσει το μέλλον του ως καλλιτέχνης και να ξαναβρεί με τον «παιδικό» εαυτό του, έτσι ώστε να μπορέσει πραγματικά να απελευθερώσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του για τη ζωή και τον κόσμο γύρω του, καθώς και να αξιολογήσει εκ νέου το νόημα της τέχνης ως μορφή ανάστασης. Έτσι πήρε τα μολύβιά του και άρχισε να σχεδιάζει εικόνες αντικειμένων και κομμάτια επίπλων στα οποία αποφάσισε να δώσει ζωή. Έτσι γεννήθηκε η εταιρεία μπουτίκ Kontaki design. Ο Σπύρος εργάστηκε για μήνες έως ότου τελικά ήταν έτοιμα τα πρώτα του σχέδια.

Έκτοτε έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει μεγάλο αριθμό αντικειμένων, φωτιστικών και επίπλων, όλα χειροποίητα και μοναδικά ή σε πολύ περιορισμένη έκδοση αντιγράφων. Η πρόθεσή του ήταν πάντα οι δημιουργίες του να έρχονται σε μία βαθύτερη επικοινωνία με τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας. Ο Σπύρος επιδιώκει οι δημιουργίες του να ταξιδεύουν όλο τον κόσμο και να καλύπτουν τις ανάγκες διαφορετικών ανθρώπων, προσφέροντας μια νέα προοπτική άνεσης και ποιότητας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε το νέο Project της Kontaki Design με τίτλο “Liquid”, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Φθινόπωρο ’18- Άνοιξη ’19 σε τρία πρωτότυπα events.

Είμαστε ήρωες όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το φόβο που μας κρατάει μακριά από την άγρια, τη συγκρουσιακή, την έντονα συναισθηματική μας πλευρά. Αυτο ειναι το LiquID! Όταν επιτέλους μπορούμε να δούμε με αγάπη, και να αποδεχτούμε οτιδήποτε αρνούμαστε μέσα μας, αλλά και στους άλλους. Να αποδεχθούμε τη ρευστότητα της ζωής μας και τη σύνθετη ταυτότητά μας. Έτσι και στα αντικείμενα, το πάντρεμα ετερόκλητων υλικών δημιουργεί την αίσθηση και τη διάθεση συνύπαρξης. Τα διαφορετικά υλικά αρχίζουν να συνηθίζουν το ένα το άλλο. Και η ματιά της Kontaki Design επάνω σε αυτά δημιουργεί την ανάγκη συμβίωσης μαζί τους.

Δεν αρκεί μόνο ο καλαίσθητος σχεδιασμός. Η Kontaki Design προσπαθεί να ανακαλύψει στοιχεία και υλικά που είχαμε απορρίψει ή που δεν είχαμε ποτέ υποθέσει ότι μπορεί να συνυπάρχουν και να συγκροτούν μια ξεχωριστή οντότητα. Επιθυμεί η λειτουργικότητα, η τέχνη και ο σχεδιασμός να συμβαδίζουν, δημιουργώντας αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα, αναδεικνύοντας την αξία και την υπόσταση του αντικειμένου στο χώρο. Η αρμονία είναι αυτή που δίνει τα πάντα και στο σχεδιασμό, όπως και στη μουσική.

Η kontaki Design σχεδιάζει όλα τα αντικείμενα-έπιπλα που θα συμπεριληφθούν σε τρεις διαδραστικές εγκαταστάσεις οι οποίες αφορούν τρεις θεσμούς κοινωνικής συναναστροφής στους οποίους συγχωνεύονται διαφορετικά πολιτισμικά στοιχεία και παραδόσεις: το afternoon tea, το δείπνο και η βραδινή έξοδος για ποτό (cocktail spirits). Παράλληλα, προσπαθεί να προωθήσει το luxury design στο εξωτερικό.

Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία είναι για την Ελλάδα ένα σημείο αναφοράς με διεθνή αναγνώριση και φήμη. Έχει επιτύχει μια ιδιαίτερα καλή δουλειά στην προώθηση της τέχνης και των δραστηριοτήτων γύρω από αυτή. Άλλωστε, οι αναζητήσεις στο πεδίο του design ήταν και είναι πάντα συστατικό της εμβληματικής φυσιογνωμίας του. Είναι βεβαίως και ένας χώρος συνάντησης ετερόκλητων ανθρώπων, όπως σε όλα βέβαια τα ξενοδοχεία, εδώ, όμως, με μεγαλύτερη έμφαση στους ανθρώπους που εκπροσωπούν ή σχετίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις στην τέχνη και την αισθητική, με επισκέπτες που, μέσα από τη ματιά και το σκεπτικό τους, τα δεδομένα της χώρας μας δημιουργούν διαφορετικούς συνειρμούς και διεργασίες. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει η Μεγάλη Βρεταννία, σε συνδυασμό με την ιστορία της και την μοναδική φυσιογνωμία της, είναι ο κατάλληλος χώρος καλλιτεχνικών συναντήσεων και διεργασιών, ένας ιδανικός χώρος επικοινωνίας της τέχνης και του design.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top