skip to Main Content

Made in Greece τα θαυμάσια Nivo soaps: Δημιουργοί με πάθος ένας χημικός & ένας πρώην υπάλληλος τράπεζας

Το 2013, ένας πρώην γυμναστής και τραπεζικός υπάλληλος, ο Στέλιος Χριστοδούλου και ένας χημικός, ο Χρήστος Αστερίου, δημιούργησαν τη Nivo Soap. Μια νέα μικρή σαπωνοποιία με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης, που μέσα από τις σειρές των σαπουνιών της δίνει έμφαση στην παράδοση και την διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα των πρώτων υλών και την δημιουργικότητα – ευρηματικότητα των σχημάτων και των υλικών συσκευασίας.

Τα σαπούνια της Nino Soaps, από φυτικά προϊόντα αειφόρου καλλιέργειας και δίκαιου εμπορίου, είναι πιστοποιημένα από τον Ecocert (99.95% των συστατικών τους είναι φυσικής προέλευσης 74.30% των συστατικών τους προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια) και εμπλουτίζονται με φυσικά αλλά και συνθετικά αρώματα, που δημιουργούν αποκλειστικά για την εταιρεία συνεργαζόμενοι αρωματοποιοί από όλο το κόσμο.

Το Eirinika.gr συνομίλησε με τους δημιουργούς των Nivo Soaps και σας παρουσιάζει την ιστορία τους.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ποιο είναι το αφήγημα γύρω από τη δημιουργία της επιχείρησης σας;

Στέλιος Χριστοδούλου: Όλα άρχισαν στα τέλη του 2013. Έχοντας εντοπίσει το κενό ποιότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στην Ελληνική Αγορά, καθώς και το μέγεθος εισαγωγών σε ποιοτικά αντίστοιχα προϊόντα από Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Τρίτες χώρες, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε.

Κάθε χαρμάνι μας, έχει με μια μοναδική ιστορία που το χαρακτηρίζει. Έχει τη δική του διάθεση για ένα ανατρεπτικό παιχνίδι με τις αισθήσεις.

ΕΝ: Πώς θα τα περιγράφατε, δηλαδή;

Χρήστος Αστερίου: Το Nostos με μια νοσταλγική διάθεση, σε ένα σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο και άρωμα λεμονανθού.

Στο Fresco ο ελληνικός κήπος συνεισφέρει εκχύλισμα αγγουριού το οποίο συνδυάζουμε με την πολύτιμη αλόη. Η καλλιτεχνική διάθεση ολοκληρώνεται στο εσωτερικό της συσκευασίας.

Το Mystic περιέχει μια εξερευνητική διάθεση. Κεντρικό στοιχείο, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό υλικό. Ο ζεόλιθος, με εξαιρετική δυνατότητα προσρόφησης σε ρύπους της ατμόσφαιρας από το δέρμα. Συνδυάζεται αρμονικά με βούτυρο καριτέ και αρωματίζεται με τόνους σανδαλόξυλου.

Στο Pathos ξυπνάμε τις αισθήσεις. Κεντρικό στοιχείο μια ουσία με την οποία αποκτάμε πάθη. Στην περίπτωσή μας ο καφές. Συμπληρώνεται αρωματικά με αιθέριο έλαιο neroli.

ΕΝ: Ποια ήταν η δουλειά σας πριν δημιουργήσετε την Nivo Soaps

ΣΧ: Για εμένα ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωή μου, γι αυτό και σπούδασα ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια δούλεψα στην τράπεζα Κύπρου για 11 έτη. Μέσα στο ”σύστημα” αντιλήφθηκα το μεγάλο κενό που υπάρχει στο κομμάτι της παραγωγής. Για το λόγο αυτό αποχώρησα το 2012 από το τραπεζικό σύστημα, για να υλοποιήσω το όραμα ενεργοποίησης ενός κυττάρου στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας. Στο μονοπάτι αυτό συναντήθηκα με τον Χρήστο και όλα πήραν το δρόμο τους.

ΧΑ: Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στο Ηράκλειο. Σπούδασα Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισα τις σπουδές μου (Msc. Industrial Management) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάστηκα σε μεγάλη εξαγωγική βιομηχανία για αρκετά χρόνια.

Στα τέλη του 2013 ιδρύσαμε τη Nivosoap με σκοπό τον ανασχεδιασμό, την παραγωγή και προώθηση ποιοτικού ελληνικού σαπουνιού.

ΕΝ: Τελικά, ποια ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία των Nivo Soaps; Και πως προχωρήσατε από τη στιγμή που λάβατε αυτή την απόφαση;

ΧΑ: Αφιερωθήκαμε και τολμήσαμε: Να επαναπροσδιορίσουμε ένα κρητικό προϊόν που κάποτε ήταν το δεύτερο πιο εξαγώγιμο μετά το ελαιόλαδο. Δεν υπήρχε στη περίπτωση μας κάποια “παλιά συνταγή γιαγιάς” σε κάποιο συρτάρι. Ευτυχώς… Χαράξαμε το δικό μας δρόμο σε λευκό χαρτί (αρέσει και στη γιαγιά…) Η ιδέα της Nivo Soap γεννήθηκε από εμένα και τον Στέλιο Χριστοδούλου μέσα στη κρίση.

Βλέπαμε για μεγάλο διάστημα ένα κενό στην παραγωγή ποιοτικού σαπουνιού. Μελετάμε πολύ. Συνεχίζουμε…

ΕΝ: Ποια ήταν τα δύσκολα και ποια τα εύκολα βήματα μέχρι τώρα;

ΧΑ: Η υλοποίηση της ιδέας δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι δυσκολίες είναι λίγο πολύ γνωστές και κοινές. Γραφειοκρατία και πολλές καθυστερήσεις. Σε αυτά προστίθεται και η οικονομική επίθεση που δέχεται η μικρή επιχείρηση στη χώρα μας λόγω κρίσης. Χρειάζεται αυστηρός σχεδιασμός και προσαρμοστικότητα. Επίσης, βρισκόμαστε στο νότο, σε μια μεγάλη μεν, επαρχιακή δε πόλη.

Σε κάποια σημεία η απόσταση από την Αθήνα κάνει και καλό. Διαφορετικοί ρυθμοί που σου επιτρέπουν να κερδίζεις χρόνο αν έχεις μάθει να δουλεύεις εντατικά. Παράλληλα, το νησί μας συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. Αυτό δίνει ευκαιρίες για νέες συνεργασίες και στο εξωτερικό.

ΕΝ: Πώς βλέπετε το μέλλον; Πώς σκοπεύετε να εξελίξετε όσα πετύχατε μέχρι τώρα;

ΧΑ: Μένοντας πιστοί στα πολύ υψηλά ποιοτικά πρότυπα που έχουμε ορίσει. Παράλληλα επανεπενδύουμε συνεχώς στην επιχείρησή μας στην έρευνα και ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.

ΕΝ: Πόσο «ελληνικά» θα χαρακτηρίζατε τα προϊόντα της Nivo Soaps;

ΧΑ: Τα σαπούνια παράγονται στο Ηράκλειο Κρήτης συνδυάζοντας παραδοσιακές με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής. Χρησιμοποιούμε φυτικά έλαια και φυσικά ελαιόλαδο, το θησαυρό του τόπου μας. Παράλληλα αρωματίζουμε με αιθέρια έλαια και αρώματα που συνθέτουν αποκλειστικά για εμάς συνεργαζόμενοι αρωματοποιοί από όλο το κόσμο υπό την καθοδήγησή μας. Μια σειρά από ενεργά συστατικά εμπλουτίζουν το προϊόν προσδίδοντας ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες.

ΕΝ: Πού ονειρεύεστε να φτάσουν στο μέλλον τα Nivo Soaps; Ποιους στόχους έχετε;

ΣΧ: Τα σαπούνια μας θέλουμε να φτάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνειδητοποιημένους καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναπτύσσουμε το δίκτυο μας τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό (οι πρώτες εξαγωγές στη Γερμανία θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016) δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με τους συνεργάτες μας.

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα της Nivo Soaps: www.nivosoap.gr καθώς και τη σελίδα τους στο Facebook (nivosoap) και το Twitter (nivosoap)

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

 

Το άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο eirinika.gr στις 24 Μαρτίου 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top