skip to Main Content

Έκθεση με τις δημιουργίες του Τζέιμς Γαλανού στο Phoenix Art Museum στην Αριζόνα (Φώτο)

Τον Οκτώβριο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ελληνικής καταγωγής σχεδιαστή Μόδας, Τζέιμς Γαλανού.

To Phoenix Art Museum τιμά τον σχεδιαστή με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που  θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Βραδυνό φόρεμα του του Τζέιμς Γαλανού -ΦΩΤΟ: Phoenix Art Museum

Τα περίπου 40 φορέματα και αξεσουάρ που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, είναι προσωπική δωρεά του σχεδιαστή στο μουσείο, ή προέρχονται από τις συλλογές στενών του φίλων όπως η Τατιάνα Σορόκκο, με την οποία είχε πολύ στενή σχέση.

Σύνολο του Τζέιμς Γαλανού – ΦΩΤΟ: Phoenix Art Museum

“Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα δουλειάς από κάθε δεκαετία της καριέρας του σχεδιαστή,  συμπεριλαμβανομένης μιας μπλούζας από την πρώτη συλλογή του το 1951 που είναι μέρος της συλλογής του μουσείου, δεν θέλαμε να την ονομάσουμε αναδρομική”, δήλωσε η Dennita Sewell, επιμελητής της μόδας  , “προτιμήσαμε με τον πιο οικείο τίτλο, “Αφιέρωμα στον Τζέιμς Γαλανό”.

Δημιουργία με μετάξι του Τζέιμς Γαλανού- ΦΩΤΟ Phoenix Art Museum

“Χρειάστηκε η συλλογική εμπειρογνωμοσύνη του στενού κύκλου του για να μπορέσουμε να επιλέξουμε τα καλύτερα δείγματα μιας τεράστιας δουλειάς . Ο Γαλανός ήξερε πως να δουλέψει , και παρουσίαζε σε κάθε επίδειξη μόδας, 100- 200 κομμάτια που θα έμεναν στην επικαιρότητα για πολύ καιρό”. συμπλήρωσε.

PHOTO BBC

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ρούχα και αξεσουάρ που δημιουργήθηκαν από τον διάσημο σχεδιαστή ανάμεσα στο 1950 και το 1990. Ανάμεσα τους ένα σύνολο που φορούσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Νάνσι  Ρίγκαν, η οποία ήταν μία από τις διάσημες πελάτισσες και φίλες του Γαλανού.

Ralph Rucci and Tatiana Sorokko at the “A Tribute to James Galanos” exhibit at Phoenix Art Museum-PHOTO BBC

Η Τατιάνα Σορόκο, δήλωσε στο BBC: “Το πιο δύσκολο πράγμα είναι να δημιουργήσει κανείς ρούχα που παραμένουν διαχρονικά στο πέρασμα των χρόνων. Ο Γαλανός το πέτυχε αυτό. Έδειχνα στους ανθρώπους στην εβδομάδα μόδας στο Παρίσι, φωτογραφίες από τα ριγέ φορέματα που παρουσιάζουμε στην έκθεση, και με ρωτούσαν: “Είναι από την καινούργια κολεξιόν της Gucci;”

O Τζέιμς Γκαλάνος ( 20 Σεπτεμβρίου 1924 – 30 Οκτωβρίου 2016) ήταν Αμερικανός σχεδιαστής μόδας, ελληνικής καταγωγής. Θεωρείται ο άρχοντας του prêt-a-porter . Έγινε γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στην κοπή μοντέλων, που έραβε με ευρωπαϊκά υφάσματα από σιφόν, μετάξι, βελούδο, στόφες, χειροποίητα σταμπωτά μεταξωτά και δαντέλες και για τα μαύρα κρεπ φορέματά του.

Οι γονείς του ήταν Έλληνες μετανάστες με καταγωγή από την Νάουσα.  Αφού τελείωσε το Bridgeton High School στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Γαλανός συνέχισε τις σπουδές του στο Traphagen School of Fashion της Νέας Υόρκης όπου και αποφοίτησε το 1943. Κατόπιν και για ένα χρόνο (1944-1945) εργάστηκε σαν βοηθός της Χάτι Κάρνεγκι στη Νέα Υόρκη ενώ το 1946-1947 εργάστηκε στα Columbia Studios του Χόλιγουντ ως σχεδιαστής κοντά στον Jean Louis.

Κατά καιρούς οι δημιουργίες του Γκαλάνος φορέθηκαν από διάφορες διάσημες γυναίκες όπως οι Νταϊάνα Ρος, η Ρόζαλιντ Ράσελ, η  Ιβάνα Τραμπ, η Γκρέις Κέλι,  η Τζάκι Ωνάση, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Δημιουργίες του φόρεσαν  και οι πρώτες κυρίες των των ΗΠΑ Νάνσι Ρέιγκαν και Λέιντι Μπερντ Τζόνσον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top