skip to Main Content

Made in Greece οι 157+173 designers: Φωτιστικά, κρεμάστρες ρούχων, backpacks με χιούμορ & φαντασία

Θεσσαλονικείς Mπάμπης Παπανικολάου και Xριστίνα Tσιραγγέλου είναι οι δύο αρχιτέκτονες πίσω από το studio «157+173 designers».  Οι δυο τους πρωτοσυναντήθηκαν σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο κι αμέσως όταν συνειδητοποίησαν ότι οι ιδιοσυγκρασίες τους και οι φιλοσοφίες τους για τη ζωή συμπίπτουν ξεκίνησαν το κοινό τους εγχείρημα στο greek design. 

Το γραφείο τους άνοιξε τις πορτες του το καλοκαίρι του 2009. To πρωτότυπο όνομα «157+173 designers» προκύπτει από τα ύψη τους κι όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι, ίσως αυτό να είναι και το μόνο λιγότερο εμπνευσμένο στοιχείο στο γραφείο τους.

Aπό τη σύμπραξή τους κι αφού πειραματίστηκαν αρκετά έχουν προκύψει φωτιστικά, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που κατάφεραν μάλιστα να τους εξασφαλίσουν και μια θέση στις προτάσεις των New York Times!

Τα προϊόντα που κατασκευάζουν διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική και την ποιότητά τους, ενώ χρησιμοποιούν ποικίλλα υλικά, μορφές και τρόπους κατασκευής. Οι ιδέες δοκιμάζονται, εξελίσσονται, επανασχεδιάζονται και μετατρέπονται σε αληθινά αντικείμενα, με την τοπική βιομηχανία ως μέσo παραγωγής και ταυτόχρονα τη φροντίδα χειροποίητων αντικειμένων, καθώς το μοντάρισμα, βάψιμο και φινίρισμα, γίνεται απο τους ίδιους, στο studio τους.

Tο στιλ τους είναι μίνιμαλ, με χιουμοριστική διάθεση και στοιχεία που συνήθως δεν διαβάζονται με την πρώτη ανάγνωση, έχουν ένα παλιομοδίτικο ύφος, προσαρμοσμένο στην σύγχρονη εποχή.

Τα προϊόντα τους είναι λιτά και χρηστικά, με έξυπνο σχεδιασμό ώστε να είναι συμβατά με την εποχή και προσιτά στο κοινό. Ο Μπάμπης και η Χριστίνα δημιουργούν τόσο αντικείμενα ευρείας παραγωγής όσο και προϊόντα ειδικής παραγγελίας, που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τους ζητήσουμε, σε περιορισμένα ή και μοναδικά αντίτυπα.

Η έμπνευσή τους προέρχεται από την καθημερινότητα, το αστικό και μη αστικό περιβάλλον, αλλά και από τυχαίους εξωτερικούς παράγοντες. Τα υλικά που χρησιμοποιούν περισσότερο στις κατασκευές τους είναι το τσιμέντο, το ξύλο και το μετάλλο. Τσάντες, μικρά τραπέζια εισόδου, κρεμάστρες ρούχων, φωτιστικά βρίσκονται ανάμεσα στις δημιουργίες τους, όμως είναι τόσο πειραγμένα και πρωτότυπα όσο δεν φαντάζεστε. Σίγουρα εντυπωσιάζουν το ανθρώπινο μάτι, αφού ξεφεύγουν από το κλασικό και διαθετούν αρκετή δόση πρωτοτυπίας.

Αν είστε λάτρεις εκθέσεων design σίγουρα θα τους έχετε πετύχει σε κάποια από αυτές, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη ή ακόμη και σε διάφορους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού προϊόντων στους οποίους λαμβάνουν μέρος.

Αν πάλι έχεις μείνει στο να ξεφυλλίζεις περιοδικά και τεύχη design, οι «157+173 designers» έχουν καλύψει αρκετές σελίδες εθνικών και διεθνών εφημερίδων και περιοδικών, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βρείτε τους στην επίσημη ιστοσελίδα τους, στο facebook και το instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

"Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν
μια ελιά, ένα αμπέλι, κι ένα καράβι... και με αυτά την ξαναφτιάχνεις"

Οδυσσέας Ελύτης
Back To Top