skip to Main Content

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Βραβεύτηκαν με το απόλυτο 9 στα 9 στο διεθνή διαγωνισμό Aristoleo Awards 2024 – Στο Τορόντο !

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Το απόλυτο, με 9 στα 9 στο Τορόντο του Καναδά, για τους ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

  • Στα ARISTOLEO High Phenolic Awards 2024
  • Με 8 Double Gold και 1 Gold βραβεία
  • Για την υψηλή περιεκτικότητα φαινολών στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές, των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου

Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils & Table Olives Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές. Το 2024 διενεργήθηκε η 9η έκδοση του διαγωνισμού, στο Τορόντο του Καναδά.

Τα ευεργετικά αυτά συστατικά που προσμετρώνται ονομάζονται φαινόλες, με κυρίαρχες στα ελαιόλαδα την ελαιοκανθάλη, την ελαιασίνη και τα παράγωγα τους, ενώ στις επιτραπέζιες ελιές την υδροξυτυροσόλη, την τυροσόλη αλλά και τα παράγωγα τους.

Οι φαινόλες αυτές είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές καθώς και νευροπροστατευτικές.

Η ευεργετική δράση των φαινολών αναγνωρίζεται και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο 250 mg/kg), δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.

Ο διεθνής διαγωνισμός ARISTOLEO High Phenolic Olive Oil & Table Olives Awards 2024 βασίζεται στη μέτρηση της συνολικής ποσότητας φαινολικών ενώσεων, όπως μετρήθηκε με τη μέθοδο NMR (Nuclear Magnetic Resonance – Πυρηνικός Μαγνητικός Συντονισμός), καθώς και στην οργανοληπτική ανάλυση από εξειδικευμένο εργαστήριο για το σκοπό αυτό, ούτως ώστε να μην παρουσιάζεται κανένα γευσιγνωστικό ελάττωμα.

Ανακοινώθηκαν στις 18 Ιουνίου 2024 και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών και για αυτό κατατάχθηκαν σε υψηλές θέσεις του διαγωνισμού, συγκεντρώνοντας οκτώ (8) DOUBLE GOLD και 1 GOLD βραβεία. Αναλυτικότερα τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών, είναι :

ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ

ΦΥΛΛΙΚΟΝ Πρωτέλαιο –  Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 2000 mg/kg

PLUS HEALTH GREEN EVOO – Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 1688 mg/kg

ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Άθερμο – Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 1563 mg/kg

PLUS HEALTH BLUE EVOO – Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 1307 mg/kg

ΑΡΜΟΝΙΑ Άθερμο – Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 1180 mg/kg

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ

PLUS HEALTH KALAMATA OLIVES – Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 2420 mg/kg

ΕΛΙΕΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ  –  Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 2210 mg/kg

ΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΕΣ –  Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 2180 mg/kg

PLUS HEALTH GREEN OLIVES – Double Gold

HIGH PHENOLIC AWARD – 2090 mg/kg

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Plus Health Kalamata Olives» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών για το 2024, με 2.420 mg/kg.

Οι μετρήσεις αυτές είναι κατά 640% ανώτερες του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (378 mg/kg) που έχουν αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα, βάσει μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο J. Agric. Food Chem. 2010,58, 46–50.

Ταυτόχρονα, τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερέβησαν κατά 800% το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε την θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες, επίσημα, μέσω Ισχυρισμού Υγείας. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Αυτά τα αποτελέσματα και οι μετρήσεις των υγειοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν το σημείο αναφοράς και έναν από τους λόγους για τους οποίους τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου έχουν συμμετάσχει σε πανεπιστημιακές μελέτες και κλινικές έρευνες σε φημισμένα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι έρευνες και μελέτες με τίτλο “Feeding America’s Bravest” και “Olives for Health” στα ευρέως γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής Harvard και Yale αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία.

Ταυτόχρονα, τρία πανεπιστήμια της Αμερικής (Auburn, Temple και Yale School of Public Health) ξεκινούν ένα νέο ερευνητικό έργο με τίτλο “EVOO for Brain Health” μαζί με τη διενέργεια κλινικής δοκιμής στο πανεπιστήμιο Auburn, για την αξιολόγηση της επίδρασης του υψηλά φαινολικού ελαιολάδου Plus Health Green EVOO των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, σε υγιή άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σημαντικά είναι επίσης τα αποτελέσματα των δύο κλινικών μελετών του ΕΚΠΑ, όπου έδωσαν την ευχέρεια στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής να μετατρέψει τις βιολογικές ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την ευεργετική δράση τους στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Η πολλαπλή αυτή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες βραβεύσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (938 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top