skip to Main Content

Made in Greece τα Iride de Portu: Τα παπούτσια της Ίριδας Ντεπόρτου για γυναίκες θηλυκές & μαχήτριες

Η Ιρις Ντεπόρτου, μεγάλωσε στα βόρεια προάστια. Ο πατέρας της, που είναι ιταλικής καταγωγής, είναι φαρμακοποιός, ενώ η μητέρα της εικαστικός. Σπούδασε μόδα στο Central Saint Martins του Λονδίνου και τέχνες στο Istituto Marangoni του Μιλάνου.

 

 

 

 

 

 

Οταν έκανε την πρακτική της στον οίκο Costume National, της δημιουργήθηκε έντονα η επιθυμία να ειδικευτεί στο σχεδιασμό και στην κατασκευή υποδημάτων. «Ετσι, μαθήτευσα στη σχολή του Απόστολου Κουλουμάση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να προσφέρονται μαθήματα υποδηματοποιίας και στην Ελλάδα».

 

 

 

 

Το 2012 άνοιξε το δικό της εργαστήρι στου Ψυρρή, μια περιοχή που κάποτε ήταν γεμάτη με τσαγκάρηδες, δερματάδες και τεχνίτες που ασχολούνταν με το χειροποίητο παπούτσι. «Στον τόπο αυτό ζω, δημιουργώ και ονειρεύομαι. Με γοητεύει να περπατάω στους δρόμους αυτούς, να βρίσκομαι ανάμεσα στους εναπομείναντες μάστορες».

Τα υποδήματα Iris De Portu είναι χειροποίητα.

Η σχεδιάστρια επιμελείται όλα τα στάδια της κατασκευής. Τα σχέδιά της είναι πρωτότυπα και έχουν έντονο χαρακτήρα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα patchwork υλών και χρωμάτων. «Μου αρέσει να πειραματίζομαι με υλικά, ακόμα και αν αυτό σημαίνει διπλάσιο χρόνο στην έρευνα και την εφαρμογή τους», λέει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top