skip to Main Content

Made in Greece η ποτοποιία Πολυκαλά: Ιστορία 122 χρόνων & παραδοσιακές συνταγές από τον προπάππου Βασίλη για τα πιο αρωματικά λικέρ που έχετε δοκιμάσει

Στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, στα τέλη του προπερασμένου αιώνα ξεκίνησε να διαγράφεται η ιστορία της ποτοποιίας Πολυκαλά. Ο Βασίλης Πολυκαλάς, ο «εγκέφαλος» πίσω από αυτή την επιχείρηση, ασχολιόταν με το εμπόριο κρασιών, όμως πάντα ήθελε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Άρχισε λοιπόν δειλά δειλά να συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές για λικέρ απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας που επισκέπτονταν. Μελετούσε προσεκτικά τα συστατικά τους, πειραματιζόταν, πρόσθετε δικές του ιδέες και δικά του υλικά, κατέγραφε τα γεσυτικά αποτελέσματα που τον εξίταραν στα μυστικά του συνταγολόγια.

Όταν πλέον ένιωσε ότι κρατούσε ένα μικρό θησαυρό στα χεριά του θέλησε να τον μοιραστεί και με τον κόσμο και τότε ήταν που πήρε την απόφαση να ιδρύσει την ποτοποιία Πολυκαλά στο Ληξούρι, το 1897.

Τα προϊόντα του έγιναν γρήγορα γνωστά και αγαπητά για την εξαιρετική ποιότητά τους και για τη γεύση τους και η μεγάλη ζήτηση οδήγησε στην μεταφορά της επιχείρησης στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Καραγιώργη Σερβίας. Η ανταπόκριση του κόσμου στα προϊόντα, αλλά και η συμπάθειά του για τον ίδιο τον κ. Βασίλη, που ήταν αγαπητός σε όλους, μετέτρεψαν το μαγαζί του σε σημείο συνάντησης. Ακόμα και γνωστά ονόματα της τότε πολιτικής και κοινωνικής σκηνής υπήρξαν σταθεροί θαμώνες, αφού μαζευόντουσαν στο Ποτοποιείο για να πιουν το ποτό ή το κρασί τους απευθείας από τα βαρέλια. Το ένα ποτό έφερνε το άλλο και ατελείωτες συζητήσεις για το μέλλον της χώρας ξεκινούσαν δίχως σταματημό.

 

Σήμερα, δύο αιώνες σχεδόν μετά η ιστορία της ποτοποιίας Πολυκαλά συνεχίζει να διαγράφεται στην περιοχή του Βοτανικού, στην Αθήνα. Η Ρένα Πολυκαλά, αισίως 4η γενιά ποτοποιών, μαζί με τον πατέρα της Γιώργο Πολυκαλά, συνεχίζει με αμείωτο κέφι και μεράκι την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, σε ένα δίκτυο πελατών που καλύπτει πλέον όλη την Ελλάδα.

Οι μυστικές συνταγές των λικέρ του προπάππου Βασίλη Πολυκαλά είναι το κρυφό μυστικό της επιτυχίας. Πάνω σε αυτές πατούν και δημιουργούν νέες γεύσεις δουλεύοντας με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πάθος, ακριβώς όπως τους δίδαξε ο κ. Βασίλης. Οι παραδοσιακές συνταγές βαφτίζονται «Συλλογή Πολυκαλά 1897», συνδυάζονται με νέες, φρέσκες ιδέες, με αποτέλεσμα οι γεύσεις να απογειώνονται, οι συσκευασίες να αντικαθίστανται με νέες πολυτελείς φιάλες και φυσικά νέα προϊόντα και προτάσεις να βγαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο προσκήνιο.

 

Μια νέα σειρά με παλιές συνταγές μπήκε και πάλι στην παραγωγή από το 2006 και μετά. Συλλογή premium 1897 και λικέρ με γεύση φουντούκι, πικρομάντολα, περγαμόντο, βύσσινο, λεμόνι και τεντούρα. Ο Πολυκαλάς γίνεται μία από τις ελάχιστες ποτοποιίες που έχει άδεια για παραγωγή τεντούρας εκτός Πατρών. Η συσκευασία για ένα τέτοιο ποτό δεν θα μπορούσε να μην έχει μία vintage σχεδιαστική πινελιά, αφού αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος να συνδέσει την παράδοση που κρύβεται πίσω από την οικογένεια, αλλά κυρίως πίσω από την ίδια την συνταγή.

Μοσχάτο Πατρών, Μαυροδάφνη, Βερμούτ και άλλα είναι επίσης από τα αγαπημένα του κόσμου. Το όνομα Πολυκαλά πλέον και μετά από τόσα χρόνια πορείας κι επιτυχίας αποτελεί συνώνυμο της υψηλής ποιότητας και του εκλεπτυσμένου γούστου. Εξίσου μοναδικά τα λικέρ από ελληνικά βότανα, όπως λεβάντα, λουίζα και δίκταμο.

 

Η ποτοποιία Πολυκαλά έχει ένα όραμα, την καθολική αναγνώριση των προϊόντων της ως αυθεντικά και ποιοτικά και πάνω σε αυτό δουλεύει ακάθεκτά τόσα χρόνια με κόπο και μεράκι.

 

Website / Facebook 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top