skip to Main Content

Φυλλο- σοφίες: Η ωραιότερη μπουγάτσα του κόσμου made με Κρητική φιλοσοφία στα Λιοντάρια του Ηρακλείου

Επισκέφθηκα πρόσφατα τις Φυλλο- σοφίες στην πλατεία των Λιονταριών του Ηρακλείου Κρήτης , συνοδεύοντας την κόρη μου και φίλους της από το εξωτερικό.

Η έκπληξη διπλή: η γεύση της μπουγάτσας με κρέμα η τυρί είναι συναρπαστική χωρίς καμία υπερβολή και η “μπροστά στα μάτια σου” παρασκευή των προϊόντων , μια μοναδική εμπειρία. Άσε το χαμόγελο των σερβιτόρων και της υποδειγματικής υποδοχής τους .

Όσο για την  υπέροχη κυρία παρασκευάστρια – καλλιτέχνη της μπουγάτσας ; Τι να πρωτοπώ; Πίσω από ένα τζάμι με ” διαφάνεια ” βάζει τα ποιοτικά υλικά στις πίτες της . Εκείνο που δεν φαίνεται είναι το μεράκι της. Εκείνο που κατέγραψα με το smartphone μου είναι η ” παραδοσιακή” καλοσυνάτη εικόνα της γυναίκας του μόχθου με αγάπη. Στο μπουφέ ένας όμορφος Κρητικός βάζει στο κλίμα της φιλόξενης λεβεντογέννας Κρήτης όποιον το επισκεφτεί το μαγαζί .

Εκεί που θα σταθώ επίσης είναι μία σκηνή που συγκράτησα στην μνήμη μου. Βλέπω να φτάνει μία πολύ ηλικιωμένη κυρία . Τότε ο αφράτος , σαν την μπουγάτσα που σερβίρουν μετρ , της μιλάει και την υποδέχεται με τέτοια γλύκα και τέτοιο σεβασμό που μόνο οι Κρητικοί της Incredible Crete και κανείς άλλος στον κόσμο δεν μπορεί . ” Είναι η πιο παλιά μας πελάτισσα ” , γυρνάει και μου λέει .
Να είστε όλοι καλά εκεί μέσα. Παράδειγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας .

Ο Γιάννης Σαλκιντζής μας λέει: “Θελήσαμε να κάνουμε τις Φυλλο…σοφίες έναν χώρο που να πλημμυρίζει από γεύσεις με γνώμονα την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και, προπάντων, τη συνέπεια. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας στις πρώτες ύλες με στόχο την υγιεινή διατροφή επιλέγοντας τα καλύτερα υλικά, επιμένοντας στην σχολαστική καθαριότητα των ειδών και χώρων δημιουργίας, και την επιτόπου παρασκευή όλων των προϊόντων, παρουσία του πελάτη.

«Ψυχή» όλης αυτής της προσπάθειας είναι οι συνεργάτες μου, που τους θεωρώ πολύτιμους. Βλέποντας την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου, ανοίξαμε και δεύτερο κατάστημα Φυλλο…σοφίες στη λεωφόρο Καλοκαιρινού 60. Όλα αυτά σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον όπου ο πελάτης αντιμετωπίζεται με ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον.

Τι γράφει ο ίδιος για τα προϊόντα του

Ένα φιλικό περιβάλλον γεμάτο χρώμα, γεύσεις και μυρωδιές. Σας περιμένει να δοκιμάσετε γεύσεις με ιστορία 90 και πλέον ετών αλλά και νέες γεύσεις. H εμπειρία και την ποιότητα από το κατάστημά μας της πλατείας Λιονταριών, μεταφέρθηκε και στην οδό της Kαλοκαιρινού 60.

Προϊόντα παραγόμενα καθημερινά σε ιδιόκτητα εργαστήριά με διαδικασίες HACCP, σας περιμένουν να τα δοκιμάσετε. Nα περάσετε, να καθίσετε (στην ανακαινισμένη “στοά 60”), ή ακόμα και να σας τα φέρουν στο γραφείο ή στο κατάστημά σας..

Πότε και πως ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι

Tο μακρύ ταξίδι ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1922, όταν, ο “Σμυρνιός” Aπόστολος Σαλκιντζής, στο πιο κεντρικό σημείο του Hρακλείου, δίπλα στα Λιοντάρα, φτιάχνει το μαγαζί του. “Tα Λιοντάρια” που το 2001 μετονομάστηκε σε “Φυλλο…σοφίες”, συνεχίζουν τη μακρόχρονη παράδοση προσφέροντας στους “εκλεκτικούς της γεύσης” τη γνωστή παραδοσιακή μπουγάτσα.

Ίδια Φυλλο…σοφία και στο νέο μας κατάστημα στην οδό Kαλοκαιρινού 60. Ένα φιλικό περιβάλλον γεμάτο χρώμα, γεύσεις και μυρωδιές σας περιμένει να δοκιμάσετε τις γνωστές γεύσεις, αλλά και άλλες νέες. H ανακαινισμένη “στοά 60” προσφέρει την δυνατότητα να περάσετε, να καθίσετε από το πρωί για τον πρωινό σας καφέ, μέχρι και το βραδάκι για το πρώτο ποτό της νύχτας.

 

Στο κατάστημα της Kαλοκαιρινού 60 υπάρχει η δυνατότητα φιλικής διανομής στα καταστήματα και τα γραφεία της γύρω περιοχής, μόνο με ένα τηλεφώνημα στο 2810.342460. Tα προϊόντα τα οποία διατίθενται και στα 2 καταστήματα παράγονται καθημερινά από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό σε ιδιόκτητα πεντακάθαρα εργαστήρια (Tα καταστήματα βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης HACCP).

Ποια είναι όμως η Φυλλο…σοφία της μπουγάτσας των Λιονταριών;

Ο Απόστολος Σαλκιντζής, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, φεύγει από το Χαμιντιέ της Σμύρνης και εγκαθίσταται στο Ηράκλειο. Στο πιο κεντρικό σημείο του, δίπλα στα Λιοντάρια. Με πολύ μεράκι, φρέσκο γάλα και μυζήθρες, χειροποίητο πεταχτό φύλλο, παρουσιάζει τις πρώτες του δημιουργίες.

Μπουρεκάκια, μπακλαβά, κανταΐφι, παγωτό και φυσικά σμυρνέικη μπουγάτσα που γρήγορα αγαπήθηκε από τους Ηρακλειώτες και έμελλε να κατακτήσει τις γευστικές τους προτιμήσεις.

Μία προτίμηση που με την πάροδο των ετών καθιερώθηκε ως πρωτοχρονιάτικο έθιμο, ενώ τηρείται ευλαβικά μέχρι και σήμερα, 88 χρόνια μετά!

 

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site fillosofies.gr

Οι Φυλλοσοφίες στο Facebook

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στο eirinka.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top